Ministerul Sanatatii, incapabil sa ofere solutii

11 aprilie 2013 | 1 comentariu |

La protestul medicilor dentisti vizavi de sistarea finantarii, ministrul Eugen Nicolescu se eschiveaza si transmite prin Biroul de presa, un comunicat prin care arunca vina pe predecesori.

 

Subfinantarea ramane cea mai mare problema a sistemului sanitar. Din bugetul alocat, cea mai mare parte a fondurilor au fost directionate catre plata arieratelor, datorate prostului management din anii trecuti, se mentioneaza in documentul mentionat.

Intrucat bugetul pe anul 2013 nu poate acoperi toate programele desfasurate si in anul 2012, optiunea Ministerului Sanatatii a fost sa incerce sa acopere integral programul de cancer, chiar daca, astfel, alte programe au fost vaduvite”, se precizeaza in comunicat.

Ca sa nu para insa ca ignora categoric aceasta ramura a sanatatii, ministerul promite ca „la rectificarea bugetara, pe baza promisiunilor de rectificare pozitiva, MS incearca revizuirea bugetului si, ca atare, alocarea mai multor bani si pentru programele din domeniul stomatologiei, unde oricum MS intentioneaza realizarea unui program mare de preventie”, facand insa mentiunea ca in cazul in care nu vor fi bani suficienti la rectificare, un asemenea program va fi desfasurat in anul 2014.

Este insa mentionat ca „reorganizarea sistemului sanitar, pe care noi am initiat-o, cu cat va fi mai rapida, cu atat vom putea aduce mai repede bani dinspre birocratie spre rezolvarea problemelor din sanatate”.

Nimeni nu mai crede, insa, in astfel de promisiuni, in contextul in  care intregul sistem sanitar trece printr-o criza din ce in ce mai acuta si totul pare sa mearga spre dezinteresul fata de bolnav.

Reamintim ca medicii dentisti au transmis, astazi, un protest prin care acuza Ministerul Sanatatii ca prin „masura de sistare a alocarii fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicina dentara adoptata unilateral de Ministerul Sanatatii, fara informarea publica a beneficiarilor serviciilor de asistenta stomatologica si a corpului profesional, afecteaza in mod grav atat pacientii, cat si demnitatea profesiei de medic dentist, inlaturarea din sistemul public al asigurarilor sociale a serviciilor de asistenta stomatologica fiind o masura fara precedent in sistemul ingrijirilor de sanatate din Uniunea Europeana”, dupa cum a declarat prof. dr. Ecaterina Ionescu, presedintele acestui Colegiului Medicilor Dentisti din Romania.

Medicii dentisti nu exclud proteste fara precedent si chiar actionarea in instanta a Ministerului Sanatatii si a Casei de Asigurari de Sanatate.

Cei mai afectati raman, insa, pacientii, adica cei care platesc la Fonul de sanatate, din care o armata de functionari, inclusiv cei care au decis taierea fondurilor, se infrupta, fara rusine.Comentarii (1)

  1. L. Buzoianu spune:

    Oare Nicolaescu ne crede atat de prosti ca sa-l mai credem?
    Ne-am saturat ca ininte de fiecare alegeri sa ni se spuna ca ”Sanatatea este o proritate”. Radio EREVAN ar raspunde: Da – este o prioritate, dar numai pana dupa anuntarea rezultatelor alegerilor.

Adaugati un comentariu


 

*