Ministerul Sanatatii va suporta cheltuielile in cazul efectelor adverse date de vaccinuri

16 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Aceasta este o alta prevedere importanta din proiectul Legii vaccinarii care a fost finalizat si asteapta sa fie asumat de noul ministru al Sanatatii si apoi trimis catre Parlament.

 

vaccinSanatateabuzoiana.ro va informa, saptamana trecuta, ca Bucurestiul a fost gazda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie, la care au fost prezenti peste 350 de participanti. Una dintre principalele teme de discutie a fost problema vaccinarii. In contextul in care rata imunizarii a scazut ingrijorator in ultimii ani, aceasta a devenit una dintre problemele serioase ala sistemului romanesc de Sanatate. Medicul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, unul din organizatorii conferintei, a vorbit, printre altele, despre stadiul in care se afla Legii Vaccinarii, vazuta de autoritati ca o solutie pentru rezolvarea acestei probleme.

Conform declaratiilor acestuia, proiectul legii este finalizat, iar asumarea acestuia ar urma sa fie una dintre primele decizii importante pe care le va lua noul ministru al Sanatatii, care isi va prelua mandatul, probabil, incepand de miercuri. Odata asumat de catre autoritatile din Sanatate, proiectul Legii Vaccinarii va fi trimis spre consultare in Parlament, urmand ca ceilalti pasi pentru adoptarea sa fie facuti.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

In cadrul aceleiasi conferinte, profesorul Rafila, unul dintre specialistii care au lucrat la elaborarea acestui proiect, a mai dezvaluit cateva dintre prevederile pe care ar urma sa le aiba noua lege. „Este un proiect care prevede printre altele faptul ca Ministerul Sanatatii isi asuma asigurarea stocului de vaccin pentru un an inainte, dar totodata si finantarea tratamentului pentru orice posibila complicatie majora. Atentie, o complicaţie majora apare de o mie de ori mai rar decat complicatiile pe care le produce boala in sine. Totodata proiectul de lege asigura cadrul pentru finantarea unei campanii continue de informare, responsabilizeaza personalul medical, adica se face un training dedicat medicilor vaccinatori. Astfel, medicii care vor face vaccin vor avea un training specific pentru vaccinare care nu inseamna numai administrarea produsului, ci si informaţii despre vaccin, cum trebuie facuta consilierea si cum trebuie facuta comunicarea”, a specificat presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

 

frigider medicamentePentru a pune in aplicare cat mai bine prevederile noii legi, la nivel national se va va infiinta un grup tehnic ce va coordona intreaga activitate de vaccinare, grup ce va fi reprezentat la nivelul fiecarui judet de o structura care va analiza situatia vaccinarii in zona respectiva. Rafila a mai precizat ca in vitorul apropiat trebuie revizuit intregul lant de dispozitive frigorifice care permit transportul si stocarea vaccinurilor in conditii de maxima siguranta, o recomandare in acest sens venind din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii. „La inceputul acestei luni, o misiune a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a recomandat investitii in ceea ce priveste intregul lant de frig pentru asigurarea depozitarii si transportului vaccinului. Depozitarea vaccinului se face in unitatea centrala de la Unifarm si de la DSP-uri, apoi vaccinul este transportat la medicul de familie unde se efectueaza vaccinarea”,  a explicat dr. Alexandru Rafila.

 


Adaugati un comentariu


 

*