Colegiul Medicilor Dentisti protesteaza impotriva sistarii finantarii asistentei stomatologice

11 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Medicii dentisti considera discriminatorie si abuziva masura dispusa de ministrul Sanatatii, cu repercusiuni grave asupra sanatatii cardiovasculare si digestive, si se asteapta la reactii dure din partea pacientilor.

 

Dr. Ecaterina Ionescu, presedinte CMDR

Taierea fondurilor, si asa mici, alocate medicinei dentare din bugetul asigurarilor de santate, incepand cu luna aprilie, au determinat medicii dentisti sa ia atitudine, considerand ca masura luata de Ministerul Sanatatii este una fara precedent si cu consecinte grave asupra sanatatii generale.

Medicii spun ca in cazul in care nu se vor lua masuri de remediere a situatiei, ar putea recurge la proteste si chiar la actionarea in instanta a Ministerului Sanatatii si a Casei de Asigurari de Sanatate.

Masura de sistare a alocarii fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicina dentara adoptata unilateral de Ministerul Sanatatii, fara informarea publica a beneficiarilor serviciilor de asistenta stomatologica si a corpului profesional, afecteaza in mod grav atat pacientii, cat si demnitatea profesiei de medic dentist, inlaturarea din sistemul public al asigurarilor sociale a serviciilor de asistenta stomatologica fiind o masura fara precedent in sistemul ingrijirilor de sanatate din Uniunea Europeana”, se mentioneaza intr-o scrisoare de protest, transmisa redactiei Sanatatea Buzoiana, astazi, de Colegiul Medicilor Dentisti din Romania (CMDR), semnat de prof. dr. Ecaterina Ionescu, presedintele acestui for profesional.

 

In consecinta, in sedinta Consiliului National al CMDR care a avut loc ieri, la Bucuresti, corpul profesional al medicilor dentisti, luand act „de situatia creata la nivel national, ca urmare a deciziei unilaterale a Ministerului Sanatatii privind sistarea alocarii de fonduri pentru asigurarea asistentei stomatologice in sistemul public de asigurari de sanatate, protesteaza cu fermitate si condamna cu vehementa implementarea unei astfel de masuri adoptata arbitrar de catre autoritatea de stat, fara a tine cont de consecintele extrem de grave ale acestui demers”, mentioneaza dr. Claudia Ciupoitu, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti buzoieni.

Medicii avertizeaza ca, in acest context, medicina dentara, impreuna cu toate specialitatile acestei ramuri medicale, este inlaturata total din sistemul public al asigurarilor de sanatate, situatie unica in istoria sistemului de asigurari de sanatate la nivelul Uniunii Europene, cu afectarea iremediabila a politicilor publice de sanatate in domeniu. De asemenea, masura aduce prejudicii grave persoanelor asigurate, care au dreptul la furnizare de servicii de medicina dentara prin pachetul de baza, fiind incalcat unul dintre principalele drepturi garantate prin Constitutia Romaniei, dreptul la ocrotirea sanatatii.

 

Dr. Claudia Ciupitu, presedinte CMD Bz.

CMDR constata ca masura a fost adoptata ignorandu-se total patologia specifica existenta si realitatea acesteia, ce situeaza Romania pe unul dintre ultimele locuri in cadrul Uniunii Europene, invocand necesitatea alocarii unui procent de cel putin 2% din fondul destinat serviciilor medicale catre medicina dentara in sistemul public al asigurarilor de sanatate. Totodata, medicii avertizeaza ca „implementarea acestei masuri va determina imposibilitatea asigurarii asistentei stomatologice in sistemul public de asigurari de sanatate, limitand, chiar anuland adresabilitatea populatiei la serviciile de medicina dentara, in special pentru copii si categorii defavorizate, nemaifiind posibila efectuarea de tratamente gratuite sau compensate, cu afectarea deosebita a starii de sanatate orala a beneficiarilor sistemului public de asigurari de sanatate care au dreptul la aceste servicii”, mai spune dr. Ciupitu, mentionand ca in lipsa tratamentelor stomatologice exista riscul major al unor efecte asupra sanatatii greu de cuantificat in viitor, mai ales asupra sanatatii sistemului cardiac si al celui digestiv.

 

CMDR considera ca prin implementarea acestei masuri se aduce un prejudiciu extrem de important, atat material cat si moral, medicilor dentisti aflati in relatie contractuala cu casele teritoriale de asigurari de sanatate, in conditiile in care acestia au platit taxe de avizare a cabinetelor de medicina dentara si au asigurat conditii de dotare si de lucru corespunzatoare, fara a mai exista posibilitatea de a presta aceste servicii si punandu-i in situatia de a fi obligati sa dea explicatii pacientilor.

Precizand ca pozitia medicilor a fost comunicata atat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cat si Ministerului Sanatatii, dar nu s-a primit vreun raspuns pana in prezent, CMDR avertizeaza autoritatile ca va intreprinde orice demersuri pentru „apararea demnitatii profesiei, a medicilor dentisti si a pacientilor si recomanda colegiilor teritoriale sa adopte orice alte masuri pe care le considera necesare in acest sens”.

La fel ca toti colegii lor din tara, medicii dentisti buzoieni nu exclud si alte forme de protest, mai ales ca se asteapta la reactii vehemente din partea pacientilor , desi responsabilitatea acestei sutuatii nu le apartine lor, ci Ministrului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.


Adaugati un comentariu


 

*