A ales sa devina medic pentru a-i ajuta pe cei care sufera de aceeasi boala ca si el

Este povestea unui student in penultimul an la Medicina, care sufera de la 14 ani de artrita idiopatica juvenila, boala influentandu-i decisiv optiunea pentru viitoarea cariera.

 

Alexandru Naie a participat la lansarea cartii inspirate din experientele sale

Alexandru Naie a participat la lansarea cartii inspirata de propriile experiente

Odata cu lansarea ghidului gratuit pentru parintii copiilor care sufera de artrita idiopatica juvenila si a unei brosuri cu benzi desenate al carei personaj este Alex, un baiat care sufera de aceasta boala, a fost facut public si faptul ca acest personaj nu este unul imaginar. Intamplarile relatate in carte sunt inspirate din viata reala a unui copil care a trecut prin aceste experiente. Personajul din viata reala are acelasi nume cu cel din brosura cu benzi desenate si sufera de aceeasi boala, a carei vindecare depinde in mare masura de noroc, iar povestea sa de viata are rolul de a-i motiva pe ceilalti copii diagnosticati cu aceasta afectiune, sa nu se dea batuti si sa lupte pentru a avea o biata normala.

Alexandru Naie – Alex, pentru prieteni, este student la UMF Carol Davila si se pregateste sa devina medic reumatolog. In cazul sau, chiar una dintre bolile pe care invata sa le trateze l-a influentat sa se orienteze catre viitoarea cariera, avand ocazia sa inteleaga de la o varsta destul de frageda cat de important este rolul unui medic in diagnosticarea si tratarea corecta a unei boli.

 

 Alexandru Naie (sursa: Facebook)

Alexandru Naie (sursa: Facebook)

Totul a inceput intr-o dimineata cand tanarul, pe atunci in varsta de doar 14 ani, s-a trezit cu genunchiul umflat, aparent fara nicio cauza explicabila. „Nu jucasem fotbal, nu facusem sport cu o zi inainte si niciun fel de efort, dar, efectiv, m-am trezit cu piciorul imobilizat si dureros” isi aminteste, acum, viitorul medic. Era prima manifestare a artritei ideopatice juvenile de care suferea, insa pana cand acest diagnostic i-a fost stabilit, a mai trecut mult timp, perioada in care boala a avansat.  Aceasta, deoarece vorbim despre o boala care apare din motive deocamdata necunoscute, la varste fragede, iar simptomele pot fi usor confundate sau chiar trecute cu vederea.

Asa s-a intamplat si in cazul lui Alexandru, medicul de familie, care l-a consultat primul, trimitandu-l la un medic pediatru. Nici pediatrul nu si-a dat seama de la inceput despre ce era vorba si astfel au trecut cateva luni, timp in care s-a tratat cu Nurofen si alte antiinflamatoare, medicamente care nu au niciun efect in cazul acestei boli.

 

Alexandru Naie 2Intr-un final, a ajuns la Sectia de Reumatologie a spitalului Sfanta Maria si abia aici i s-a stabilit diagnosticul corect, primind si tratamentul adecvat. Boala avansase insa rapid, iar vindecarea, in cazul sau, devenise o chestiune de noroc. Simptomele s-au ameliorat, datorita tratamentului si a exercitiilor fizice pe care trebuie sa le faca zilnic, insa tanarul sufera si in prezent de aceasta afectiune. „M-am conformat de mult cu boala. Cand stii ca n-ai ce sa ii faci si stii ca nu tine de tine, nu are rost sa te mai consumi. Ia-o ca atare, accept-o”, spune Alex, care prefera sa vada acum partea buna a lucrurilor din toata aceasta experienta. Aceasta parte buna consta in faptul ca bola l-a ajutat sa se orienteze decisiv pentru viitoarea cariera, hotarandu-se inca din clasa a 10-a sa devina medic. „Pot spune ca boala a fost scanteia care mi-a declansat decizia de a ma angrena pe drumul asta. Initial, fiind mic, nu am constientizat chestia asta, dar odata cu trecerea timpului si constatarea faptului ca boala nu se trateaza ca atare, ca sunt dificultati in domeniul acesta si ca sunt multe nebuloase care trebuie clarificate, in mintea mea foarte juvenila am decis ca ar trebui sa schimb eu lucrurile astea”, mai spune tanarul.

 

studenti-umf-carol-davilaVisul de a deveni medic este pe cale de a i se implini, Alex Naie fiind student in penultimul an in cadrul UMF Caro Davila. In fiecare an de facultate, dupa terminarea cursurilor a mers si a facut practica la spitalul Sfanta Maria, in sectia de Reumatologie careia i-a fost atata vreme pacient.

In ultimii doi ani, spune chiar ca a facut munca de rezident, constatand astfel ca rezoneaza mult mai bine cu pacientii, cunoscandu-le suferintele din propria experienta.  „In primii doi ani de practica am facut treburile unei asistente, adica recoltari, prefuzii, injectii, urmand ca in ultimii doi ani sa fiu rezident propriu-zis, sa muncesc la fel ca ei. Oamenii vin la spital, eu ii internez, eu ii consult, ma ocup de ei pe tot parcursul sederii in spital. Am avut momente in care am rezonat cu pacientul si l-am intrebat exact ce il doare, iar el era bucuros ca a gasit un om care sa il inteleaga”, a mai declarat viitorul medic.In toata aceasta perioada de practica, Alex Naie a lucrat sub coordonarea conferentiarului doctor Denisa Predeteanu, medicul  care a reusit sa ii stabileasca diagnosticul exact in copilarie si sa ii prescrie tratamentul adecvat.

 Comentarii (3)

  1. Silvia Dumitru Marin spune:

    FELICITARI!

  2. Lazaroiu Eleonora spune:

    Il apreciez mult!

  3. Flory Radu spune:

    Bravo!!! Jos palaria !!!

Adaugati un comentariu


 

*