Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica noua Strategie Nationala de Sanatate

16 iulie 2014 | 0 comentarii |

Printre prevederile mai importante se numara revizuirea bianuala a preturilor de referinta ale medicamentelor, monitorizarea comportamentului de prescriere al medicilor si campanii privind utilizarea medicamentelor generice.

 

farmacia CrangIncepand de ieri, proiectul de hotarare pentru adoptarea noii strategii nationale de sanatate pentru perioada 2014-2020, precum si planul de actiuni pentru implementatea acestei strategii, au fost lansate in dezbatere publica de catre Ministerul Sanatatii, dupa ce acelasi lucru s-a intamplat si in decembrie 2013, pe vremea fostului ministru Eugen Nicolaescu.

Odata cu schimabarea ministrului s-a decis si schimbarea strategiei elaborate in mandatul acestuia, asa ca desi  avem in fata cam aceeasi Marie, dar cu alta palarie, societatea civila, organizatiile medicale si de pacienti sunt invitate din nou sa-si dea cu parerea si sa vina cu  propuneri pentru noua strategie, asumata de Nicolae Banicioiu.

Proiectul vizeaza, potrivit initiatorului, in special imbunatatirea politicii in domeniul medicamentului, a mecanismelor de decontare, plata si monitorizare. Astfel, documentul supus dezbaterii publice prevede dezvoltarea unei politici nationale integrate si sustenabile privind medicamentele si revizuirea listei de medicamente compensate, ajustare de preturi in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pe baza criteriilor de eficacitate si cost-eficienta, implementarea sistemului de evaluare a tehnologiilor medicale ca un criteriu primordial de decontare a medicamentelor in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, pentru asigurarea cost-eficientei interventiilor finantate din surse publice.

 

farmacie spital

Proiectul noii Strategii Nationale de Sanatate pe urmatorii sase ani se mai refera la diversificarea sistemului de decontare si copalata a medicamentelor prescrise in ambulatoriu, urmarindu-se astfel cresterea accesului la medicamente. O alta prevedere se refera la revizuirea bianuala a preturilor de referinta ale medicamentelor, precum si o mai buna monitorizare a comportamentului de prescriere al medicilor. Introducerea unor campanii nationale de informare si constientizare a consumatorilor cu privire la siguranta si calitatea medicamentelor generice, la costurile reale ale medicamentelor si la posibilitatile consumatorilor de a face economii in farmacii prin alegerea medicamentelor generice face parte, de asemenea, din noua strategie a Ministerului Sanatatii.

Un alt capitol important se refera la reglementarea participarii companiilor producatoare de medicamente si tehnologii medicale si utilizarea mecanismelor de partajare a riscurilor, fiind prevazute si  reglementari cost-volum pentru toate medicamentele noi pentru care se estimeaza costuri ridicate sau o utilizare crescuta.

Documentul poate fi consultat aici, iar data limita pana la care se pot face propuneri, este 25 iulie

 

 


Adaugati un comentariu


 

*