Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, condamnat la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare

Instanta din Iasi l-a gasit vinovat pentru conflict de interese, insa sentinta de condamnare nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs.

 

UPDATE: In cursul zilei de astazi, Vasile Astarastoae si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, precizand ca decizia sa vine ca urmare a condamnarii pe care a primit-o ieri de la instanta din Iasi. Acesta a mai declarat ca isi va prezenta oficial demisia pe 17 aprilie, in Consiliul CMR. Cu aceeasi ocazie va fi numit un presedinte interimar, care va ramane in functie pana in decembrie, cand vor avea loc alegerile pentru desemnarea noii conduceri a  Colegiului Medicilor din Romania si ale colegiilor judetene.

 

tribunalMedicul Vasile Astarastoae, presedinte al Colegiului Medicilor din Romania si, pana nu de mult, rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, a primit ieri, o grea lovitura de imagine, fiind condamnat la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare, in dosarul in care era cercetat pentru conflict de interese. Dosarul a fost deschis de procurori la sesizarea Agentiei Nationale de Integritate  care l-a declarat incompatibil cu toate functiile pe care le detinea, iar timp de patru ani, medicul a dus o adevarata lupta in instante pentru a scapa de aceste acuzatii, insa a pierdut, rand pe rand, fiecare batalie, ultima infrangere fiind sentinta pronuntata ieri, de instanta ieseana. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, Vasile Astarastoae s-ar fi angajat pe sine insusi in proiectul european „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare in domeniul managementului, cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale” castigat si implementat in 2010 de Institutul de Medicina Legala din Iasi, al carui director era, la vremea respectiva. „In cadrul acestui proiect, inculpatul, in calitate de director al IML, a incheiat contracte de munca si de prestari servicii cu sine insusi, semnand atat la rubrica angajatorului, cat si la cea a angajatului” se arata in rechizitoriu.

 

Dr. Vasile Astarastoae

Dr. Vasile Astarastoae

Problemele pentru medicul Vasile Astarastoae au inceput in 2011, cand acesta a fost declarat incompatibil de inspectorii ANI, care il acuzau totodata de conflict de interese si abuz in serviciu pentru faptele mai sus-mentionate. In luna ianuarie a anului 2012, medicul a contestat raportul de evaluare al ANI, dosarul judecandu-se initial la Curtea de Apel Iasi, ulterior fiind stramutat la Curtea de Apel Ploiesti, conform solicitarii lui Vasile Astarastoae. Instanta a respins insa recursul inaintat de presedintele Colegiului Medicilor, iar acesta a apelat la ultima cale de atac pe care o mai avea la dispozitie, Inalta Curte de Casatie si Justitie. Nici aici nu a avut mai mult succes, in luna iulie a anului trecut fiindu-i respins recursul si fiind declarat oficial incompatibil. In paralel, impotriva sa incepuse urmarirea penala pentru conflict de interese si abuz in serviciu, in urma sesizarii facute in acest sens de ANI, la Parchet, ancheta in urma careia a venit si condamnarea dispusa ieri.

 

perchezitii umf iasiDeclarat incompatibil, Astarastoae trebuia sa renunte la toate functiile publice pe care le detinea, ANI adresand solicitari in acest sens autoritatilor si cerand revocarea sa imediata. Cu toate acestea, Vasile Astarastoae a continuat sa detina functia de rector al UMF Iasi si pe cea de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, la un moment dat, senatul UMF fiind chiar amendat de ANI pentru ca nu dispusese inca revocarea sa din functie.

Abia in luna februarie a acestui an, Vasile Astarastoae a demisionat din functia de rector al universitatii iesene, ramanand insa membru in Senatul universitatii. Demisia sa a fost urmata, la doar cateva zile, de o serie de perchezitii facute de DNA la sediul univeristatii, inclusiv in biroul lui Vasile Astarastoae, ancheta procurorilor anticoruptie vizand refuzul senatului UMF Iasi de a pune in aplicare solicitara de revocare imediata din functie a fostului rector.

Intre timp, Vasile Astarastoae fusese trimis in judecata in dosarul instrumentat de Parchet la sesizarea ANI, iar in cursul zilei de ieri, instanta ieseana a dat un prim verdict care ii este nefavorabil. Condamnat la un an si jumatate cu suspendare, medicul mai are insa dreptul la recurs si ramane de vazut daca va apela la aceasta cale de atac.

 

(Foto arhiva)

(Foto arhiva)

In ziua in care a fost condamnat, Vasile Astarastoae a participat in calitate de presedinte, la Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania. Cu aceasta ocazie, a vorbit despre abaterile disciplinare din sectorul medical, precizand ca in cursul anului trecut, Comisia Superioara de Disciplina a colegiului a aplicat sanctiuni in cazul a 33 de medici, adica in 17,18 la suta din cazuri, dintr-un total de 192 de decizii. Conform spuselor sale, au fost sanctionati prin mustrari 14 medici, prin avertisment,12 medici, a fost dat vot de blam in 4 cauze, s-a decis interdictia de a mai profesa pe trei luni intr-un caz si pe 6 luni in alt caz si a fost aplicata o amenda.

Pe primele trei locuri la numarul de sanctiuni se afla specialitatile chirurgie – 5 cazuri, ortopedie – 4, ginecologie –3, ATI, oncologie, medicina de familie/ medicina generala, tot cu cate 3 cazuri. Potrivit aceleiasi surse, au fost luate 145 de decizii de nesanctionare. Un numar de 14 decizii au fost respinse, retrase sau retrimise la Colegiul teritorial, din cauza nerespectarii procedurii in cadrul desfasurarii anchetei de disciplina.

 


Adaugati un comentariu


 

*