Inceput de an universitar la UMF „Carol Davila”

3 octombrie 2016 | 0 comentarii |

In spiritul traditiei, prin care se acorda fiecarei promotii numele unui ilustru inaintas, promotia 2016 a Universitatii va primi titulatura „George Emil Palade”, absolvent al prestigioasei institutii academice si premiant Nobel.

 

deschidere an universitar carol davilaUniversitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, parte a grupului restrans al celor 12 institutii de invatamant superior din Romania, evaluate si apreciate ca Universitati de Educatie si Cercetare avansata, intra in anul universitar 2016-2017 cu noi perspective si proiecte menite sa pozitioneze in continuare medicina romaneasca pe harta performantei si profesionalismului, anunta conducerea UMF, printr-un comunicat de presa.

Amfiteatrul „George Emil Palade” din cadrul Facultatii de Medicina va fi scenape care astazi, la ora 9.00, se va marca evenimentul si totodata va avea loc deschiderea oficiala a „Zilelor Universitatii”, a Salonului National de Carte Universitara – editia a X-a si a „Zilelor Studentilor Medicinisti” si prin acordarea titulaturii „George Emil Palade”, promotiei 2016.

Istoria celor 159 de ani de la infiintarea scolii de medicina din tara noastra, se poate defini in primul rand prin marturiile marilor personalitati care s-au format aici si si-au pus amprenta in cercetarea stiintifica medicala mondiala. Iata ca, o astfel de personalitate, George Emil Palade (laureat al premiului Nobel) este, incepand de astazi, portdrapelul promotiei 2016 si sper, ca peste ani, din mijlocul acestei generatii sa rasara cel putin un nou premiu Nobel, atingandu-se astfel performanta marelui savant roman”, sustine rectorul UMF „Carol Davila”, acad. Ioanel Sinescu.

 

UMF-Carol DavilaPeste 10.000 de studenti ai Universtitatii vor participa la festivitatea de deschidere a noului an universitar, alaturi de profesorii institutiei academice si de invitatii speciali. Din pacate, multi dintre studenti se gandesc sa emigreze, chiar de cand intra in facultate. Studiile efectuate in ultimii anui arata ca 80 la suta dintre studentii la medicina vor sa plece din tara, iar cei care raman, majoritatea vor sa profeseze in clinici universitare, asa ca daca nu se schimba conditiile si legislatia, sperantele de a avea medici in toate spitalele sunt in continuare din ce in ce mai reduse.

Prof.dr.Mircea Beuran, presedintele Senatului UMF, le ureaza succes studentilor, masteranzilor si doctoranzilor si le reaminteste spune ca „deschiderea anului universitar 2016-2017, este momentul in care visul fiecaruia dintre admisi si continuatori ai anilor de studiu in facultatile UMF «Carol Davila» din Bucuresti se topeste in realitatea pe care o traim impreuna astazi. Pe cei mai noi membri ai comunitatii Academice medicale, semintele sperantei viitoarelor generatii de medici din Romania, alaturi de colegii acestora si toate cadrele didactice, ii asigur de dorinta de a le sadi in suflete increderea si respectul pentru valorile umane fundamentale, speranta, increderea si responsabilitatea in aceasta frumoasa si nobila meserie, aceea de a fi medic. Scoala in care invatati este un lacas de prestigiu, pentru ca de-a lungul timpului – Universitatea – a castigat un loc de frunte in invatamantul medical national si international. A fi student la UMF «Carol Davila» este o cinste, dar si o responsabilitate: cinste de a fi printre cei mai buni, responsabilitatea de a fi la inaltimea exigentelor si de a duce mai departe renumele facultatii”.

 

deschidere an universitar Carol DavilaProrectorul pentru Cooperare Europeana si Internationala al Universitatii, prof.dr. Bogdan O. Popescu arata ca „in Universitate exista o preocupare constanta pentru internationalizare si mobilitati. Credem ca sansa unui stagiu intr-o alta universitate de prestigiu din Europa poate imbunatati performanta si experienta viitorilor medici si ne straduim ca programul «Erasmus +» sa creasca treptat. Revizuim si procedurile examenelor de selectie, astfel incat cei mai buni studenti sa poata beneficia de aceste mobilitati. Credem ca noii boboci de la «Carol Davila» au un privilegiu real in ceea ce priveste accesul la programe de studii de la universitati partenere din Europa”.

