Băieții până în 10 ani, victime preponderente ale bullying-ului

31 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Canalul pentru copii Cartoon Network, în parteneriat cu asociația Telefonul Copilului și Poliția Română a demarat o nouă ediție a unei campanii de conștientizare, având-o ca ambasadoare pe gimnasta Cătălina Ponor.

 

Malgosia Chapman

Săptămâna aceasta a fost demarată cea de-a cincea ediție a campaniei anti-bullying din cadrul unui proiect pe care canalul de televiziune pentru copii Carton Network îl desfășoară în mai multe țări din Europa, Asia și Orientul Mijlociu. „Cartoon Network Clubul Prieteniei” este o campanie premiată în multe dintre țările în care a fost derulată și are rolul de a oferi soluții copiilor și părinților care caută ajutor pentru a combate fenomenul de bullying.

În România, campania este derulată în colaborare cu asociația Telefonul Copiilor, iar ediția din acest an o va avea ca ambasadoare pe gimnasta Cătălina Ponor, multiplă campioană olimpică, mondială şi europeană. Totodată, campania se va derula și în parteneriat cu Poliția Română.

Cu ocazia lansării acestei noi ediții a campaniei în România, Malgosia Chapman, vicepreședinte pentru Europa Centrală și de Est în cadrul companiei care deține canalul de televiziune pentru copii, a declarat că „intrăm în al cincilea an de campanie Cartoon Network Clubul Prieteniei cu intenţia de a sublinia faptul că lupta împotriva fenomenului bullying are nevoie în continuare de efort, consecvenţă şi de acţiuni concertate. Pe măsură ce ne dedicăm mai mult campaniei anti-bullying, devenim conştienţi de complexitatea fenomenului şi de necesitatea de a aborda sistematic toate dimensiunile sale. Suntem încântaţi să putem continua alături de asociaţia Telefonul Copilului eforturile de a face din bullying un fenomen vizibil şi recunoscut, care poate fi combătut şi diminuat”.

 

Pe parcursul celor patru ediții ale campanie derulate și în România, la Telefonul Copilului au fost reclamate 6.540 de cazuri de bullying, constatându-se că acest fenomen se manifestă încă de la primele niveluri de educație. Astfel, 8,76% dintre aceste cazuri au fost sesizate în grădinițe, în timp ce 40,29% au fost reclamate în clasele primare,  48% în gimnaziu și doar 2,95% în liceu. Băieții cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani  sunt cu preponderență victime ale acestui tip de comportament, 70% din cazurile sesizate la Telefonul Copilului în decursul edițiilor anterioare ale campaniei făcând referire la astfel de situații.

Cei mai mulți dintre părinții (62,29%)care au sunat la Telefonul Copilului pentru a sesiza cazuri de bullying cărora le sunt victime copiii lor s-au interesat care sunt soluțiile legale la care pot apela pentru a rezolva situație. Întrucât în România nu există un cadru legislativ, 22,86% dintre aceştia au solicitat consiliere pentru a aborda individual intervenţia.

 

Catalina Surcel

În același timp, 14,85% au solicitat intervenţia instituţiilor abilitate doar în baza regulamentului intern al unităţilor de învăţământ. S-a mai constatat că peste jumătate dintre părinți, 55,24%, mai exact, sesizaseră deja conducerea unității de învățământ sau inspectoratele școlare în momentul în care au sunat la Telefonul Copiilor, declarând că au apelat și la acest serviciu pentru că erau nemulțumiți de răspunsurile primite. Un procent de 44,19% dintre părinții copiilor care au fost victime ale bullying-ului cer ca unitățile de învățământ să ia măsuri coercitive în privința agresorilor, 26,48% solicitând chiar exmatricularea acestora. Totodată, 29,33% au declarat că intenționează să își transfere copilul la o altă unitate de învățământ pentru a rezolva situația.

Cătălina Surcel, directorul executiv al asociaţiei Telefonul Copilului, a declarat că „gradul de interes din partea părinţilor şi cadrelor didactice pentru combaterea privind fenomenului bullying este unul crescut şi explică nevoia de măsuri concrete de gestionare exprimată de cele două categorii. Elevii din ciclul primar şi cel gimnazial au discutat cel mai mult cu părinţii. Odată cu creşterea vârstei, se observă o preferinţă mai crescută din partea copiilor de a discuta cu prietenii despre agresiuni, întrucât creşte şi dorinţa de a face confidenţe mai degrabă celor de vârste apropiate, decât adulţilor, faţă de care copiii doresc să îşi dobândească independenţa”.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*