Trei buzoieni au alergat un ultramaraton în beneficiul copiilor cu autism

20 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Printre ei s-a aflat și colegul nostru Cătălin Tânțăreanu, redactor-șef la Sanatateabuzoiana.ro, care a reușit să parcurgă distanța de 100 de kilometri în 17 ore și 40 de minute.

 

Viorel Tabără și Cătălin Țânțăreanu

La sfârșitul săptămânii trecute, aproape 1.000 de alergători din întreaga țară au luat startul în cadrul unei competiții de anduranță în scop caritabil, ai cărei beneficiari sunt copiii cu autism care fac terapie la Centrul Psihologic Marea Neagră din Constanța. Este vorba de cea de-a cincea ediție a ultramaratonului Autism 24h, în cadrul căreia participanții trebuie să parcurgă în alergare cel puțin 100 de kilometri în 24 de ore, iar cei mai rezistenți, să depășească această limită și să adune cât mai mulți kilometri la finalul celor 24 de ore.

Edițiile din anii precedenți au avut loc pe o porțiune de plajă din Mamaia, însă restricțiile impuse în actualul context epidemic nu au mai permis acest lucru, organizatorii decizând ca ultramaratonul să de desfășoare virtual. Asta înseamnă că fiecare participant a putut alerga pe un traseu ales de el, în orice colț al țării, comunicând periodic timpul și distanța parcursă, date care au fost centralizate de organizatori.

Anterior startului, care a avut loc sâmbătă dimineață la ora 10.00, participanții au avut la dispoziție mai bine de o lună pentru a „vinde” kilometrii pe care intenționau să îi alerge, sumele astfel obținute constituind donații pentru patru proiecte pe care centrul pentru copii cu autism din Constanța urmează să le implementeze și să le pună gratuit la dispoziția beneficiarilor și părinților acestora. Campania a fost susținută printr-o platformă de donații, targetul fiecărui participant înscris fiind acela de a vinde cel puțin 100 de kilometri până la startul competiției.

 

La ultramaratonul derulat pe parcursul celor 24 de ore au participat și trei buzoieni, care au alergat pe trasee de pe raza municipiului Buzău. Printre ei s-a numărat și colegul nostru Cătălin Țânțăreanu redactor-șef al Sanatateabuzoiana.ro, un împătimit al alergatului în aer liber, atât în cadrul unor competiții cât și în timpul liber, în orice condiții de dificultate puse de vreme sau de relief.

Ambasador de fapte bune, Cătălin a luat startul împreună cu alți doi alergători buzoieni, Viorel Tabără și Sorin Dragu, fiecare dintre ei fiind la prima experiență de acest gen.

Colegul nostru a reușit să atingă baiera celor 100 de kilometri în 17 ore și 40 de minute, moment în care a încheiat cursa pe fondul epuizării, având însă îndeplinit targetul de distantă.

Performerul buzoienilor a fost Viorel Tabără, care a alergat 135 de kilometri până la finalul celor 24 de ore.

Redactorul-șef al Sănătateabuzoiană.ro a reușit însă performanța de a atrage cele mai multe donații dintre cei trei alergători buzoieni, plecând în cursă cu aproximativ 320 de kilometri „vânduți”, al căror număr a mai crescut pe parcursul celor 24 de ore cât durat ultramaratonul, astfel că a ajuns la circa 350 de kilometri, ceea ce înseamnă donații de 3.500 de lei atrase prin participarea la acest eveniment.

 

După ce i-am lăsat câteva ore pentru odihnă și refacere, l-am rugat pe Cătălin să ne împătășescă nouă și cititorilor noștri care iubesc mișcarea în aer liber, câteva momente din experiența trăită, având în vedere că a fost pentru prima dată când a reușit să atingă limita de 100 de kilometri și prima data când a dat și un scop caritabil demersului său.

Despre activitatea centrului de autism de la Constanța aflasem acum câțiva ani, cu ocazia documentării pe care o fac zilnic în activitatea mea jurnalistică. Mi-a plăcut în mod special proiectul cu plaja terapeutică, despre care am și scris de câteva ori, iar urmărind activitatea celor de acolo am aflat, la un moment dat, și de prima ediție a acestui ultramaraton, pe care au organizat-o în 2017. Pe atunci abia mă apucasem și eu de alergat mai serios, iar când am văzut despre ce este vorba acolo mi s-a părut ceva de domeniul supranaturalului. Între timp, mi s-a mai schimbat optica și mă bucur că acum mi se pare un lucru realizabil și chiar firesc, după ce am reușit să ating și eu suta de kilometri. Iar faptul că am avut în spate niște oameni care au donat o sumă la care nu mă așteptam, m-a motivat foarte puternic, pentru că aș i-aș fi dezamăgit dacă mă opream mai devreme de 100 de kilometri. Totuși, cel mai important este că niște copii cu probleme și părinții lor vor avea parte de sprijin prin proiectele finanțate datorită acestor donații”, a declarat Cătălin Țânțăreanu.

Proiectele la care s-a referit colegul nostru sunt „Terapie prin dans”, „Foto pentru autism”,  „Tabara de turtă dulce” și „Sunt o mămică”– grup de suport pentru părinți. Sanatateabuzoiana.ro vă va ține la curent cu stadiul implementării acestora.

 


Adaugati un comentariu


 

*