Bun venit tuturor celor care pasesc pentru prima oara pragul Universitatii noastre. Le doresc tuturor,indiferent de facultatea spre care au optat, sa-si urmeze visul pana la capat si sa ajunga pe culmile medicinei intru binele celor pentru care s-au angajat sa le dedice intreaga lor viata. Profesia de medic sau farmacist nu sunt usoare si tocmai de aceea ramane important ca, pe langa har, fiecare sa se aplece temeinic asupra invataturii cu foarte multa daruire” precizeaza prof. dr. Ecaterina Ionescu, prorector cu Probleme de Invatamant Universitar de Licenta si Master.

 

UMF-02In ceea ce priveste necesitatea si totodata pretentia studentului UMF „Carol Davila”, prof.dr. Viorel Jinga – prorector pe Probleme cu Studentii, spune ca in anul universitar care urmeaza, doreste sa evalueze, impreuna cu conducerea UMF si studentii, necesitatile studentilor pe partea de invatare, academica, pe partea de socio-umane si pe partea de cariera, dar si sa identifice impreuna compatibilitatile studentilor cu cele eale Universitatii. „O alta actiune este aceea de a intari relatia dintre studenti si absolventi si vrem sa initiem Asociatia Absolventilor din UMFCD pentru un fel de tutoriat intre absolventi si actualii studenti”, mai spune prof. Jinga, mentionand ca s-au realizat si anumite investitii in caminele studentesti, se va deschide si o cantina la caminul E din Grozavesti, iar pentru oaspetii asociatiilor studentesti care vor participa la schimburile organizate de acestea, „au fost configurate camere de protocol si totodata se va informatiza activitatea secretariatelor pentru a se evita cozile la ghisee”.

Pe de alta parte, prorectorul pentru Strategie Institutionala, Evaluare Academica si Calitate, prof. dr. Dana Minca a subliniat ca „Strategia UMFCD se va concentra pe elementele de structura a procesului de formare universitara, care ofera informatii, asigura generarea de competente si abilitati, astfel incat absolventii nostri sa aiba in continuare sansele maxime de clasificare intre primii la concursul de rezidentiat si de a fi capabili de a accede cat mai devreme la programe doctorale”, in timp ce bobocilor li se promite ca li se va oferi intr-o „scoala veche” cu traditie si prestigiu lucruri noi!

 

UMF - SinescuDecanul Facultatii de Medicina Dentara a UMF „Carol Davila”, conf.univ.dr.Paula Perlea, reaminteste ca „Facultatea de Medicina Dentara a UMF Carol Davila, facultate cu traditie si vizibilitate pe plan national si international, reuneste, in componenta actuala, cadre didactice cu experienta, cu potential profesional, uman si organizatoric crescut, constituind o resursa umana de mare valoare, competitiva, capabila sa fie garantia nivelului inalt de pregatire profesionala si stiintifica a absolventilor. Gradul crescut de adresabilitate in cadrul admiterii la facultate se datoreaza conditiilor de pregatire ale studentilor si oportunitatilor de promovare ale absolventilor pe piata muncii atat in tara, cat si la nivel european”.

Romania are nevoie de profesionisti foarte buni in sistemul de sanatate,in educatie si in toate ariile de cercetare stiintifica, iar generatiile tinere din Universitatea noastra ne ofera perspectiva accederii spre noi culmi de dezvoltare stiintifica si profesionala, pozitionand in continuare medicina romaneasca pe harta mondiala a performantei”, a adaugat, Acad. I.Sinescu

 

UMF-03In prezent, prin cele patru facultati ale sale, Medicina, Medicina Dentara, Farmacie – impreuna cu Facultatea de Moase si Asistenta Medicala –, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” scolarizeaza, numai in cadrul ciclului de studii universitare de licenta, 10.467 studenti, dintre care 1.495 vor pasi pentru prima oara treptele Universitatii, in timp ce 1.580 de studenti au absolvit anul acesta prestigioasa institutie de invatamant superior, iar peste 1.600 de cadre didactice asigura pregatirea unui numar considerabil de cursanti aflati la studii de licenta, de masterat, de doctorat, de pregatire postuniversitara sau de educatie medicala continua.

In 1857, Carol Davila in colaborare cu Nicolae Kretzulescu infiinteaza Scoala Nationala de Medicina si Farmacie. Cea mai veche universitate de medicina si farmacie din tara a fost, inca de la inceput, recunoscuta in Franta si Italia, unde s-au format cu precadere primii profesori. Dedicati indeplinirii misiunii institutiei de formare si perfectionare a resurselor umane inalt calificate in domeniul medical, de a promova cercetarea stiintifica, spiritul si gandirea critica, membrii comunitatii academice se remarca prin realizari de ordin profesional si social. De-a lungul timpului, membrii corpului academic al Universitatii au fost recunoscuti drept personalitati ale lumii medicale romanesti si internationale.

 


Adaugati un comentariu


 

*