Ioana Mihăilă s-a lăudat cu realizările scurtului său mandat la Ministerul Sănătății
Interimatul va fi preluat de Cseke Attila, iar cele mai mari șanse de a fi investit în fotoliul de ministru le are fostul ministru liberal Nelu Tătaru.
Miniștrii USR-PLUS din cabinetul Cîțu și-au prezentat demisiile în această dimineață, printre primii care au recurs la acest gest numărându-se Ioana Mihăilă, care a deținut până azi portofoliul de la Sănătate. Demisia a fost urmată de o ultimă conferință de presă la sediul MS, în cadrul căreia fostul ministru a prezentat un scurt bilanț al activității sale din ultimele patru luni, cât a stat în fruntea ministerului. Printre acuze dure adresate premierului, Mihăilă a precizat că, pe lângă gestionarea pandemiei de Covid-19, la preluarea mandatului și-a fixat trei priorități, respectiv, accesarea de fonduri europene pentru reforme și investiții în Sănătate, creșterea accesului la servicii medicale de bază și reforma managementului spitalelor și serviciilor de Sănătate.
La capitolul investiții, fostul ministru a menționat „progresele” făcute în construirea spitalelor regionale, proiect demarat pe vremea guvernării PSD. „Vorbim de spitalul regional de la Iași, unde contractul de finanțare în valoare de 250 de milioane de euro a fost semnat cu Banca Europeană de Investiții în aprilie. Contractul de proiectare tehnică este pregătit pentru semnare în luna septembrie anul acesta. La Cluj, contractul de finanțare se va semna în luna octombrie, iar în noiembrie se semnează contractul de proiectare. La Craiova, contractul de finanțare se va semna în anul 2022, iar în decembrie se semnează contractul de proiectare. Totodată, prin restructurarea programului operațional de sănătate se va asigura finanțarea a încă două spitale regionale, dar acesta este un proiect nefinalizat”, a declarat Ioana Mihăilă.
Fostul ministru a menționat titidată deblocarea proiectelor de construire a trei centre de mari arși de la Timișoara, Târgu Mureș și București. „La Timișoara, în cadrul Spitalului Județean de Urgență a fost finalizat proiectul tehnic pentru construire. Licitația pentru contractarea lucrărilor este planificată și inițiată la sfârșitul acestei luni, iar semnarea contractului pentru lucrările de construcție este estimată să se realizeze în februarie 2022. La București, a fost finalizată și avizată documentația tehnică și au fost obținute autorizațiile de construire și de demolare. Proiectul tehnic și detaliile pentru execuție sunt în faza de finalizare. Contractarea lucrărilor de construcție este estimată pentru luna ianuarie 2022. La Târgu Mureș, la sfârșitul lunii iulie a fost aprobată investiția pentru construcția Centrului de Arși din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență. Autorizația de construire este estimată a fi obținută în luna octombrie, urmând ca semnarea contractului să se facă în august 2022”, a precizat Ioana Mihăilă.
Mihăilă spune însă că situația fondurilor pentru programele naționale de sănătate este „dramatică”, iar dacă nu se vor aloca fonduri suplimentare la rectificarea bugetară, sunt mari șanse ca pacienții să numai aibă acces la medicamente. „Aici discutăm de programul de vaccinare şi de programul de tratament pentru bolnavii HIV/SIDA şi tuberculoză. Asta înseamnă că dacă rectificarea nu se întâmplă foarte repede, s-ar putea ca accesul la medicamente al acestor bolnavi să fie restricţionat. Singura unitate sanitară cu care am discutat ieri a fost Spitalul Matei Balş, care a spus că va începe să aloce medicamente pe perioade de o săptămână. Dacă astăzi trece rectificarea bugetară şi dacă Ministerul de Finanţe se mişcă rapid cu alocarea bugetară necesară Ministerului Sănătăţii, nu vor exista discontinuităţi pentru acţiunile prioritare. Mai există încă probleme cu aprovizionarea cu medicamente. Aceste probleme nu sunt la nivel naţional unele dintre ele, ci există stocuri deficitare din anumite medicamente la nivel global. Împreună cu Direcţia Politica Medicamentului, cu Asistenţa Medicală şi cu UNIFARM am identificat posibile soluţii şi în următoarele săptămâni ele vor fi implementate”, a precizat fostul ministru în cadrul conferinței de presă.
Postul rămas vacant în urma demisiei Ioanei Mihăilă va fi preluat interimar de Cseke Attila, însă cele mai mari șanse de a fi investit le are liberalul Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății după ce medicul Victor Costache a renunțat la acest fotoliu, după debutul pandemiei, în Gvernul Orban.