Catalin Țânțăreanu a alergat 105 kilometri în cursa caritabilă pentru copiii cu autism

7 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Ultramaratonul Autism 24H a avut loc în acest week-end pe plaja din stațiunea Mamaia și a reunit la start aproximativ 200 de participanți.

 

Sanătateabuzoiană.ro a fost reprezentată, în acest week-end, la una din cele mai importante competiții caritabile dedicate copiilor cu autism. Redactorul șef al publicației noastre, Cătălin Tânțăreanu, a fost prezent la eveniment atât în calitate de jurnalist, cât și de participant la cursa de alergare, întinsă de durata a 24 de ore. Ultramaratonul „Autism 24H și-a desfășurat anul acesta cea de șasea ediție, fiind organizat de Centrul pentru Autism Marea Neagră. Scopul evenimentului a fost strângerea de fonduri care vor fi investite în mai multe proiecte dedicate copiilor cu autism, dar și promovarea mișcării ca stil de viață sănătos, inclusiv în rândul copiilor și al persoanelor cu dizabilități.

În calitate de ambasador al copiilor cu autism, fiecare participat la cursă a trebuit să atragă fonduri din donații, „vânzând” kilometrii pe care urma să îi alerge pe plajă, în decursul celor 24 de ore ale competiției.

La momentul startului, colegul nostru reușise să atragă donații în valoare de 2.930 de lei, prin vânzarea a 293 de kilometri către persoane care au dorit să se alăture acestei cauze. Chiar dacă evenimentul s-a încheiat, donații mai pot fi făcute AICI, până la sfârșitul săptămânii, iar Cătălin speră că va reuși să depășească pragul de 300 de kilometri donați.

 

Despre participarea la alergarea de 24 de ore de pe plaja din Mamaia, colegul nostru spune că a fost o experiență unică, cu un amestec neobișnuit de stări și sentimente și un grad maxim de solicitare fizică. Cu toate acestea, a reușit să depășească bariera celor 100 de kilometri impusă fiecărui participant, însumând 105 kilometri parcurși în cele 24 de ore. Startul cursei s-a dat sâmbătă dimineață, iar colegul nostru spune că a făcut față fără probleme primelor ore, însă lucrurile au început să se complice odată cu trecerea timpului.

La început a fost adrenalina acea de la start, faptul că oamenii de pe plajă se ridicau și aplaudau – fiind ceva inedit pentru ei – temperatura suportabilă și faptul că mai aveam la activ alergări pe plajă, deci eram oarecum pregătit să fac față primilor 50 de kilometri. Primele 3 ore chiar au fost o adevărată plăcere, însă situația a început să e schimbe la prânz, când temperatura de afară a crescut. Așadar, prima problemă a fost căldura, iar după ora 16.00, când s-a mai răcorit, a început să apară oboseala, pentru că se acumulaseră deja 6 ore de la start. Seara s-a făcut răcoare, așa că am avut nevoie de haine mai groase, iar greul a început cu adevărat după lăsarea întunericului. Bineînțeles că plaja se golise, mulți dintre concurenți abandonaseră sau luaseră o pauză pe timpul nopții pentru a reveni în forță la răsărit, așa că din cei aproximativ 1.000 câți eram la start, cred că rămăsesem 50-75. Cea mai dificilă perioadă a fost după ora 3.00 până la răsărit, pentru că mi se făcuse și somn, dar voiam să trag să ajung la 100 de kilometri”, își amintește Cătălin Tânțăreanu.

 

A ajuns la cei 100 de kilometri chiar în momentul în care soarele răsărea, iar atmosfera începea să se mai învioreze. Un prim obiectiv era atins, celălalt fiind acela de a rezista până la finalul celor 24 de ore. A mai reușit să parcurgă 5 kilometri, oprindu-se după 22 de ore și jumătate, pentru că și-a dat seama că nu mai avea timp să parcurgă încă o buclă din traseu, în condițiile în care efortul depus își spunea cuvântul, iar după răcoarea nopții, vremea devenise brusc foarte caldă.

Odată atins pragul de 100 de kilometri mi s-a mai redus motivația, pentru că nu mai aveam un obiectiv atât de puternic. M-am oprit la 105 kilometri, dar am rămas în picioare până la finalul celor 24 de ore, deși nu am mai plecat pe traseu. Oricum, îmi depășisem cei 100 de kilometri parcurși anul trecut și sper că nu am dezamăgit pe nimeni dintre cei care au răspuns apelului meu și au donat pentru această cauză. Le mulțumesc încă o dată că au înțeles că gestul lor va ajuta niște copii cu nevoi speciale, iar cel mai mult contează, de fapt, că am reușit să ajutăm, într-un fel, acești copii”, a punctat Cătălin.

 

Sanatateabuziana.ro a relatat și despre edițiile anterioare ale competiției, precum și despre alte activități întreprinse de centrul pentru autism de la malul mării, articolele semnate de colegul nostru nefiind trecute cu vederea de organizatori. „Am rămas foarte plăcut surprins că, de fiecare dată când încheiam o buclă din traseu, Adrian Gemănaru, președintele Centrului și organizatorul principal al competiției, nu uita să mă prezinte menționând de fiecare dată și publicația la care lucrez, ceea ce, până la urmă, mi-a oferit și o satisfacție profesională, pe lângă toată experiența asta pe care vreau să o repet și anul viitor”, subliniază redactorul șef al Sanatateabuzoiana.ro.

Vedeta acestei ediții a fost medicul timișorean Mara Guler, câștigătoarea competiției la feminin și componentă a echipei care a ocupat primul loc, cu cei mai mulți kilometri alergați. Mara Guler a reușit să parcurgă 100 de kilometri în doar 10 ore, iar până la final acumulat 183 de kilometri în 24 de ore, la mică distanță de câștigătorul competiției care a acumulat 184,5 kilometri. Printre participanți s-a numărat și un alt medic celebru în lumea alergătorilor, fiind vorba de dr. Iulian Filipov din Brașov, care tinde spre atingerea pragului de 300 de kilometri alergați în 24 de ore. Cei doi performeri nu au fost singurii medici prezenți în competiție, la start aliniindu-se mai multe echipe ale unor spital publice și private.

 


Adaugati un comentariu


 

*