Doi șefi din sistemul medical, în conflict de interese
Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de natură administrativă, fapta fiind considerată abatere disciplinară.
Două persoane care au deținut funcții de conducere în cadrul sistemului public de sănătate au fost găsite în conflict de interese în urma unor investigații ale Agenției Naționale de Integritate (ANI), care susține că a constatat, în ambele cazuri, încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de natură administrativă.
După cum reiese dintr-un un comunicat remis de agenție în această dimineață, prima persoană depistată în conflict de interese este fostul șef al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, dr. Vasile Popescu.
În cazul său cercetările inspectorilor de integritate au relevat faptul că, în perioada octombrie – decembrie 2016, pe când acesta se afla la conducerea SAJ Constanța, serviciul a desfășurat operațiuni comerciale cu o societate în cadrul căreia soția lui Vasile Popescu avea calitatea de membru fondator și președinte, în timp ce fiica acestuia figura în documente tot ca membru fondator. Tot în cazul său, inspectorii de integritate au constatat că, în luna martie a anului 2017, Vasile Popescu a semnat, în calitate de manager al SAJ Constanța, un protocol de colaborare în domeniul asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească, tot cu aceeași asociație prezidată de soția sa. O lună mai târziu, acesta s-a pensionat.
Conform presei locale din Constanța fostul șef al SAJ a aflat în această dimineață, de la jurnaliști, despre acuzațiile ce i se aduc, deși în comunicatul ANI se precizează că persoanele evaluate au fost informate că fac obiectul unor investigații și au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
Medic de profesie, Vasile Popescu a deținut funcția de șef al SAJ Constanța până în anul 2017, când s-a pensionat. A lucrat în cadrul serviciului încă din anul 1992, timp în care a primit mai multe distincții pentru meritele sale profesionale.
În celălalt caz este vorba de şefa Serviciului Administrativ din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Constantin Anastasatu, din comuna Mihăeşti, judeţul Vâlcea, Daniela Ceaușescu. Inspectorii de integritate susțin că aceasta a semnat, în perioada octombrie 2016 – octombrie 2018, mai multe documente emise de către Centrul Judeţean de Aparatură Medicală Olt, în condițiile în care soțul său era angajat în cadrul acestui centru.
În acest mod, șefa serviciului administrativ al spitalului de pneumoftiziologie ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese de natură administrativă.
În comunicatul ANI se mai precizează că cele două persoane au încălcat mai multe prevederi legale, iar faptele de care sunt acuzate constituie abatere disciplinară și se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.
De asemenea, se menționează că „persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Aceste prevederi nu îl afectează în nici un fel pe fostul șef al SAJ Constanța, care este pensionar de mai bine de doi ani și nu se mai gândește la o funcție sau demnitate publică.