Bobocii de la Medicina Militara au depus juramantul

23 octombrie 2016 | 0 comentarii |

La sediul Institutului Medico-Militar, studentii din anul I au depus juramantul militar de credinta fata de tara, in prezenta autoritatilor, a familiei si a prietenilor.

 

Sursa foto: MApN

Sursa foto: MApN

Emotii, flori, zambete si lacrimi de bucurie si mai ales sperante de viitor au marcat, sambata, evenimentele organizate la Institutul Medico-Militar. Cu mari emotii dar cu fermitate si incredere in viitor, 85 de studenti boboci (47 fete si 38 baieti) care urmeaza programe de pregatire la Catedra medico-militara din Bucuresti si Targu Mures, au depus juramantul de credinta fata de tara, anunta Ministerul Apararaii Nationale (MapN), printr-un comunicat.

In fata superiorilor, a parintilor a prietenilor si a colegilor din anii mai mari, studentii medicinisti militari din anul I au rostit:

 „Jur credinta patriei mele, Romania!

 Jur sa-mi apar Tara chiar cu pretul vietii. 

Jur sa respect Constitutia, legile Tarii si regulamentele militare. 

Asa sa-mi ajute Dumnezeu!

 

Sursa foto: MApN

Sursa foto: MApN

Studentii de la Medicina Militara sunt scolarizati pentru a ocupa, dupa absolvire, posturi in structurile medicale ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului justitiei – Administratia Nationala a penitenciarelor, in specializarile: medicina, medicina dentara si farmacie.

 „Colegii nostri din anul intai au depus astazi juramantul militar. Le uram bun venit in Armata Romaniei ai in Institutul Medico-Militar!”, le-au urat colegii lor mai mari, din Asociatia Studentilor in Medicina Militara (ASMM) . „Juramantul militar este acel moment cand fiecare dintre cei care aspira la o cariera in uniforma cu tricolor isi leaga destinul de cel al tarii”, mai spune unul dintre viitori medici, care considera ca intre specialistii armatei, ei au un statut special, pentru ca la absolvire depun un al doilea juramant, cel al lui Hipocrat.

MapN le-a urat „Mult succes in cariera!

 

Sursa foto: MApN

Sursa foto: MApN

Istoria Medicinei Militare incepe, oficial, la 21 august 1862 cand, prin Inalt Decret Domnesc, semnat de Alexandru Ioan Cuza, au fost infiintate Corpul Ofiterilor Sanitari ai Armatei si Directia Generala a Serviciului Sanitar Român, atestandu-se medicina militara ca element specializat pentru asigurarea sanatatii efectivelor armatei.

Primii pasi in dezvoltarea medicinei militare s-au facut insa in perioada 1830-1859, timp in care s-a format si armata romana. Infiintat in anul 1831, Spitalul ostirii „Mihai Voda” este prima unitate sanitara militara din Tara Romaneasca. Lipsa de personal medical autohton a determinat conducerea armatei sa angajeze, in cadrul acestui spital, medici straini. Astfel, primul comandant al Spitalului Militar a fost medicul german Iohann Georg Grünau, care si-a adus o contributie insemnata la combaterea epidemiei de ciuma, ce bantuia la noi in acea perioada. Acesta a ramas in istoria spitalului drept un medic priceput, cu simt organizatoric si bine pregatit profesional.

In 1851, la solicitarea comandantului spitalului, ia fiinta primul serviciu permanent de garda, in vederea asigurarii asistentei medicale in regim de urgenta.

 

Sursa foto: MApN

Sursa foto: MApN

Personalitatea cea mai de seama a serviciului sanitar militar si a invatamantului medical din tara noastra este insa Carol Davila. Acest medic de origine franceza vine in Tara Romaneasca la inceputul anului 1853, la solicitarea domnitorului Barbu Stirbei, care dorea o persoana priceputa pentru organizarea sistemului medical. Este numit sef al Spitalului ostirii, functie pe care o va ocupa pana in 1882.

In anul 1858 incepe, pe Strada Stirbei Voda, construirea Spitalului Militar din Bucuresti, dupa proiectul arhitectului Hartel. Desi constructia a fost terminata in 1861, Spitalul ostirii se muta in noul spatiu in toamna anului 1859, luand denumirea de Spitalul Militar Central (SMC). La aceasta data, spitalul avea trei sectii: de boli interne, de boli mixte si de boli venerice.

In 1864, spitalul avea 500 de paturi si trece la o alta formula de organizare: Divizia I chirurgicala, Divizia a II-a sifilitice, Divizia a III-a medicala si Divizia a IV-a medicala. Fiecare divizie avea un medic-sef, sef de clinica, secundar, farmacist si subchirurgi si nu mai sunt admisi sa lucreze in spital decat medici cu diploma.

 

Sursa foto: MApN

Sursa foto: MApN

Carol Davila, personalitate robusta, dinamica si perseverenta, a organizat pe baze moderne serviciul sanitar al armatei, fiind totodata fondatorul invatamantului superior medical din tara noastra. Pune bazele Scolii Nationale de Medicina si Farmacie, care ii poarta numele si astazi, impulsionand procesul de formare si perfectionare medicala, bazate pe studii si cercetari stiintifice. De asemenea, a introdus in spitalul ostirii spiritul de disciplina si a aplicat cele mai noi metode de tratament, intre care transfuzia de sange (folosita pentru prima oara in tara).

In timpul primului razboi mondial, dupa ocuparea Bucurestiului, SMC este evacuat la Iasi, la Spitalul Socola. Revine in Capitala in toamna anului 1918, in localul propriu, in mare parte devastat de ocupantii germani.

La 2 iunie 1919, avea 700 de paturi, iar serviciile medicale erau in plina modernizare. In perioada interbelica si dupa cel de-al doilea razboi mondial, medicina militara se reorganizeaza pe baze moderne, se infiinteaza Centrul Medical al Aviatiei si se constituie medicina aeronautica.

Reteaua actuala a medicinei militare dispune de 12 spitale militare, 19 dispensare policlinice si alte tipuri de unitati sanitare.

Trecutul Spitalului Militar Central este legat si de infiintarea Revistei Sanitare Militare (1897) si a Societatii de Stiinte a Corpului Sanitar Militar Roman (1900), sediul acestora fiind si acum la SUUMC.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*