Medicii de familie, sustinuti de WONCA in decizia de a nu distribui cardul de sanatate

12 august 2013 | 0 comentarii |

Medicii de familie din Romania, prin organizatiile profesionale si patronatul din care fac parte, au decis sa nu distribuie cardurile catre asigurati. In sustinerea deciziei lor a sarit si Organizatia Europena a Medicilor de Familie.

 

WONCA Europe sustine medicii de familie romani

WONCA Europe sustine medicii de familie romani

Medicii de familie nu accepta sub niciun motiv sa distribuie cardul electronic de sanatate, considerand ca acesta este un act administrativ, pe care emitentii (Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate)  trebuie sa-l duca la bun sfarsit, medicii de familie avand si asa prea putin timp la dispozitie pentru a acorda servicii medicale pacientilor.

Faptul ca distribuirea cardului de sanatate este o activitate administrativa ce nu trebuie sa ii incarce pe profesionistii din sanatate care au activitate clinica, este sustinut si de Organizatia Europeana a Medicilor de Familie -WONCA Europe, intr-o scrisoare adresata medicilor romani si publicata vineri, 9 augist, pe site-ul SNMF, semnata chiar de presedintele organizatiei europene, prof. dr. Job Metsemakers.

Am inteles ca in acest moment, optiunea CNAS este ca introducerea si distribuirea acestui card sa se faca prin medicul de familie. Aceasta activitate este una administrativa si nu trebuie pusa pe umerii profesionistilor care au activitate clinica, cum sunt medicii si asistentele. Timpul lor este mult prea valoros pentru a realiza aceste sarcini, care pot fi efectuate mult mai bine de persoane din domeniul administrativ”, se arata in documentul trimis Societatii Nationale a Medicilor de Familie (SNMF) din Romania.

 

Prof. dr. Job Metsemakers.

Prof. dr. Job Metsemakers.

Presedintele nou ales al Wonca Europe isi arata astfel convingerea ca medicii romani pot „convinge CNAS ca este justa opozitia voastra asupra modului cum se doreste introdus cardul electronic de asigurare”, asa cum de nenumarate ori s-au si exprimat acestia, atat la intalnirile avute cu Ministerul Sanatatii (MS), cat si cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), al carei presedinte, Cristian Busoi, parea, in luna iulie, optimist in a-i convinge pe medici sa se ocupe si de distributia „pasapoartelor de sanatate”, care din 2014 ar trebui sa devina operationale.

In aceeasi scrisoare, prof. Metsemakers ridica si problema sigurantei datelor inscrise pe card, apreciind ca „Cineva se poate intreba daca un astfel de card protejat prin cod PIN va reprezenta viitorul dosarului medical electronic. Acest sistem va necesita ca toti furnizorii de servicii medicale sa aiba cititoare de carduri cu PIN, iar aceasta optiune ridica probleme de confidentialitate odata cu pierderea cardului. O alta optiune este ca datele medicale sa fie disponibile prin intermediul internetului, dar si astfel exista probleme de confidentialitate”, astfel ca potrivit opiniei presedintelui WONCA Europe, se impune „o discutie serioasa intre toti cei implicati: pacienti, profesionisti in domeniul medical, decidenti din sistemul medical, pentru a se face cea mai buna alegere pentru sistemul medical”.

 

Presedintele CNAS, Cristian Busoi

Presedintele CNAS, Cristian Busoi

Distribuirea cardului de sanatate este o problema asupra careia medicii de familie si CNAS nu au ajuns la niciun acord sau concluzie.

In luna iulie, presedintele Casei, dr Cristian Busoi, spunea ca odata ce va fi disponibil, cardul de sanatate va fi distribuit si initializat de medicii de familie.

In replica, acestia, prin vocea presedintelui SNMF, dr Rodica Tanasescu, si a presedintelui Patronatului, dr. Doina Mihaila, s-au declarat impotriva acestei actiuni sustinand ca distribuirea cardului „va omori consultatia” si ca nu doresc sa se transforme in factori postali sau in functionari ai administratiei.

Ministerul Sanatatii s-a implicat in acest conflict, incercand o mediere, dar in urma discutiilor nu s-a ajuns decat la solicitarea gasirii unor solutii pentru distribuirea cardului, care sa nu implice medicii de familie.

La inceputul lunii august, presedintele CNAS anunta ca primele 215.000 de carduri au fost produse, iar pana la sfarsitul anului, Imprimeria nationala va emite 7,5  milioane de astfel de documente. Acestea trebuie distribuite tuturor romanilor, la inceputul anului 2014, cand va trebui sa devina si operationale.


Adaugati un comentariu


 

*