Ministerul Sanatatii isi extinde atributiile pe piata cosmeticelor

11 februarie 2015 | 0 comentarii |

Potrivit unei hotarari de guvern adoptata ieri, inspectorii sanitari vor putea cere retragerea produselor cosmetice de pe piata sau chiar interzicerea comercializarii acestora, in cazul in care se constata nerespectarea normelor legale in domeniu.

 

cosmeticeAtributiile de control si monitorizare a pietei de produse cosmetice din Romania revin Ministerului Sanatatii, care a primit, incepand de ieri, noi sarcini in aceasta privinta, in urma aprobarii unei Hotarari de Guvern. Decizia vine ca urmare a abrogarii, in cursul anului trecut, a legii privind produsele cosmetice, lege aflata in vigoare din anul 2.000. Ordonanta de urgenta amintita a modificat Legea reformei in sanatate, dar  Romania, fiind obligata sa preia normele UE aplicabile in domeniul cosmeticelor, s-a adoptat noul act normativ. Astfel, atributiile de control in acest domeniu au fost acordate Ministerului Sanatatii, prin hotararea de guvern adoptata ieri. Potrivit noilor prevederi, Ministerul Sanatatii va avea acces la dosarul cu informatii despre produsele cosmetice aflate pe piata spre comercializare si va avea dreptul sa dispuna analiza acestora, inclusiv sa impuna retragerea de pe piata a unui produs sau interzicerea acestuia daca sunt incalcate normele de sanatate umana.

 

cosmetice Ministerul Sanatatii va avea, potrivit noului act normativ, atributii privind reglementarea si administrarea bazelor de date in domeniul produselor cosmetice, supravegherea, inspectia si controlul pe piata al produselor cosmetice, informarea populatiei, inregistrarea cazurilor semnalate privind efectele adverse asupra populatiei cauzate de produse cosmetice si transmiterea de informatii si raportari Comisiei Europene.

Astfel, Ministerul Sanatatii va avea acces la dosarul cu informatii despre produsele cosmetice, va putea dispune esantionarea si analiza produselor cosmetice existente pe piata si va putea primi informatii despre substantele utilizate la fabricarea produsului respectiv.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgAtributiile de control si de supraveghere a pietei cosmeticelor vor reveni inspectorilor sanitari care, in cazul in care constata ca producatorii, distribuitorii sau comerciantii incalca normele legale, vor avea dreptul sa constate si sa impuna actiuni coercitive pentru a asigura conformitatea produsului cosmetic, retragerea produsului de pe piata sau chiar interzicerea si restrictionarea unui produs cosmetic. Daca un produs cosmetic nu indeplineste cerintele de conformitate prevazute de noile reglementari privind cosmeticele, cum ar fi nerespectarea bunelor practici de fabricatie, cerintele in materie de notificare, restrictiile privind substantele utilizate etc, Ministerul Sanatatii va solicita persoanei responsabile pentru Romania a producatorului, importatorului sau distribuitorului sa ia masurile adecvate pentru a asigura conformitatea produsului”, se arata in documentul adoptat ieri.

 


Adaugati un comentariu


 

*