Sanctiuni drastice pentru neraportarea zilnica a stocurilor de medicamente

Ministrul Sanatatii ii ameninta pe cei care nu vor respecta aceasta cerinta ca vor risca sa isi piarda chiar si autorizatia de functionare.

 

depozit medicamenteIn incercarea de a preveni o noua criza a medicamentelor, dar dorind sa puna capat crizei din acest sector, Ministerul Sanatatii intentioneaza sa aduca anumite modificari ordinului ministerial privind raportarea zilnica a stocurilor si operatiunilor comerciale efectuate cu medicamentele de uz uman. In acest sens, proiectul de modificarea fost lansat in dezbatere publica, iar in cursul zilei de ieri a avut loc o intalnire pe aceasta tema, la care au participat ministrul Florian Bodog, subsecretarul de stat Dan Octavian Alexandrescu, reprezentanti ai Directiei Politica Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, ai Directiei Generale Resurse Umane, Juridic si Contencios, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai Agentiei Nationale a Medicamentului.

Printre principalele modificari ce se doresc aduse ordinului se numara o serie de sanctiuni pentru depozitele si farmaciile care nu raporteaza zilnic stocurile de medicamente, sanctiuni care, conform ministrului Forian Bodog, ar putea ajunge pana la ridicarea autorizatiei de functionare pentru cei care nu respecta cu strictete aceasta reglementare.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Ministrul Sanatatii a declarat, in cadrul dezbaterii, ca este convins ca o serie de sanctiuni mai aspre, aplicate cu strictete, vor avea efectul scontat si ii va determina pe cei vizati sa raporteze zilnic stocurile de medicamente, astfel incat la nivel central sa existe permanent o evidenta exacta si sa poata fi luate din timp masurile necesare pentru a evita disparitia vreunui medicament de pe piata.

„In momentul in care vor aparea sanctiunile, o sa vedeti ca nu vor fi doar pecuniare, se va merge pana la ridicarea autorizatiei si pentru depozite, indiferent de marimea si vizibilitatea lor, si pentru farmacii. Eu m-am saturat de acest comportament absolut aberant de pe piata si am sa-l corectez. Sanctiunile vor fi prevazute in lege, noi avem pregatite modificari pentru Legea sanatatii si pentru Legea farmaciei, modificari care privesc aceste sanctiuni. Subiectul este sensibil si sanctiunile vor fi ajustate in asa fel incat sa realizam cat este de sensibil subiectul, pentru ca nu este sensibil pentru minister, ministru, secretar de stat, subiectul este sensibil pentru pacienti. Cei care nu fac aceasta raportare zilnica a stocului de medicamente vor fi sanctionati, pentru ca noi trebuie sa avem o imagine clara, in asa fel incat pacientii, practic acesta este interesul nostru, sa aiba acces in orice moment la toate medicamentele de care au nevoie”. a declarat ministrul in cadrul dezbaterii publice.

 

depozit medicamenteTotodata, Florian Bodog a explicat importanta raportarii zilnice a facturilor, prin faptul ca exista operatori care cumpara medicamente de pe alt circuit decat cel normal si apoi le pun in vanzare,  Florina Bodog aruncand totodata si o „sageata” in directia reprezentantilor Agentiei Nationale a Medicamentului, despre care a spus ca stiu ca astfel de lucruri se intampla.

In cazul in care proiectul de modificare a ordinului privind raportarea stocului de medicamente va fi adoptat, stocuriloe si operatiunile comerciale cu medicamentele de uz uman se vor transmite de operatori catre Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale prin sistemul electronic de raportare.

Aceasta raportare se va face zilnic, iar cei care vor omite acest lucru risca sanctiuni mai drastice decat pana acum, care nu se vor reduce doar la amenzi.

 


Adaugati un comentariu


 

*