Scoala de Excelenta pentru salvarea inimilor copiilor

11 februarie 2015 | 0 comentarii |

UMF „Carol Davila” Bucuresti va sprijini initiativa Districtului Rotary  Romania-Republica Moldova pentru formarea si dezvoltarea unei scoli de excelenta in domeniul chirurgiei pediatrice.

 

Salvati-inima-unui-copilCele doua entitati au incheiat un parteneriat de colaborare pentru o perioada de 5 ani, pentru promovare si sustinere reciproca in realizarea si dezvoltarea unei Scoli de Excelenta in domeniul chirurgiei pediatrice.

Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) „Carol Davila” Bucuresti va sprijini astfel  Campania „Salvati inima unui copil”, sustinuta de Districtului 2241 Rotary Romania si Republica Moldova, care are ca prim obiectiv pregatirea specialistilor pentru Centrul de Excelenta in Tratarea Copiilor cu probleme cardiace, de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitala, ce urmeaza a fi inaugurat in acest an.

Noua Clinica se doreste a fi un veritabil Centru de Excelenta in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice si in cel al neurochirugiei pediatrice, asigurand diagnosticarea si tratamentul bolilor cardiovasculare la copii, inclusiv la nou-nascuti.

 „Un astfel de demers, meritoriu pentru medicina, dar si pentru societatea noastra in ansamblul ei, nu poate decat sa aseze cu prioritate sanatatea si identitatea romaneasca pe harta emblematica a normalitatii. Pe noi, ca profesori in medicina si in special ca medici, nu poate decat sa ne bucure prezenta unor astfel de initiative venite din partea unor oameni de calitate si inalta tinuta precum cei din Clubul Rotary Romania care, prin proiecte bine conturate, vin sa sprijine dezvoltarea, in ritm european, si a medicinei romanesti” a declarat Acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF Carol Davila, cu prilejul semnarii protocolului de colaborare.

 

Petrisor Diculescu si Ioanel Sinescu

Petrisor Diculescu si Ioanel Sinescu

Initiatorii Campaniei sustin ca in contextul in care pentru salvarea copiilor cu probleme cardiace va fi inaugurata o cladire noua, cu aparatura proiectata pentru a atinge standarde de excelenta, cea mai mare si moderna unitate de profil din Romania, este nevoie si de personal specializat si capabil sa raspunda acelorasi standarde.

 „Universitatea de Medicina si Farmacie «Carol Davila» Bucuresti si Districtul Rotary 2241 Romania si Republica Moldova, remarcandu-se printr-o bogata traditie a implicarii in modelarea si sprijinirea activitatii sociale , au decis sa sprijine eforturile de formare si dezvoltare a unei scoli de excelenta in domeniul chirurgiei pediatrice cardiace in Romania. Ne bucuram si suntem onorati sa avem alaturi de noi un partener atat de important si suntem convinsi ca ne vom atinge scopul si anume acela de a sprijini initiativele in domeniul social, medical si cultural, atat in tara cat si peste hotare”, a declarat Petrisor Diculescu, Guvernator Districtul Rotary International 2241 Romania-Republica Moldova.

 

Bal Rotay (arhiva)

Bal Rotay (arhiva)

In Romania, peste 1.000 de copii cu probleme cardiace se nasc anual, iar in acest moment, peste 20.000 de copii au nevoie de o operatie pe cord, 1.500 avand probleme grave si necesitand interventii chirurgicale de urgenta.  Trebuie tinut cont de faptul ca in Romania anului 2015, 5.000 de copii cu boli cardiace mor in fiecare an, pentru ca nu sunt diagnosticati corect si tratati la timp.

De altfel, suntem fruntasii Europei la numarul de copii cu boli de inima, iar pentru ei si pentru parintii lor, existenta unor chirurgi specializati in chirurgia cardiaca pentru nou nascuti si copii, a unor medici cardiologi care sa descopere si sa trateze boala in timp real, a unor medici anestezisti pentru nou nascuti si copii de varste mici, dar si a intregului personal medical aferent este o problema de viata si de moarte.

Aici am decis noi sa ne implicam: am initiat un program ambitios de specializare a doua echipe de medici in chirurgie cardiaca pediatrica la spitalul Wolfson din Israel. Prima echipa a absolvit deja si este gata sa salveze vieti si sa pregateasca multe generatii de specialisti. Parteneriatul intre Rotary District 2241, Spitalul «Grigore Alexandrescu» si Fundatiile «Save a Child’s Heart» din Israel si «Gift of Life» din Statele Unite ale Americii si mai nou cel cu UMF Carol Davila asigura stabilitatea si sustenabilitatea acestui proiect”, a adaugat Petrisor Diculescu.

 

inima - criza cardiacaUn alt obiectiv al campaniei este trimiterea, anual, a 10 de copii cu afectiuni severe, care nu pot fi tratate inca in Romania, pentru a fi operati in Israel. Pe 21 Martie, rotarienii vor organiza Balul Districtului Rotary 2241, eveniment caritabil in urma caruia spera sa stranga cat mai multe donatii in scopul realizarii obiectivelor propuse prin campania „Salvati inima unui copil”.

In 1857, Carol Davila, impreuna Nicolae Kretzulescu infiinteaza Scoala Nationala de Medicina si Farmacie din Bucuresti. Cea mai veche universitate de medicina si farmacie din Romania a fost, inca de la inceput, recunoscuta in Franta si Italia, unde s-au format cu precadere primii profesori. De-a lungul timpului, membrii corpului academic al Universitatii au fost recunoscuti drept personalitati ale lumii medicale romanesti si internationale.

In 1929 au luat fiinta in Romania primele cluburi Rotary la Bucuresti si Timisoara, urmate de alte sapte cluburi, astfel ca in 1936 s-a infiintat Districtul 84 Romania. Reactivat in 1992, acesta functioneaza din 1999 ca Districtul Rotary 2241 Romania si Republica Moldova, care azi cuprinde peste 3.200 de rotarieni organizati in 116 cluburi. Actionand sub deviza „Serviciu mai presus de sine”, acestia se implica in viata comunitatii, acordand sprijin initiativelor in domeniul social, medical si cultural.


Adaugati un comentariu


 

*