Incompatibilitatea rectorului Astarastoae pune pe jar Senatul UMF Iasi

9 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Agentia Nationala de Integritate a amendat Senatul Universitatii iesene de Medicina si Farmacie si a demarat verificarea membrilor acestuia, pentru ca l-a mentinut in functia de rector pe Astarastoae, dupa ce Instanta Suprema a confirmat incompatibilitatea constatata de ANI.

 

UMF Iasi

UMF Iasi

Dupa cum informa Sanatateabuzoian.ro la vremea respectiva, la inceputul lunii iulie,  Agentia Nationala de Integritate a cerut revocarea medicului Vasile Astarastoae, din toate functiile pe care le detinea, dupa ce acesta a fost declarat oficial incompatibil, pentru conflict de interese si abuz in serviciu.

Decizia venea dupa aproape trei ani de cand acesta fusese declarat incompatibil de catre ANI, Vasile Astarastoae contestand-o in justitie, dar pierzand la toate instantele caror li s-a adresat.

O decizie finala a fost luata in aceasta vara cand, Instanta Suprema a respins recursul inaintat de Vasile Astarastoae si astfel, acesta a devenit oficial incompatibil cu functiile pe care le detinea, respectiv cea de rector al UMF Iasi, presedinte al Colegiului Medicilor din Romania si sef al disciplinei Medicina Legala in cadrul IML Iasi. Prin urmare, ANI cerut revocarea imediat din aceste functii a lui Vasile Astarastoae, iar de la acel moment, peste acest caz s-a asternut tacerea. Vasile Astarastoae a continuat sa ramana in functia de rector al UMF Iasi pana la acest moment, motiv pentru care reprezentantii ANI au decis sa ia masuri, intrucat decizia nu le-a fost respectata.

 

Vasile Astarastoae

Vasile Astarastoae

In consecinta, ANI i-a luat in colimator si pe membrii senatului UMF Iasi, carora le-a aplicat amenzi de 2.000 de lei pentru ca nu l-au demis pana la acest moment pe rectorul Vasile Astarastoae.  Mai mult, Agentia a demarat cercetari in cazul fiecaruia dintre ei, pentru a verifica   posibila stare de incompatibilitate sau de conflict de interese, precum si averile tuturor membrilor Senatului UMF Iasi.

Potrivit ANI, sanctiunile au fost aplicate in conformitate cu prevederile legale care spun ca „neaplicarea sanctiunii disciplinare sau neconstatarea incetarii functiei publice, dupa caz, atunci cand actul de constatare a ramas definitiv, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune”.

Membrii Senatului UMF Iasi au precizat insa ca pana in prezent nu au primit nicio instiintare privind amenda aplicata de ANI.

 

senat umf iasiConflictul deschis dintre ANI si medicul Vasile Astarastoae a inceput in iarna lui 2011, cand acesta a fost declarat incompatibil, fiind totodata acuzat de conflict de interese si abuz in serviciu. Potrivit ANI, Vasile Astarastoae, care era la acel moment presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, rector al UMF Iasi si seful disciplinei Medicina Legala din cadrul IML Iasi, a semnat contractele de munca si de prestari servicii intre el, Institutul de Medicina Legala Iasi si Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, institutii pe care le conducea, precum si cu fiica sa, Daniela Astarastoae, in cadrul derularii mai multor proiecte cu finantare europeana, cei doi obţinand astfel 204.759 de lei. Ca rector al universitatii de medicina, avea implicit si calitatea de ordonator de credite, calitate in care a participat, incepand cu 1 mai 2010, la implementarea a trei proiecte cu finantare europeana, semnand contracte cu el insusi, atat in calitate de reprezentant legal al institutiei de invatamant medical cat si in calitate de reprezentant al prestatorului de servicii.

 

aniDeclarat incompatibil de ANI la finele anului 2011, din aceasta cauza, Vasile Astarastoae a contestat in ianuarie 2012 raportul de evaluare al inspectorilor de integritate, dosarul judecandu-se initial la Curtea de Apel Iasi, dar fiind stramutat in februarie la Curtea de Apel Ploiesti, conform solicitarii lui Astarastoae. Instanta de la Ploiesti a respins, insa recursul inaintat de presedintele Colegiului Medicilor, asa ca acesta a apelat la ultima cale  de atac disponibila, adresandu-se Instantei Supreme. La inceputul lunii iulie a acestui an, recursul i-a fost respins si aici, asa ca Vasile Astarastoae a fost declarat oficial incompatibil, conform raportului ANI si deciziei ICCJ, decizie urmata la scurt timp de solicitarea adresata de ANI Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii, privind revocarea lui Vasile Astarastoae din toate functiile pe care acesta le detine, respectiv cea de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, cea de rector al UMF Iasi si cea de sef al disciplinei Medicina Legala din cadrul IML Iasi.

 

astarastoae cu mascaIn plus, Vasile Astarastoae este si judecat in prezent pentru conflict de interese si abuz in serviciu, dupa ce ANI a sesizat in cazul sau Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar procurorii l-au trimis in judecata in luna mai a acestui an. Anchetatorii au aratat, in rechizitoriu, ca Astarastoae s-ar fi angajat in proiectul european Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare in domeniul managementului, cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale” castigat si implementat in 2010 de Institutul de Medicina Legala din Iasi, al carui director era la vremea respectiva.

„In cadrul acestui proiect, inculpatul, in calitate de director al IML, a incheiat contracte de munca si de prestari servicii cu sine insusi, semnand atat la rubrica angajatorului, cat si cea a angajatului”, a declarat procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi.

Vasile Astarastoae mai este judecat, alaturi de alte 18 persoane, in dosarul privind trucarea licitatiei pentru platforma de e-learning a Universitatii de Medicina si Farmacie iesene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*