Terapia prin muzică și bolile profesionale ale muzicienilor

18 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Până la sfârșitul anului se va înființa o organizație profesională al cărei scop este studiul efectelor muzicii asupra sănătății, dar și bolile profesionale la care sunt expuși muzicienii, de-a lungul carierei profesionale.

 

Echipe mixte de medici și muzicologi se vor reuni în cadrul unei noi organizații profesionale care se va înființa în  perioada următoare, având ca scop efectuarea unor studii aplicate în domeniul terapiei prin muzică, dar și al riscurilor unor boli profesionale cu care se pot „alege” muzicienii. Inițiativa înființării noii organizații, ce va purta numele Societatea Română de Muzică și Medicină, a fost anunțată zilele trecute la Timișoara, cu ocazia celei de-a opta ediții a simpozionului internațional „Muzica și medicina”, găzduită de filiala locală a Academiei Române și organizată de Societatea Internațională de Studii Muzicale (SISM).

La eveniment au participat numeroși medici și muzicieni din România și străinătate, iar începând cu acest an, manifestarea de la Timișoara va figura în calendarul european al manifestărilor de gen, după cum a anunțat prof. univ. dr. Veronica Laura Demenescu, președintele SISM. Totodată, aceasta a anunțat și înființarea viitoarei organizații, al cărei act de naștere urmează a fi parafat, oficial și legal, înainte de sfârșitul acestui an.

Simpozionul de la Timișoara se desfășoară anual în această perioadă, pentru a maca astfel și Ziua Europeană a Terapiei prin Muzică, sărbătorită pe 15 noiembrie.

 

Prof. univ. dr. Veronica Laura Demenescu

Participanții la evenimentul științific au subliniat că este deja dovedit faptul că muzica stimulează cortexul, iar efectul constă în generarea anumitor conduite, reacții și manifestări comportamentale. Studiile efectuate în acest sens interferează și cu medicina, prin prisma influenței pe care muzica a are asupra creierului, dar și asupra ritmului biologic și al neuroplasticității.

Starea de bine este îmbunătăţită prin intervenţia muzicii, de aceea, în orice împrejurare, viaţa este însoţită de muzică, de la naştere până la plecarea din locul unde se poate asculta muzică. Inconştient, orice om are nevoie de muzică, pe care o alege din vastul repertoriu, conform preferinţelor, educaţiei şi confortului creat prin ascultarea acesteia. Studiile de specialitate demonstrează efectele benefice ale practicării şi ale terapiei prin audiţie muzicală”, a argumentat muzicologul Veronica Laura Demenescu, făcând trimitere la publicații științifice de prestigiu în care au apărut astfel de studii.

 

Există însă și un aspect negativ care nu poate fi ignorat, iar acesta se răsfrânge în mod special asupra muzicienilor, dar și a personalului tehnic din sălile de spectacole. Fiecare individ are un anumit nivel de satisfacție în ceea ce privește audiția muzicală, iar atunci când acest nivel este depășit, plăcerea se transformă în disconfort, iar efectele benefice pentru sănătate dispar, ajungându-se în extrema cealaltă. Muzicienii și tehnicienii din sălile de spectacol resimt în mod special acest lucru, iar în cazul lor se poate vorbi deja de boli profesionale datorate acestui disconfort auditiv.

Nivelul crescut al intensităţii sunetului afectează de cele mai multe ori auzul, astfel că majoritatea muzicienilor profesionişti suferă de afecţiuni de acest gen. În acelaşi timp, practicarea studiului la un instrument muzical, fără pauze de relaxare a musculaturii sau într-o postură incorectă conduc la instalarea unor boli care, de cele mai multe ori, sunt depistate în faze avansate şi devin afecţiuni cronice. Şi în domeniul interpretării vocale sunt diagnosticate afecţiuni specifice, derivate din suprasolicitarea aparatului fonator sau din practica defectuoasă”, a mai explicat președintele SISM.

Astfel, pe lângă elaborarea de studii referitoare la meloterapie, noua organizație va avea printre principalele preocupări și bolile profesionale ale muzicienilor și personalului tehnic din domeniul muzical.

 


Adaugati un comentariu


 

*