Cine conduce Patronatul Medicilor de Familie?

14 iulie 2015 | 0 comentarii |

Doi presedinti, trei stampile, doua consilii directoare si un mare semn de intrebare asupra legalitatii reprezentarii FNPMF in relatiile cu institutiile publice si organismele abilitate.

 

Medici de familie

Medici de familie (arhiva)

Organizatie destul de vocala in relatiile cu sistemul public de sanatate, Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) se afla, la ora actuala, sub un mare semn de intrebare, cel putin la nivelul credibilitatii si al legalitatii reprezentarii. Dr. Doina Mihaila si dr. Angela Mazdrag, fiecare cu propria echipa, isi disputa conducerea Federatiei, fiecare invocand alegerea sa statutara si contestand-o pe a celeilalte.

In urma cu o saptamana va informam, prin SanatateaBuzoiana.ro, ca Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a comunicat ca „in urma alegerilor generale care au avut loc la Cluj Napoca, in 3 iulie anul curent, a fost mandatata echipa care sa se ingrijeasca de bunul mers al cabinetelor medicilor de familie din Romania. (…) Cei care si-au asumat raspunderea conducerii FNPMF in urmatorul mandat, avand ca obiectiv pastrarea stabilitatii cabinetelor medicilor de familie dar si crearea conditiilor pentru prosperitatea financiara a acestora, sunt: Doina Ileana MIHAILA (Bucuresti) –presedinte, Marina PIRCALABU (Bucuresti) -vicepresedinte, Adrian GROM (Vaslui) -vicepresedinte, Catalin PETRENCIC (Calarasi) –vicepresedinte, Adriana Dana DOGARU (Dolj) –membru in consiliul director, Daciana TOMA (Bucuresti) – membru in consiliul director, Ileana EFRIM (Bucuresti) – membru in consiliul director, Rozalia NICULESCU (Salaj) – membru in consiliul director, Fabian SCHNELBACH (Prahova) -membru in consiliul director, Vasile BLAGA (Satu Mare) – cenzor” – potrivit comunicatului FNPMF, semnat de noul presedinte, Doina Mihaila, remis atat presei cat si „in atentia domnului presedinte al CNAS” – asadar, sefului institutiei cu care federatia poarta negocieri in vederea incheierii contactelor de prestari servicii si de la care vin banii.

 

Dr. Mihaila, dr. Mazdrag si dr. Hanta

Dr. Mihaila, dr. Mazdrag si dr. Hanta (2012)

Nimic neobisnuit pana aici, chiar daca dr. Doina Mihaila a demisionat, in noiembrie anul trecut, de la conducerea Federatiei, pe fondul scandalului medicilor de familie cu Ministerul Sanatatii si CNAS privind distribuirea cardurilor de sanatate si din cauza unor deficiente in comunicarea cu membrii Comitetului Director. „Subsemnata, Mihaila Doina-Ileana, asa cum am anuntat pe mail membrii FNPMF in data de 20 noiembrie 2014 imi anunt si prin aceasta scrisoare demisia din functia de presedinte al FNPMF incepand cu data mai sus mentionata. Demisia este un act de vointa unilateral”, mentiona dr. Mihaila, intr-un document adresat Consiliului Director al FNPMF si membrilor FNPMF, prin care solicita sa i se comunice si cine va fi desemnat interimar in locul sau, pentru a-i preda documentele organizatiei.

In urma acestei demisii, dr. Angela Mazdrag, membru in Consiliul Director, a fost desemnata presedinte interimar, iar in februarie 2015, aceasta devine titular al acestei functii, in urma Adunarii Generale de alegeri  la Sibiu, cand se alege o noua conducere a FNPMF.

Numai ca… la inceputul acesti luni, aflam dintr-un alt comunicat, ca au avut loc noi alegeri, in urma carora s-a desemnat din nou in functia de presedinte, dr. Doina-Ileana Mihaila, creand confuzie. Incercand sa obtinem un punct de vedere referitor la aceasta noua situatie, cel putin ciudata, dr. Angela Mazdrag a comunicat reporterilor SanatateaBuzoiana.ro ca va exprima un punct de vedere oficial dupa ce va avea loc o intalnire a Consiliului Director.

 

