O noua clasificare a antibioticelor, in functie de riscul de a dezvolta rezistenta la tratament

7 iunie 2017 | 0 comentarii |

In acest mod, Organizatia Mondiala a Sanatatii realizat o noua clasificare a antibioticelor, pe mai multe grupe de risc, din perspectiva capacitatii de a genera rezistanta agentilor patogeni.

 

medicamenteOrganizatia Mondiala a Sanatatii a publicat, saptamana aceasta, o noua clasificare a antibioticelor, acesta fiind un nou demers in lupta pentru combaterea rezistentei la acest tip de medicamente, considerata deja o problema de sanatate globala. Din cauza administrarii excesive de antibiotice, germenii pe care aceste substante ar trebui sa ii distruga au capatat rezistenta la tratament, astfel ca antibioticele au devenit din ce in ce mai putin eficiente.

Problema a devenit una prioritara, atat pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii, cat si pentru alte foruri internationale, astfel ca a fost incheiat chiar si un pact de sustinere si colaborare in acest sens, intre tarile membre ale Organizatiei Natiunilor Unite, Romania numarandu-se printre semnatarii acordului.

In noua clasificare, antibioticele sunt impartite in mai multe grupe de risc, in functie de gradul in care pot dezvolta rezistenta agentilor patogeni, iar cele care prezinta cele mai mari riscuri in acest sens se recomanda sa fie prescrise doar in cazuri absolut necesare.

 

04_medicamenteLista include 39 de antibiotice pentru un numar de 21 de afectiuni comune, impartite in trei grupe, respectiv „Acces”, „Watch” si „Reserve”. Medicamentele din prima grupa au cel mai scazut potential de a dezvolta rezistenta, fiind recomandate ca medicamente de prima linie in aparare a organismului. Din aceasta categorie fac parte, conform noii clasificari, si Penicilina, impreuna cu Amoxicilina, doua antibiotice foarte cunoscute.

In categoria de mijloc sunt incluse medicamentele care necesita un plus de atentie atunci cand sunt prescrise si administrate, avand un potential mai mare de a dezvolta rezistenta, dar nu atat de ridicat ca cele din ultima categorie. In grupa de mijloc este inclus si Ciprofloxacinul, medicament prescris pentru cistita sau angina. Conform specialistilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, acest medicament s-a dovedit, in timp, a fi nu foarte eficient, iar din aceasta cauza utilizarea sa ar trebui redusa semnificativ, riscurile de a dezvolta rezistenta la antibiotice fiind mai mari decat beneficiile pe care le confera pacientului.

 

medicamente-controlA treia grupa de risc include medicamente care ar trebui administrate doar in ultima instanta, avand cel mai mare grad de risc in ceea ce priveste rezistenta la antibiotice. Cel ma cunoscut medicament din acesata grupa este Colistinul. Referitor acest medicament, Suzanne Hill, director pentru medicamente esentiale si produse pentru sanatate in cadrul OMS, a declarat ca „ceea ce trebuie sa facem este sa nu mai platim pentru antibiotice pe baza frecventei cu care sunt prescrise, pentru a descuraja utilizarea lor. Nu dorim ca Colistinul sa fie utilizat foarte frecvent. De fapt, nu dorim sa fie utilizat deloc. Ceea ce trebuie sa facem, ca si comunitate globala, este sa ne dam seama cum sa platim o companie sa nu promoveze colistinul, ci sa-l pastreze in rezerva”

La realizarea noii clasificari a fost luata in considerare si administrarea de antibiotice in cazul animalelor, fapt pentru care expertii OMS au colaborat cu cei din cadrul Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura si Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor.

 


Adaugati un comentariu


 

*