A fost inaugurată plaja terapeutică de la Mamaia, singura de acest gen din Europa

Proiectul a fost dus la îndeplinire în decurs de un an și se adresează cu precădere persoanelor cu dizabilități neuromotorii și altor pacienți cu nevoi speciale.

 

În ciuda piedicilor puse chiar de autoritățile române, care își anunțaseră inițial sprijinul pentru acest proiect unic în Europa, pentru ca apoi să se răzgândească, psihologul Adrian Gemănaru, președintele Centrului Psihologic Marea Neagră, împreună cu asociațiile și voluntarii care i-au oferit un sprijin real, au reușit să se țină de promisiunea făcută anul trecut, și să inaugureze în acest sezon estival prima plajă terapeutică de pe litoralul românesc și singura de acest gen din Europa. Deși Administrația Bazinală Dobrogea-Litoral pusese la dispoziție cu titlu gratuit o suprafață de 22.000 de metri pătrați pentru inființarea acestei plaje, oficialii s-au răzgândit între timp, oferind spre închiriere unor agenți economici porțiunea respectivă de plajă, în scopul amenajării unor beach-bar-uri.

Pentru că memoriile făcute către autortiățile centrale nu s-au soldat cu niciun rezultat, Adrian Gremănaru și echipa sa au căutat o soluție alternativă, reușind pe cont propriu să găsească o altă porțiune de plajă unde să poată fi pus în practică proiectul. Plaja a devenit funcțională în prima parte al lunii iunie, iar la începutl acestei luni a avut loc inaugurarea oficială, fiind lansată totodată o invitație către pacienții cu dizabilități și cei nu nevoi speciale, care se pot bucura aici de tot confortul și facilitățile de care au nevoie, împreună cu familiile.

 

Plaja Terapeutică se află în stațiunea Mamaia, în zona pontonului vechi, beneficiind de o suprafață de 2.000 de metri pătrați și de dotări speciale pentru toți turiștii cu nevoi speciale care o vor vizita. Psihologul Adrian Gemănaru spune că nu este vorba doar de o simplă plajă amenajată pentru persoanele cu nevoi speciale, ci de o adevarată creație artistică. „Întregul concept reprezintă o poveste desenată pe nisip, la ţărm de mare. Toate elementele au fost astfel îmbinate, încât fiecare persoană sosită aici să simtă bucurie şi linişte. Este o plajă senzorială care se adresează celor cinci simţuri umane ce sunt stimulate astfel în mod direct”, a explicat președintele Centrului Psihologic Marea Neragră.

Plaja cuprinde mai multe zone, fiecare din ele cu un anumit specific, fiecare stimulând o categorie de simțuri în scop terapeutic. Putem astfel vorbi de zona aromelor, pădurea de bambus – reprezentată de un instrument muzical gigant, curcubeul – format din perdele colorate din texturi diferite ce sunt dispuse în zona de stimulare tactilă, un atelier de pictura pe sticlă şi un atelier de olărit. Pe plajă a fost instalat şi un cort unde pot fi auzite tobe africane, din cadrul atelierului de terapie prin muzică.

 

De asemenea, în primul sector al plajei a fost amenajată și o grădină cu plante specifice zonei de nisip, printre care turiștii se pot plimba pe o alee senzorială, cu texturi din scoarţă de copac, marmură, rumeguş, felii de lemn, cărămizi.

Plaja Terapeutică incude și o serie de facilități pentru persoanele cu dizabilități, aici fiind amenajată singura rampă de pe litoralul românesc ce asigură accesul direct pe plajă al turiștilor aflați în scaune cu rotile. Totodată, pentru persoanele care prezintă o desincronizare la nivel senzorial la contactul cu apa, au fost achiziţionate din Franţa trei fotolii mobile, special construite, ce se pot deplasa pe nisip şi, de asemenea, pot pluti pe apa mării. Există și un ponton plutitor, precum și o zonă destinată cearșafurilor, unde se poate face plajă.

Adrian Gemănaru a mai precizat că atât accesul pe plajă, cât și participarea la diferitele ateliere terapeutice sunt gratuite.

„Deşi este un proiect ce se adresează fără discriminare întregii comunităţii, proiectul a fost susţinut financiar de către mine şi de către o mână de prieteni, cu ajutorul cărora am adunat suma de 45.000 de euro pentru finanţarea acestui proiect. Este dureros să vezi că statul nu dă o mână de ajutor pentru aceste persoane care au mare nevoie de iubirea şi atenţia noastră, dar totodată sunt extrem de fericit că oamenii au sărit în ajutor, au înţeles importanţa unui astfel de proiect pe plaja din Mamaia şi am putut lansa plaja terapeutică, unică în Europa”, a mai declarat acesta.


Adaugati un comentariu


 

*