Romania aloca 30.000 de euro pentru aducerea la Bucuresti a Agentiei Europene a Medicamentului

Banii vor fi platiti din bugetul Ministerului Sanatatii pantru elaborarea unei strategii de promovare a candidaturii Romaniei si intocmirea dosarului care trebuie depus pana la finele lunii viitoare.

 

Guvernul GrindeanuDesi concurenta se anunta deja a fi un acerba, autoritatile romane nu renunta la intentia de a gazdui la Bucuresti noul sediu al Agentiei Europene a Medicamentului (EMA). In acest scop, Guvernul a alocat 30.000 de euro din bugetul Ministerului Sanatatii, pentru elaborarea, de catre Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), a strategiei de promovare a candidaturii de relocare a EMA la Bucuresti.

Suma este prevazuta intr-un memorandum adoptat in ultima sedinta de Guvern a saptamanii trecute, ocazie cu care autoritatile si-au reafirmat intentia de a aduce in capitala Romaniei sediul agentiei europene, care functioneaza in prezent la Londra si va trebui relocat intr-o alta tara a Uniunii Europene, dupa ce Marea Britanie s-a retras din organizatie.

Daca pana acum, intentiile au fost exprimate doar la nivel declarativ, odata cu adoptarea memorandumului a fost facut si un pas concret in aceasta directie, iar in viitorul apropiat va fi demarata o campanie de promovare a candidaturii Romaniei pentru relocarea EMA, care include realizarea si editarea dosarului de candidatura, care trebuie depus la forurile europene pana pe data de 31 iulie, crearea de brosuri, a unui website si a unui material video de prezentare.

 

Grindeanu-Stock-Beuran-SinesscuDespre strategia Guvernului de a-si promova candidatura pentru relocarea EMA s-a discutat, saptamana trecuta, si la intalnirea pe care premierul Sorin Grindeanu a avut-o cu presedintele Academiei Germane si al Federatiei Academiilor de Stiinte Europene (ALLEA), prof. dr. Gunter Stock, prezent la Congresul UMF Carol Davila, si cu rectorul si presedintele Senatului UMF, ac. Ioanel Sinescu si Mircea Beuran.

Multiplele beneficii pe care le ofera gazduirea EMA face ca multe tari sa-i fi anuntat intentia de candidatura, intre care si Romania. Agentia Europeana a Medicamentului supervizeaza siguranta medicamentelor vandute in pe o piata de peste 500 de milioane de consumatori din UE. Cu aproape 900 de angajati, un buget de 322 milioane de euro pe an si capabila sa stranga anual 36.000 de experti la reuniunile sale, EMA este cea mai mare institutie UE gazduita in prezent de Marea Britanie si o tinta atractiva pentru multe orase de pe continent. „Vorbim, asadar, despre foarte multe locuri de munca ce vor fi create, vorbim de infrastructura de educatie, infrastructura de transport, de nopti de cazare, pentru ca aceasta organizatie are foarte multe conferinte la care sunt invitati actori din toate tarile. Romania, pe langa alte avantaje, are un element care ii poate servi ca argument suplimentar in obtinerea sediului acestei agentii. Este vorba despre faptul ca la 10 ani de la aderare, suntem printre foarte putinele tari membre ale UE care nu au in acest moment pe teritoriul lor niciun sediu de agentie europeana”, a declarat, ulterior adoptarii memorandumului, Alina Petrescu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

 

comisia europeanaPotrivit acesteia, strategia de promovare a candidaturii, pentru care a fost alocata suma de 30.000 de euro, presupune in primul rand intocmirea dosarului care va contine detalii tehnice cu privire la nivelul de pregatire al orasului, dar si realizarea unor materiale de promovare.

Unul dintre punctele „tari” pe care Executivul roman mizeaza pentru ca tara noastra sa fie aleasa sa gazduiasca EMA este expertiza consistenta in domeniul medical, Romania aflandu-se in partea superioara in ceea ce priveste numarul de absolventi de scoala medicala, dovada fiind faptul ca 14.000 de romani specializati in medicina si farmacie lucreaza in tarile Uniunii Europene, dupa 2007. De asemenea, in Bucuresti isi au sediul numeroase institutii medicale, laboratoare si companii farmaceutice, precum Institutul National de Cercetare „Ioan Cantacuzino”, Institutul National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan”, Institutul „Victor Babes”, Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu – care au ca obiectiv gestionarea efectelor majore in situatii de criza care pot afecta sistemul national de sanatate.

Nu trebuie uitat, insa, ca Bruxelles-ul va lua in calcul pentru desemnarea viitoarei gazde a EMA mai multe asptecte, intre care si infrastructura de transport, spatiile de cazare, oportunitatile de angajare, accesul la sanatate, la care Bucurestiul lasa de dorit si, in consecinta, vor constitui puncte „slabe” intre criteriile de selectie.

 

Agentia europeana a medicamentului-emaSecretariatul General al Guvernului a fost mandatat sa demareze, in regim de urgenta, procedura de selectie a cladirii pentru gazduirea EMA si sa incheie un acord pentru rezervarea cladirii pana la finalizarea procesului de selectie a orasului gazda al agentiei. Ministerul Sanatatii impreuna cu ANMDM trebuie sa finalizeze dosarul de candidatura in 10 zile calendaristice de la aprobarea locatiei definitive, dar nu mai tarziu de 15 iulie 2017.

Anterior adoptarii memorandumului privind strategia de promovare, adoptat de Executivul Romaniei, Comisia Europeana a anuntat, la finele lunii trecute, si propunerea privind modul in care va fi luata o decizie privind relocarea Agentiei Europene a Medicamentului.

Astfel, pana la data de 31 iulie, statele interesate trebuie sa isi depuna dosarele de candidatura, fiind stabilite clar si criteriile specifice in baza carora se va lua o decizie privind viitorul oras gazda al agentiei.

Ulterior, Comisia Europeana va examina proiectele si va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului European, pana la 15 septembrie. Decizia finala va fi luata in cadrul Consiliului Afaceri Generale din octombrie. Decizia ar urma sa fie formulata in baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru avand un numar egal de voturi, iar in urmatoarele saptamani, Comisia Europeana va anunta orasul care va gazdui sediul Agentiei Europene a Medicamentului.

 


Adaugati un comentariu


 

*