Florian Bodog a demisionat din fruntea Ministerului Sanatatii

Ca si ceilalti ministri ai Guvernului Grindeanu, cu exceptia premierului, Bodog si-a depus demisia la partid, in raportul de evaluare al PSD, care a decis schimbarea Executivului, Sanatatea fiind unul dintre sectoarele cu cele mai putine masuri promise in programul de guvernare, realizate.

 

In cadrul sedintei de ieri dupa-amiaza a Comitetului Executiv al PSD, care s-a intins pe durata a sase ore, ministrii cabinetului Grindeanu si-au prezentat demisiile urmand, se pare, directivele conducerii departid, care s-a declarat nemultumita de actualul Guvern. Premierul Sorin Grindeanu a refuzat sa demisioneze, desi PSD si ALDE i-au retras sprijinul politic. Ministirii sai insa, cu exceptia ministrului Justitiei (care nu este membru de partid si a intrat in Guvern cu sustinerea ALDE), s-au conformat dorintei lui Liviu Dragnea si si-au depus demisiile la partid, urmand probabil ca in cursul zilei de astazi s-o faca si la Guvern.

Printre demisionari se numara si ministrul Sanatatii, Florian Bodog, care a avut ultima aparitie publica in aceasta calitate tot in cursul zilei de ieri, atunci cand a mers sa doneze sange in Piata Universitatii, de Ziua Mondiala a Donatorului de Dange.

Sedinta CEx a PSD s-a incheiat aseara, tarziu, iar pana la aceasta ora, din partea Ministerului Sanatatii nu a venit nicio informatie oficiala privind demisia ministrului, insa presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca toti membrii partidului care faceau parte din Guvern si-au dat demisia, printre acestia numarandu-se si Bodog, care are calitatea de membru PSD.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Nu incape indoiala ca demisia in bloc a membrilor cabinetului Grindeanu este o masura impusa de partid, in conditiile in care premierul nu s-a aratat dispus sa demisioneze din aceasta functie. S-au conformat insa acestei masuri ministrii PSD, chiar daca unii dintre ei trecusera cu bine de o evaluare facuta de Darius Valcov, fost ministru de Finante pana in 2015 cand s-a aflat in centrul unei anchete a DNA si despre care Grindeanu a spus ca stie ca nu mai este membru PSD.

Ministrul Florian Bodog se pare ca nu a fost supus evaluarii lui Valcov, insa sectorul Sanatatii, administrat de el in ultimele luni, este mentionat in raportul privind stadiul implementarii programului de guvernare, intre ministerele cu cele mai putine obiective realizate, si cele mai multe nerealizari. La capitolul „masuri indeplinite” sunt mentionate actualizarea periodica a listei de compensate, asigurarea de fonduri suplimentare pentru dezvoltarea programelor nationale de sanatate si continuarea celor existente, precum si debirocratizarea accesului pacientilor la tratamentul din programele nationale, prin desfiintarea comisiilor de aprobare. Aceasta din urma masura, insa, nu a avut succesul scontat, intrucat numarul tratamentelor scumpe prescrise bolnavilor cronici a scazut cu 20% dupa implementare, intrucat responsabilitatea fost lasata exclusiv in sarcina medicilor prescriptori, iar acestia ezita sa prescrie tratamentele din cauza neclaritatii protocoalelor.

 

spital

In acelasi timp, la capitolul „masuri neindeplinite” in raport sunt trecute 14 puncte, unele dintre nerealizari fiind masuri cu care PSD s-a laudat intens in campania electorala. Ministrului Bodog i se reproseaza ca, pana acum, nu a luat nicio masura pentru pregatirea constructiei celor 8 spitale regionale si a spitalului republican, iar ambulatoriile de specialitate ale sectiilor UPU si ale centrelor medicale integrate nu au fost modernizate, conform programului de guvernare.

Ministerului Sanatatii si, implicit, Cabinetului Grindeanu, li se imputa, de asemenea, neadoptarea unei noi Legi a Sanatatii si nerealizarea reformei rezidentiatului precum si neelaborarea, pana la acest moment, a Catalogului National al Dispozitivelor Medicale si Materialelor Sanitare.

In raport se mai arata ca alte noua masuri au fost implementate partial, la acest capitol fiind mentionate, printre altele, repornirea si dezvoltarea activitatii Institutului Cantacuzino, bugetul multianual pentru vaccinurile incluse in schema de imunizare, dezvoltarea centrelor de telemedicina regionale sau nationale si introducerea contractelor pentru programele nationale cost-volum-rezultat.

 


Adaugati un comentariu


 

*