UMF Iași ar putea pregăti și medici militari

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat că asta s-ar putea întâmpla de anul viitor, precizând că există deja un acord de colaborare între Spitalul Militar din Iași și UMF.

 

Ministrul Apărării – reprezentanti UMF Iasi

Iașiul ar putea deveni al treilea centru universitar în care sunt pregătiți medici militari, alături de București și Târgu Mureș. Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunțat că Universității de Medicină și Farmacie Iași îi vor fi alocate, începând cu viitoarea sesiune de admitere, 10 locuri pentru Institutul Medico-Militar.

O primă măsură de a reduce din deficitul de specialiști în domniul medico-militar a fost luată la începutul acestui an, când s-a decis dublarea locurilor scoase la concurs în cele două centre de formare de la București și Târgu Mureș, astfel că, în sesiunea de admitere din vară, candidații au putut concura pe 200 de locuri.

În urma unei vizite efectuate la sfârșitul săptămânii trecute în garnizoana Iași, ministrul Fifor a anunțat că sunt șanse mari ca numărul acestor locuri să fie din nou majorat, începând cu anul universitar 2019-2020, odată cu înființarea unui nou centru de pregătire, la Iași. „Începând cu anul universitar 2019-2020, intenționăm să avem la admitere, program cu licență, primele 10 locuri pentru Institutul Medico-Militar, în cadrul UMF Iași și, totodată, să extindem programul de rezidențiat”, a declarat Mihai Fifor.

 

Ministrul Apărării a subliniat că a încurajat spitalele militare să dezvolte relații de colaborare cu universitățile de Medicină, un astfel de proiect de colaborare fiind demarat din acest an și între UMF Iași și spitalul militar din oraș.

„Este vorba de un acord de colaborare în domeniul formării clinice a studenților, rezidenților, doctoranzilor și masteranzilor, precum și a altor categorii de specialiști. Acest parteneriat va integra spitalul militar ieșean în zona academică, contribuind semnificativ și la îmbunătățirea nivelului de pregătire a medicilor noștri militari la standardele de performanță cerute de medicina operațională către care aspirăm. Pe lângă dublarea locurilor, anul acesta, la admiterea în Institutul Medico-Militar am acordat egală atenție și asigurării celor mai bune condiții de perfecționare a pregătirii celor deja încadrați în structurile noastre medicale”, a spus Fifor, adăugând că includerea celor 10 locuri pentru medicina militară la UMF Iași face parte din acest proiect de colaborare.

 

Mihai Fifor – echipa Spitalului Militar Iasi

Cu aceeași ocazie, ministrul a vizitat și Spitalul Militar „Dr. Iacob Czihac” din Iași, unde s-a întâlnit cu reprezentanții echipei medicale și ai conducerii spitalului. În cadrul discuțiilor, Mihai Fifor a  spus că îşi doreşte să dezvolte reţeaua de spitale a Ministerului Apărării Naţionale. În acest context, el a anunţat că la Spitalul Militar din Iaşi va fi construită o unitate de primire a urgenţelor, pentru care MApN va investi 40 de milioane de lei.

Se va aproba o investiţie pentru Spitalul Militar din Iaşi, o nouă Unitate de Primire a Urgenţelor. Asta înseamnă un pavilion ridicat de la firul ierbii, termenul fiind undeva în 2020, cel mult 2021. Cert este că, împreună, am convenit că anul viitor vom prinde în programul de investiţii această UPU, pavilionul cel nou, până în vara anului viitor să putem avea documentaţia tehnică elaborată, urmând ca în a doua parte a anului viitor să se facă procedura de achiziţii de lucrări şi să se treacă efectiv la lucru” a precizat ministrul la finalul întâlnirii cu echipa medicală.

Totodată, Mihai Fifor a constatat că această echipă este formată în majoritate din medici civili, dând asigurări că va încerca să schimbe această situație. „Din păcate, la ora aceasta, la Spitalul Militar Iași, ponderea cea mare o reprezintă medicii civili. Cred că împreună vom reuşi să echilibrăm acest lucru pentru că, în ultimă instanţă, discutăm de un spital militar”, a mai declarat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*