Asociația „Telefonul copilului” solicită urgentarea adoptării de politici publice anti-bullying

25 iulie 2019 | 0 comentarii |

A fost lansată o petiție on-line în acest scop, iar semnăturile strânse vor fi folosite ca argument în discuțiile ce vor fi purtate cu factorii de decizie.

 

Termen relativ nou în limba română, dar definind o manifestare prezentă de foarte mult timp în mediul social, bullying-ul, reprezintă comportamentul abuziv, realizat în mod repetat şi cu intenţie directă sau indirectă, care duce la prejudicierea fizica sau psihică a victimei, prin umilire, rănire, persecuţie, intimidare sau alte fapte.

Acest tip de comportament se manifestă prin forme diverse, putând fi verbal, emoţional, relaţional şi fizic. Manifestat mai ales în rândul copiilor și adolescenților, bullying-ul este frecvent în școli, iar victimele sunt hărțuite atât în viața reală cât și în mediul virtual.

Reprezentanții asociației „Telefonul copilului” spun că, din cauza amplorii pe care a căpătat-o, bullying-ul a devenit deja o problemă de sănătate publică și cer autorităților să ia măsuri, de urgență.

Solicitarea vine și pe baza datelor colectate prin intermediul liniei telefonice speciale dedicate copiilor, pe care asociația a pus-o la dispoziție, peste 10.000 de copii reclamând, în ultimii șapte ani, că au fost victime ale hărţuirii. Mai mult, peste 93% dintre victime au fost agresate de un alt copil.

Cătălina Surcel, directorul asociației, spune că cifrele sunt mari şi, din păcate, în continuă creştere, la această situație contribuind semnificativ faptul că în România nu există politici publice care să vină în sprijinul prevenirii şi combaterii acestui fenomen.

 

Catalina Surcel

Prin urmare, pornind de la aceste date statistice, reprezentanții asociației, împreună cu experţi şi reprezentanţi ai unora dintre instituţiile cu atribuții în domeniul educaţiei au identificat o serie de soluţii care pot schimba lucrurile în bine.  „Toate aceste soluții, le-am integrat într-o propunere de politică publică şi le-am transmis autorităţilor în urmă cu câteva luni. Demersul nostru continuă, însă, până la concretizarea reglementării unor măsuri integrate, la nivel naţional, care să ofere siguranţă copiilor noştri în instituţiile de învăţământ”, a mai precizat directorul executiv al asociației.

Printre soluțiile propuse se numără introducerea temelor anti-bullying în programa școlară, în cadrul orelor de consiliere şi orientare, de dirigenţie şi în manualele de educaţie civică. În acelaşi timp se sugerează că monitorizarea audio-video a unităţilor de învăţământ trebuie să fie extinsă şi la nivelul grădiniţelor, nu numai al şcolilor. „Supravegherea audio-video în spaţiile publice din perimetrul instituţiilor de învăţământ şcolar şi preşcolar reprezintă o altă măsură care poate diminua cazurile de violenţă asupra minorilor. În prezent, acestea sunt disponibile doar în cadrul şcolilor, nu şi al grădiniţelor, unde, din datele asociaţiei, sunt înregistrate, de asemenea, acte de hărţuire a celor mici”, se arată într-un comunicat al organizației.

 

Pentru ca propunerile să beneficieze de o cât mai bună susținere din partea societății civile, a fost inițiată o petiție on-line denumită Fără frică, fără bullying! Petiție pentru siguranța copilului tău la școală!”, care poate fi semnată de către toți cei care doresc adoptarea unor politici publice anti-bulying în școli și grădinițe. Semnăturile colectate vor fi folosite ca argument suplimentar în discuţiile cu factorii de decizie din Guvern şi Parlament, pe baza documentelor deja înaintate acestora în primăvară.

Odată cu petiţia, asociaţia Telefonul Copilului apus la dipoziţia celor care doresc să susţină această cauză platforma de dezbateri publice dialoc.ro, unde orice părinte, profesor sau persoană care are argumente pro sau contra privind introducerea de măsuri concrete pentru diminuarea bullying-ului le poate exprima, în secţiunea dedicată dezbaterilor, sau poate lua parte la sondajele disponibile pe aceeaşi platformă.

Platforma are şi rolul de a informa şi educa copiii, părinţii, cadrele didactice şi orice altă categorie de cetăţeni privind manifestările bullying-ului. Totodată, cei interesaţi pot afla cum să identifice situaţiile de acest tip şi care sunt soluţiile punctuale pentru a depăşi astfel de episoade.

 


Adaugati un comentariu


 

*