Vasile Astarastoae a demisionat din functia de rector al UMF Iasi

9 februarie 2015 | 0 comentarii |

Profesorul iesean ramane insa presedinte al Colegiului Medicilor din Romania. El sustine ca decizia sa nu are legatura cu recentele arestari ale celor trei profesori din UMF Gr. T. Popa.

 

Dr. Vasile Astarastoae

Dr. Vasile Astarastoae

Profesorul doctor Vasile Astarastoae a facut publica, la sfarsitul saptamanii trecute, decizia de a demisiona din functia de rector al UMF Gr. T Popa Iasi, atributiunile functiei fiind preluate, pana la organizarea alegerilor in Senatul universitatii, de prorectorul Dragos Pieptu. Multi spun ca gestul profesorului Astarastoae era previzibil, tinand cont de decizia Instantei Supreme care in vara anului trecut a confirmat incompatibilitatea sa constatata de ANI, dar mai ales de recentele scandaluri legate de arestarea celor trei sefi de catedra din universitate, doi pentru ca au luat mita de la studenti, iar al treilea pentru ca a incercat sa viloeze o studenta pe care apoi a santajat-o si  amenintat-o.

Vasile Astarastoae isi pastreaza insa functia de membru in Senatul UMF si pe cea de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania (CMR) – pe care o ocupa din 2007, dupa ce timp de patru ani a fost secretar general al aceleiasi organizatii profesionale si presedinte al Filialei Iasi a CMR..

In cadrul conferintei de presa organizata pentru a-si anunta demisia din functia de rector, dr. Vasile Astarastoae a declarat ca decizia sa fusese luata inca din luna august a anului trecut, dupa ce Curtea Suprema de Justitie il condamnase definitiv pentru conflict de interese, la sesizarea Agentiei Nationala de Integritate (ANI). El a explicat ca a amanat punerea in practica a acestei decizii, pe motiv ca 2015 este an electoral in cadrul universitatii si nu ar avea legatura cu scandalul arestarilor. Astarastoae a mai spus ca era hotarat sa isi anunte demisia la finele acestei saptamani, insa situatia creata in urma arestarii celor trei profesori l-a determinat sa grabeasca lucrurile.

 

Potirvitsenat umf iasi sentintei Curtii Supreme de Justitie, profesotul Vasile Astarastoae ar fi trebuit sa fie revocat din toate functiile pe care le detinea, respectiv cea de rector al UMF Iasi si cea de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania. Desi sentinta dictata de instanta era definitiva si irevocabila, venind la captul unui proces care durase aproape trei ani, Vasile Astarastoae a continuat sa ramana in functiile respective, detinand in continuare calitatea de presedinte al Colegiului Medicilor`si pe cea de rector la UMF Iasi.

In luna august, ANI chiar a amendat Senatul UMF Iasi pentru ca nu pusese in aplicare decizia de revocare a lui Vasile Astarastoae din functia de rector, insa lucrurile nu s-au schimbat, acesta continuand sa isi exercite atributiile pana la finele saptamanii trecute, cand si-a anuntat demisia. Totodata, a precizat ca va ramane in continuare presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, urmand sa isi continue activitatea universitara ca membru in senatul UMF Iasi, iar in acelasi timp va continua razboiul cu ANI. „Poate multi dintre dumneavoastra nu ati abservat, dar eu am candidat pentru Senatul Universitatii. Fiind trei candidati pentru acel loc am obtinut 79,5 la suta dintre voturi. A fost un mesaj foarte clar ca aceasta comunitate respecta tot ce am facut pana in prezent. Spre marea bucurie a prietenilor mei de la ANI, intru intr-o stare de incompatibilitate. Nu poti sa fii si rector si membru al Senatului. Am luat decizia de a opta pentru functia de membru in Senatul Universitatii. Aceasta decizie am luat-o pe data de 1 august, cand am implinit 65 ani si era si dupa decizia Inaltei Curti de Casatie”, a precizat Vasile Astarastoae.

 

astarastoae deschidere an universitarTotodata, acesta a recunoscut ca perioada in care a ales sa isi dea demisia nu a fost aleasa intamplator, facand parte dintr-o strategie pe care a pus-o la cale dupa decizia nefavoravbila primita de la Inalta Curte, dar pe care a tinut-o secreta. „Am luat aceasta decizie de a fi membru in Senat si de a renunta la functia de rector. Nu am facut-o pana acum, dintr-un motiv strict pragmatic. In lege se spune ca trebuiau organizate alegeri interimare in curs de trei luni de zile, dupa care se intra din nou in alte alegeri. Pentru ca universitatea sa-si poata desfasura activitatea in mod corect, am pregatit aceasta strategie, recunosc ca n-am spus-o nimanui, si imi cer scuze de la colaboratorii mei, si am facut astfel incat alegerile sa aiba loc intr-o maniera normala, pentru ca inainte cu opt luni de inceperea noul ciclu electoral nu se pot organiza alte alegeri”, a recunoscut acesta in cadrul conferintei de presa.

 

UMF Iasi

UMF Iasi

Vasile Astarastoae a tinut sa spuna insa ca se retrage din functie nu ca un invins, ci ca un invingator, emumerand cateva dintre realizarile sale ca rector. „Daca ma uit in urma, am construit. Am construit un Institut de Medicina Legala, cum nu mai exista altul in tara. Am facut pentru Iasi un lucru deosebit, mi-am pus pielea la bataie ca atunci am inceput sa devin dintr-un om cinstit marele penal, si anume am salvat Institutul de Oncologie. Chiar daca unii se lauda, eu l-am salvat si i-am pus bazele in momentul in care am intors o decizie a Guvernului. Daca ne uitam la aceasta Universitate, pe care s-au repezit ca sacalii sa o blameze, va rog sa observati ce era acum sapte ani de zile si ce este astazi. Acum este o universitate puternica, indiferent de furtunile care se abat. Spun ca ma despart usor, pentru ca am alaturi oameni in aceasta universitate. Aceasta universitate nu mai poate fi intoarsa inapoi, planurile strategice au fost indeplinite, proiectele care au fost demarate se vor duce pana la capat si aceste proiecte vor face ca aceasta universitate sa mearga pana la capat”, a mai marturisit fostul rector.

 

Dragos Pieptu, rector interimar al UMF Iasi

Dragos Pieptu, rector interimar al UMF Iasi

In locul sau, functia de rector va fi ocupata cu titlu interimar de catre prorectorul Dragos Pieptu. Campania electorala pentru alegerea unui nou rector va incepe in luna mai, iar Vasile Astarastoae nu a ascuns faptul ca are un favorit pentru aceasta functie si ca se va implica in campania acestuia, declarand ca inca se bucura de  suficient capital de imagine, astfel incat candidatul sustinut de el sa fie ales.

Referindu-se la planurile de viitor, Vasile Astarastoae a declarat ca ramane in continuare presedinte al Colegiului Medicilor din Romania si membru in senatul UMF Iasi si ca va fi in continuare o prezenta activa in peisajul lumii medicale si in mediul universitar. „Daca cineva isi inchipuie macar un minut ca ma voi retrage in turnul de fildes, ca-mi voi linge ranile, ca ma voi apuca sa mai bocesc si sa spun uite ce societate nerecunoscatoare, se insala. Nu am de gand sa ma retrag. Voi ramane in continuare, am suficiente proiecte. Pana acum nu am reactionat, de acum voi reactiona. Spitalul regional se va face in Iasi si va fi deschis pana in 2018. Voi avea timp sa ma ocup si de problemele mele personale”, a mai marturisit Astarastoae.

 


Adaugati un comentariu


 

*