Se dublează numărul locurilor la admiterea în Medicina Militară

7 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a decis că este necesară această măsură, pentru a se putea acorperi necesarul de specialiști din sistemul medico-militar.

 

Mihai Fifor, Florentina Ionita Radu

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a dispus dublarea numărului de locuri scoase la concurs pentru admiterea la Institutul Medico-Militar, în vederea formării medicilor militari, anunță MapN, printr-un comunicat.

Decizia a fost luată „în urma analizelor privind resursa umană specializată în domeniul medico-militar”.  Astfel, „în anul de învăţământ 2018-2019, 100 de locuri vor fi scoase la concurs la admiterea în Institutul Medico-Militar, în loc de 50 de locuri deja cuprinse în planul de şcolarizare”, precizează ministrul Mihai Fifor, în comunicatul MApN.

În acest context, ministrul Apărării a discutat cu cel al Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, care a înţeles demersul MApN şi a oferit tot suportul necesar, astfel că pentru următorul an universitar, tineri care vor dori să urmeze cariera medico-militară vor avea la dispoziție 80 de locuri pentru specialitatea Medicină de familie, 10 locuri pentru Farmacie şi 10 pentru Stomatologie.

 

Studenti medicina militara

În cazul în care cele două catedre ale Institutului Medico-Militar, Bucureşti şi Târgu-Mureş, nu vor putea asigura formarea celor 100 de medici militari, atunci „se va lua în calcul colaborarea şi cu alte centre universitare de prestigiu din România”, se mai menţionează în comunicat.

Ministru Fifor a explicat că „această măsură vine, în principal, să acopere necesităţile operaţionale ale Armatei României şi oferta scăzută de specialişti în domeniul medical la nivel naţional”.

MApN mai arată că pentru formarea unui medic specialist militar este nevoie de 10-15 ani de pregătire: 6 ani facultate, 4-7 ani rezidenţiat, la care se adaugă modulele de pregătire medicală de urgenţă şi operaţională.

Încă de la preluarea mandatului ministerial, Mihai Fifor a declarat, în numeroase rânduri, că domeniile sănătății și învățământului militar devin teme esențiale pentru Ministerul Apărării Naționale, în vederea creșterii capabilității medicale operaționale și reașezării în noi paradigme a sistemelor mai sus menționate”, se subliniază în comunicatul MApN.

 

Ministrul Fifor – conducere SUUMC

La începutul săptămânii, ministrul Fifor a făcut o vizită de lucru la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din București (SUUMC), unde s-a întâlnit cu conducerea unității medicale.

Împreună cu directorul general al spitalului, generalul de brigadă medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță, ministrul a discutat despre activitățile curente ale SUUMC, înpreună cu care a analizat stadiul proiectelor de modernizare, amenajare a clădirilor şi infrastucturii (instalații de apă, lumină, canalizare etc)”, precizează Biroul de presă al MApN.

Un alt subiect de pe agenda întâlnirii a fost planul de modernizare şi extindere al SUUMC pentru care s-a decis, încă de anul trecut, alocarea fondurilor necesare realizării studiului de fezabilitate și elaborării proiectului.

Prin aplicarea Legii nr. 167/ 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/ 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” este în subordinea directă a ministrului apărării naţionale și „îndeplinește dubla misiune – de spital regional, pe timp de pace, care asigură un act medical performant, și de unitate medicală militară ROL 4, pe timp de război, capabilă să acorde asistenţa medicală la standardele solicitate de aliaţii noştri din cadrul NATO”, menționează  MApN.

 


Adaugati un comentariu


 

*