Cine castiga si cine pierde in sistemul de sanatate?

19 aprilie 2013 | 1 comentariu |

A fost lansata o Consultare publica despre PREVENTIA in sanatate. Dr. Angela Mazdrag, presedintele Patronatului Medicilor buzoieni, spune ca este o initiativa la care ar trebui sa raspunda atat medicii cat si populatia.

 

Dr. Angela Mazdrag

In conditiile in care Romania ramane tara care cheltuie cel mai putin pe cap de locuitor pentru sanatate, Societatea Nationala de Medicina Familiei, Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie si Coalitia 52, cu asistenta tehnica din partea Academiei de Advocacy

, au initiat o consultare publica privind  ,,Preventia in sanatate – cine castiga si cine pierde in sistemului de sanatate?”. Initiatorii proiectului sunt dr. Rodica tanasescu (presedinte SNMF), dr. Doina Mihaila (presedinte FNPMF) si dr. Radu Balanean (Coalitia 52).

 Dr. Angela Mazdrag, presedintele Patronatului Medicilor din Buzau, considera ca „este o initiativa la care ar fi bine sa raspunda cat mai multi medici si cat mai multi pacienti. Cineva trebuia sa ia o initiativa pentru a se regla anumite disfunctionalitati ale sistemului de sanatate. Daca ne gandim ca programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei desfasurat in anul sfarsitului mandatului anterior al ministrului Nicolaescu a scos la iveala multe probleme de sanatate care au putut fi prevenite. Din pacate acel program nu a fost continuat, pentru a se verifica starea de sanatate a intregii populatii, iar guvernul urmator nu a incercat sa cuantifice rezultatele, fie si partiale obtinute, pe baza carora s-ar fi putut lua o serie de masuri, atat in favoarea cresterii gradului de sanatate, cat si al diminuarii costurilor pentru intregul sistem. Este insa momentul in care trebuie sa facem ceva, sa ne implicam activ cu totii, pentru ca sistemul medical trece la ora actuala printr-o criza fara precedent”, apreciaza medicul buzoian.

 

Patronat medici de familie

Proiectul se va desfasura sub forma unui sondaj, pana pe data de 24 aprilie, pe site-ul advocacy.ro, unde cei care doresc, pot raspunde la urmatoarele intrebari:

–         Cum va contribui medicina preventiva la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei din Romania? Ce efecte pozitive si negative intrevedeti? Detaliati.

–         Care sunt principalele masuri care ar trebui prevazute in programul national de preventie al Ministerului Sanatatii? Detaliati.

Organizatorii roaga participantii la acest proiect sa consulte mai intai MOTIVATIA si INDRUMATORUL de elaborare a depozitiei, sa se INSCRIE si sa completeze FORMULARUL DE INSCRIERE  optand pentru unul dintre modulele de participare si sa INSEREZE continutul opiniei proprii in campul dedicat acesteia din formularul de inscriere, respectiv sa ataseze depozitia / opinia in format doc/pdf.

Sunt multe probleme care au nevoie de rezolvare, cu respectarea legii,  in sistem. In plus, fiecare trebuie sa stie clar, care-i sunt drepturile si care obligatiile. Mai trebuie stabilite niste prioritati si evaluate costurile. daca fiecare dintre noi ne implicam si ne facem datoria, cred ca sistemul de sanatate va arata altfel, atat pentru medici cat si pentru pacienti”, mai spune dr. Mazdrag.

 

Preventia, esentiala pentru sanatate

Eugen Nicolaescu sustine ca ministerul pe care il conduce vrea sa schimbe perspectiva de abordare a sanatatii populatiei, punand accent pe prevenirea bolii, pentru a nu se mai ajunge ca acum, doar la tratamente costisitoare si uneori ineficiente sau sa fie prea tarziu pentru pacient. „Nu stiu insa daca programul de preventie va fi reluat sub aceeasi forma, adica prin evaluarea starii de sanatate a populatiei, dar preventia va fi, din punctul meu de vedere, o prioritate absoluta in acest mandat”, a declarat Nicolaescu, la lansarea proiectului.

Opiniile colectate prin intermediul sondajului vor fi sintetizate intr-un raport, de o Comisie de Experti, formata din prof. univ. dr. Leonard Azamfirei – rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Targu-Mures, prof. univ. dr. Petru Armean – Universitatea de Medicina si Farmacie ,,Carol Davila” Bucuresti, conf. univ. dr. Carmen-Daniela Domnariu – Universitatea ,,Lucian Blaga” Sibiu, dr. Val Vilcu – jurnalist, Simona Fit – consultant in transparenta decizionala Academia de Advocacy.

Raportul – sinteza va fi facut public intr-o conferinta de presa ce va avea loc la Targu Mures, pe 26 aprilie 2013, si va fi transmis tuturor celor care au participat la audierea publica, la adresa electronica indicata in formularul de inscriere, precum si decidentilor politici cu responsabilitati in domeniu.Comentarii (1)

  1. Geta Saftoiu spune:

    Cert e ca pacientul pierde!

Adaugati un comentariu


 

*