Bani de la bugetul Ministerului Sanatatii, pentru cazurile critice neacoperite de asigurari

23 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Potrivit unei ordonante de urgenta adoptata de Executiv la inceputul acestei saptamani, toate spitalele vor primi fonduri pentru astfel de cazuri, incadrate in categoria urgentelor majore.

 

Liviu DragneaIn prima zi a saptamanii, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta conform careia cazurile unor pacienti aflati in stare critica, ce nu pot fi acoperite de asigirarile de sanatate, vor fi decontate din fondurile proprii ale Ministerului Sanatatii. Anuntul a fost facut de vicepremierul Liviu Dragnea, dupa sedinta de guvern de ieri, faptul ca a fost adoptata tocmai in aceasta perioada dand ordonantei o nuanta electorala, ce se adauga altor „realizari” anuntate in ultima vreme de Ministerul Sanatatii, realizari, care ar trebui sa intre in sfera normalului intr-un sistem sanitar bine pus la punct. Referitor la ordonanta adoptata ieri , Liviu Dragnea a precizat ca „tot timpul apar cazuri critice, copii cu situatii deosebite, care necesita interventii urgente si care necesita costuri foarte mari. Contractele cu Casa de Sanatate nu au fost niciodata suficiente pentru a se acoperi toate aceste cereri. Nu credem ca prin aceasta modificare bugetul Ministerului Sanatatii va acoperi toate aceste cereri, dar dam posibilitatea ca, in plus fata de ceea ce acopera Casa de Sanatate, in situatii critice Ministerul Sanatatii sa poata, finanta din bugetul propriu genul asta de situatii”.

 

investigatie_AVCAstfel, conform noii ordonante, toate spitalele din tara, inclusiv cele ale Ministerului Apararii si Ministerului de Interne, vor primi finantare de la Ministerul Sanatatii pentru cazurile critice, neacoperite de asigurari. Textul ordonantei modifica prevederea din Legea Sanatatii, care preciza ca din bugetul Ministerului Sanatatii, de la bugetul de stat si din venituri proprii, se asigura fonduri pentru spitalele regionale de urgenta si spitalele judetene de urgenta de grad II. Potrivit ordonantei, „vor fi finantate cele mai mari urgente medicale – cazurile cronice internate in toate spitalele din Romania si nu doar in spitalele regionale de urgenta si spitalele judetene de urgenta de grad II, asa cum prevede legislatia in vigoare la acest moment”. Totodata, conform noii legi, cazurile critice ale caror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obtinute pe baza contractelor cu casele de asigurari de sanatate si pentru care este necesara finantarea, indiferent de tipul de spital in care sunt internati pacientii, sunt infarctul miocardic acut, pacientii internati in sectiile de anestezie-terapie intensiva, cazurile pentru care se previne moartea subita de origine cardiaca, trauma, accidentul vascular cerebral.

 

Militarii care participa la misiuni internationale vor beneficia de noua lege

Militarii care participa la misiuni internationale vor beneficia de noua lege

Totodata, actul normativ stabileste si cadrul legal prin care sa fie retinuta contributia la asigurarile sociale pentru persoanele care sunt trimise in strainatate in misiune temporara sau permanenta. In acest sens, Liviu Dragnea a mai precizat in cursul zilei de ieri ca sunt mai multe categorii de romani care sunt trimise la misiune in strainatate, temporara sau permanenta. Unele categorii, majoritatea categoriilor, cu una sau doua exceptii, din salariul pe care il aveau prevazut in tara, aveau retinute aceste contributii la asigurarile sociale. Aceasta categorie nu avea prevazuta aceasta retinere si era foarte rau pentru acesti oameni, pentru ca li se diminua contributia la bugetul asigurarilor sociale”.

 


Adaugati un comentariu


 

*