Vaccinarea va fi reglementata prin lege

Ministerul Sanatarii pregateste deja un proiect de lege in acest sens, pentru a preveni riscul izbucnirii unor epidemii. Proiectul de act normativ va fi supus dezbaterii publice, dupa care va fi trimis in Parlament pentru a fi aprobat.

 

vaccin copiiAseara, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a avut prima iesire publica dupa Paste, prilej cu care, in cadtul unei emisiuni televizate, acesta a vorbit despre principalele probleme ale sistemului public de Sanatate si despre posibilele solutii de rezolvare a acestora.

Unul dintre subiectele “fierbinti” abordate de moderator a fost scaderea ratei vaccinarilor la un nivel alarmant, din cauza lipsei sau a procurarii cu greutate a vaccinurilor din strainatate, de sase ani Institutul Cantacuzino fiind tras pe linie moarta. La fel de periculoasa a fost considerata si reticenta tot mai mare a parintilor de a-si vaccina copiii, pe fondul unei adevarate campanii antivaccinare declansata la nivel mondial, Romania nefacand exceptie in aceasta privinta.

Discutiile au pornit de la afirmatiile presedintelui Societatii Romane de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, care a declarat la finele lunii martie ca in Romania exista riscul izbucnirii unor epidemii, intrucat acoperirea vaccinala a scazut sub pragul de siguranta, avertizand ca este posibil sa reapara boli care la noi in tara sunt eradicate, cum ar fi poliomielita.

In acest sens, Nicolae Banicioiu a declarat ca Ministerul Sanatatii lucreaza in prezent la un proiect de Lege a Vaccinarii, care urmeaza a fi in curand supus dezbaterii publice, dupa care va fi trimis in Parlament pentru a fi discutat in comisiile de specialitate si supus aprobarii. Astfel, unele vaccinuri foarte importante ar putea sa devina obligatorii prin lege,  oficialii din Ministerul Sanatatii sperand ca vor rezolva prin constrangere ceea ce nu au putut rezolva prin activitati de informare si de constientizare.

La constrangere au apelat si alte tari din lume. Guvernul Australiei, spre exemplu, a decis, la inceputul acestei saptamani, sa nu mai acorde ajutoare sociale parintilor care nu si-au imunizat copiii.

 

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

Ramanand in domeniul legislativ, Nicolae Banicioiu a declarat in cadrul aceleiasi emisiuni ca este si un sustinator a proiectului de lege deja ajuns in Parlament, care prevede impozitarea contributiei pacientilor pentru motivarea personalului medical. „Daca vrei sa optezi pentru un anume specialist, poti sa platesti o taxa. Din punctul meu de vedere, cresti calitatea, concurenta intre stat si privat, motivezi si medicul si cresti calitatea actului medical. Numele mari opereaza acum si la privat si acolo trebuie sa platesti. Daca legea va functiona, tinem si medicii pe loc, revin cei plecati pentru ca veniturile vor deveni competitive cu ceea ce e afara si atunci ai alternativa in Romania”, a declarat Banicioiu in timpul emisiunii. Tarifele personalului medical vor fi stabilite de o comisie de la Ministerul Sanatatii, iar normele vor fi actualizate anual sau o data la doi ani, potrivit proiectului de lege. Banicioiu a mai precizat ca este convins de faptul ca proiectul va trece de Parlament, declarand ca a discutat pe acest subiect cu mai multi senatori si deputati, majoritatea dintre ei considerand utila aceasta lege. Ministrul nu a spus insa nimic despre investitii si nici despre conditiile in care medicii din sistemul public vor fi nevoiti sa opereze sau sa acorde anumite servicii medicale, in continuare, pentru a fi competitivi cu sistemul privat.

 

medici tineriNicolae Banicioiu a recunoscut ca  exodul medicilor si criza de personal din spitalele romanesti, generata de acest fenomen, sunt realitati care tin sistemul medical pe loc dar, ca de obicei, a pus acest fapt in seama predecesorilor sai. A admis chiar ca in cazul in care nu vor fi luate masuri imediate pentru pastrarea medicilor in tara si pentru atragerea in spitalele publice a celor plecati sa lucreze in strainatate, in 2-3 ani, din Romania ar putea disparea medicii specialisti. Culmea este insa ca ministrul a vorbit de parca nu el si guvernul din care face parte ar trebui sa ia aceste masuri… „Suntem in situatia in care ne-au plecat medicii randuri, randuri. E foarte greu sa-i tii in Romania in conditii de concurenta cu tarile puternice din Europa, pentru ca suntem practic aceeasi piata, dar cu salarizari diferite si ofertele curg lant. Pentru Romania, care a facut niste greseli si de salarizare si de politica a cadrelor — blocare de posturi, inchidere de spitale— s-a ajuns in situatia in care, daca nu facem ceva in 2015, in 2-3 ani in Romania nu o sa mai ai medic specialist”, a mai declarat Nicolae Banicioiu in acest sens.

 

salvati cantacuzinoDaca nu s-ar mai concentra doar pe propaganda si pe taiat panglici, poate ca domnul ministru Banicioiu ar gasi si solutii! Iar prima ar trebui sa fie, indiscutabil, salvarea Institutului Cantacuzino, pentru a nu se mai cheltui de 10-20 de ori mai mult cu achizitia vaccinurilor din strainatate si a exista suficiente seruri si vaccinuri pentru ca romanii sa poata fi imunizati, daca tot da o lege in acest sens.

De-a lungul existenței lui de aproape 100 de ani, Institutul a protejat milioane de romani de tuberculoza, tetanos, difterie, dizenterie, scarlatina, gripa si alte boli infectioase. Laboratoarele sale au preparat medii de cultura, solutii minune precum polidin sau cantastim si au eradicat variola in Romania.

Din 1921 de la infiintare si pana in anii ’80 s-a extins continuu, fabricand aproximativ 300 de produse intre care vaccinuri, seruri, hemoderivate etc.

De ani buni, insa, Institutul este doar o jucarie in mainile politicienilor si a unor cercuri de interese. Anul 2015 a prins Institutul cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajati (fata de 1600 in ’89) care isi cer in fiecare luna drepturile salariale in strada, zadarnic, si niciun vaccin pe linia de fabricatie.

Sansele de reluare a studiilor de imunologie si a productiei de vaccinuri sunt aproape inexistente. Niciunul dintre cei 25 de ministri care s-au perindat pe la Sanatate in ultimii 26 de ani nu a gasit (sau nu a vrut sa gaseasca) formula prin care sa ridice Institutul la standarde europene. Unii manageri au incheiat insa afaceri care ar putea reduce Institutul Cantacuzino, de la un veac de istorie in cercetare, la o simpla pagina din istoria cercetarii romanesti. Poate asta se vrea…

 

 Comentarii (2)

  1. Lucian Dumitrache spune:

    Ministerul Sanatatii = Ministerul Mortii pt bolnavii hepatici C. Banicioiu Moartea noastra

  2. Fefceac Radu spune:

    In sfarsit!!! Retarzii care refuza vaccinul trebuie dresati prin lege! Ma mir ca s-a luat o decizie rationala in Romania.

Adaugati un comentariu


 

*