Consiliu director FNPMF la Buzau

Consiliu director FNPMF, la Buzau

In urma intalnirii mentionate, dr. Mazdrag a prezentat, in numele FNPMF, punctul sau de vedere, explicand ca la ora actuala „exista, in curs de legalizare, pe rolul instantei, actul de reprezentare a noii conduceri”. „Doamna dr. Mihaila, care a mai demisionat din functia de presedinte de doua ori, se astepta, probabil, sa fie din nou rugata sa revina asupra demisiei din noiembrie 2014, cand ne-a lasat balta, in plin proces de negocieri cu CNAS si Ministerul Sanatatii. Ei bine, a treia oara nu s-a mai intamplat asta. A predat o stampila si documentele originale de infiintare a Federatiei, dar nu si documentele contabile (pe motiv ca este contabilul plecat). Consiliul Director interimar a decis insa confectionarea altei stampile, singura pe care am folosit-o de atunci, pentru ca nu stiam daca nu cumva exista si o alta stampila, ceea ce s-a si dovedit, comunicatul remis dupa intalnirea de la Cluj fiind stampilat (ce-i drept, cu o stampila putin diferita). In 28 februarie 2015 a avut loc Adunarea Generala de alegeri la Sibiu, unde s-a ales o alta conducere a SNPMF, dar a doua stampila si documentele contabile tot nu ne-au fost predate de dr. Doina-Ileana Mihaila. Am depus la instanta documentele care ne confera dreptul de reprezentare si asteptam rezolutia acesteia, urmand ca ulterior sa-i cerem, oficial si in deplina legalitate, transferul documentelor care mai sunt la dumneaei si cealalta stampila. Acum, aflam ca a avut loc o noua Adunare Generala de alegeri, desi una ordinara nu era legala, iar una extraordinara nu poate fi convocata decat de presedinte sau la solicitarea a doua treimi dintre membrii cu drept de vot. Nu prea stim ce s-a intamplat la Cluj, unde a avut loc, de fapt, un eveniment al Societatii Nationale a Medicilor de Familie (organizatie profesionala), in timp ce SNPMF este o organizatie patronala”, a precizat dr. Angela Mazdrag, in cadrul conferintei de presa care a avut loc la Buzau, la care au participat si dr. Grigore Hanta – vicepresedinte, impreuna cu medicii Violeta Bobocea, Crenguta Covrig si Gabriel Munteanu –membrii ai Consiliului Director ales la Sibiu.

 

Dr. Doina Mihaila

Dr. Doina Mihaila

Contactata de reporterii SanatateaBuzoiana.ro, dr. Doina Mihaila a declarat, telefonic, acceptand inregistrarea convorbirii, ca „alegerile de la Sibiu au fost nestatutare”. Aceasta a mentionat ca „majoritatea filialelor din tara nu au fost de acord cu Adunarea Generala de la Sibiu, iar 9 Patronate cate au fost prezente acolo nu inseamna doua treimi, in tara fiind 24 de patronate ale medicilor de familie, din care unul are 9 filiale judetene”.(…) „In 28 martie, cand ne-am intalnit la Bucuresti, unde au participat si ei si unde au semnat ca sunt de acord, s-a stabilit ca pe 9 mai, la Timisoara, sa aiba loc o Adunare Generala extraordinara pentru desemnarea unei alte conduceri interimare si pe 3 iulie, la Cluj, sa fie Adunarea Genarala pentru alegeri. Ei nu au fost prezenti la Timisoara si nici la Cluj, dar 9 patronate din 32 nu inseamna majoritatea, asa ca daca celelalte filiale au dorit altfel, asta s-a intamplat”.

Mai mult, dr. Mihaila spune ca la Cluj „s-a votat in unanimitate retragerea actiunii de inregistrare din justitie”,document pe care urmeaza sa i-l transmita dr. Mazdrag, urmand ca „neintelegerile sa fie lamurite in cadrul Federatiei”.

In legatura cu stampila, dr. Doina Mihaila a declarat ca a doua stampila a facut-o „dupa  intalnirea de la Timisoara, cand s-a desemnat o alta conducere interimara”, dar ca acum nici nu mai este nevoie de aceasta, intrucat noile acte normative nu mai impun folosirea stampilei.

 

Intalnire medici familie - Buzau

Intalnire patronat medici familie – Buzau

Medicii alesi la Sibiu sunt insa de alta parare. La conferinta de presa de la Buzau, acestia au mentionat ca „drept de vot au doar filialele care si-au achitat cotizatiile la zi, iar daca la Sibiu au votat 9 dintre cele 17 patronate cu drept de vot, inseamna ca s-au indeplinit conditiile de legalitate, de jumatate plus unu”.

Pe unul dintre documentele puse la dispozitie la conferinta de la Buzau, se mentioneaza ca in data de 19.01.2015 s-au predat „presedintelui interimar al FNPMF, dr. Angela Mazdrag, ales statutar, in urma demisiei din 27 11.2014 a dr. Mihaila Doina din functia de presedinte FNPMF”, documentele „incomplete si stampila, pe baza de proces verbal de predare-primire, in cabinetul dr. Mihaila Doina, in prezenta dr. Marasescu Dumitru –vicepresedinte FNPMF si dr. Hanta Grigore vicepresedinte FNPMF”, la care a fost anezat si procesul-verbal mentionat.

Pe site-un oficial al FNPMF, la ora publicarii acestui articol, figureaza conducerea aleasa in 2011 si figureaza 22 de filiale ale patronatelor: Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Bucuresti si Ilfov, Buzau, Braila, Caras-Severin, Constanta, Dolj, Galati, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Prahova, Salaj, Satu-Mare, Teleorman, Timis, Vaslui, Valcea, Vrancea.  

Daca lucrurile se vor transa intr-o directie sau alta, ori va izbucni un scandal intern cum n-a mai existat, ramane de vazut. Pana una-alta, noi prezentam faptele si declaratiile la care am avut acces, lasand medicii de familie sa decida singuri daca si in ce fel doresc sa fie reprezentati in Federatia Patronala din care fac parte, iar cititorii sa-si formuleze propria impresie.

 


Adaugati un comentariu


 

*