Protest: „Incetati distrugerea sistemului de sanatate din Romania!”

19 ianuarie 2013 | 1 comentariu |

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice si Alianta pentru Sanatate dinRomania au transmis Ministerului Sanatatii o nota de protest prin care atrag atentia asupra riscurilor pe care le implica „demersurile initiate in legatura cu asa-zisa «remodelare a mecanismelor de finantare si distribuire a FUNASS»”.

 

Cristian Hotoboc

Declaratiile facute de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, joi seara, cand a incercat sa calmeze spiritele in legatura cu sistarea finantarii serviciilor medicale oferite de spitalele particulare, nu au reusit sa linisteasca spiritele. Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice (PALMED) si pacientii reprezentati de Alianta pentru Sanatate din Romania au formulat un protest pe care l-au transmis Ministerului Sanatatii.

Protestul, semnat de presedintele PALMED, Cristian Hotoboc, a fost transmis si redactiei Sanatatea Buzoiana. Il prezentam integral:

 

In replica la demersurile initiate de catre Ministerul Sanatatii in legatura cu asazisa „remodelare a mecanismelor de finantare si de distribuire a FNUASS”, Patronatul PALMED – Spitale Private, cu sprijinul Aliantei pentru Sanatate din Romania, facem urmatoarele precizari :

Masurile anuntate de catre MS la nivel de intentie creeaza o grava discriminare in randul populatiei din Romania, categorisind cetatenii si drepturile acestora dupa venituri, in cetateni de categoria I si cetateni de categoria a II-a. Prin faptul ca aduc o grava incalcare a dreptului constitutional, pe care orice cetatean roman in calitatea sa de pacient il are la libera alegere si informare cu privire la orice servicii medicale, de care ar avea nevoie la un moment dat, aceste masuri nu fac decat sa creeze panica si haos intr-un sistem si aga fragil si plin de probleme.

 

Noi toti, am avut „privilegiul” de a mai suporta asemenea masuri cand ni s-au desfiintat spitalele si ,,nationalizat” ambulantele, ajungand oamenii sa moara in strada si zone intregi au ramas fara asistenta medicala.

Consideram ca ne aflam in fata unui atentat la sigurantia cetateanului roman si sanatatea nationala.

Toata legislatia romana care reglementeaza sistemul de sanatate „cu bunele si relele lui” face referire, asa cum este si normal, la finantarea serviciilor de sanatate si nu a vreunei unitati sanitare, fie ea publica sau privata.

Nici un pacient nu este preocupat de forma de proprietate publica sau privata a celui care il ingrijeste atunci cand este bolnav. Omului, pacientului, ii trebuie atentie, ingrijire, profesionalism, calitate si respect, acesta din urma lipsind cu desavarsire din politicile de sanatate promovate in ultima vreme, se suibliniaza in documentul semnat de Cristian Hotoboc.

 

Medici Spital Patarlagele

Reamintim ca in 2011, Guvernul Boc a decis desfiintarea a 71 de spitale din intreaga tara (intre care numai in judetul Buzau, trei unitati). Totodata s-a diminuat drastic numarul de paturi, acest lucru continuand si in 2012, chiar si din unitatile sanitare cu paturi ramase, astfel incat in judetul Buzau s-a ajuns la „situarea judetului nostru sub media europeana de 5,61 paturi la mia de locuitori dar si sub tinta nationala fixata pentru 2014, de 4,3 paturi la mia de locuitori”, dupa cum a precizat si presedintele PNL Buzau, George Scutaru, la o intalnire recenta cu ministrul Nicolaescu.

Cele trei spitale desfiintate au fost Spitalul Comunal Vintila-Voda – primul din tara de acest nivel modernizat dupa norme occidentale, Spitalul Parscov – singurul pe raza a patru judete care oferea servicii de recuperare neurologica si de ingrijiri paliative, respectiv, Spitalul Orasenesc Patarlagele – care deservea o populatie de peste 50.000 de locuitori aflati la distante foarte mari de alte spitale la care ar fi avut acces.

Asa cum s-a intamplat in multe alte zone din tara, si in judetul Buzau s-au cautat mijloace particulare de a repune in functiune spitalele desfiintate, iar in doua cazuri s-a si reusit, dar aplicarea masurilor anuntate la sfarsitul saptamanii trecute de ministrul Nicolaescu ar insemna revenirea la lipsa accesului la serviciile medicale oferite de acestea.

 

De departe, cel mai afectat ar fi Spitalul Sfantul Sava, singurul spital privat din municipiul Buzau, care a preluat si Spitalul Patarlagele, ca sectie exterioara. Pe langa peste un milion de euro investit in infrastructura, dotari si aparatura medicala la Buzau, omul de afaceri Constantin Alexandru a investit si la Patarlagele peste 400.000 de euro, dupa ce a obtinut aviz de la Ministerul Sanatatii pentru a acorda in aceasta locatie servicii medicale spitalicesti pentru boli cronice, ingrijiri paliative si recuperare neurologica cu finantare de la FUNASS.

La Vintila-Voda, fostul director, dr. Stelian Mereu, a infiintat un spital monospecialitate boli cronice, in cadrul caruia, cu sprijinul Primariei din localitate si a Ministerului Muncii s-a constituit si un camin-spital pentru persoane varstnice, carora li se acorda servicii medico-sociale.

 La Parscov, spitalul care in ultimii ani fusese dotat si modernizat la standarde europene, a fost concesionat de catre Consiliul Local, medicului Paul Costache, patronului Clinicii Medinvest, dar unitatea medicala este si la ora actuala cu lacatul pe porti.

Joi, 17 ianuarie, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a facut o declaratie publica potrivit careia nu se va lua nicio masura inainte de a se discuta si a se analiza toate masurile aflate la nivel de intentie, cu toti factorii implicati…Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Sistemul privat de ingrijiri medicale a debutat foarte timid si s-a dezvoltat ceva mai mult de 4-5 ani. Pacientii sunt de departe mai multumiti decat la stat, cam intotdeuna dotarea cu aparatura este buna sau foarte buna.
    Problema sistemului de stat nu este cauzat de existenta sau nu a unui sistem privat. Si inainte de anii 90, dar si dupa, pana sa apara sistemul privat, sistemul de stat a fost permenent in impas, intr-o coma prelungita.
    Politizarea ministerelor, numirea de directori de fiecare partid care a venit la putere, centralizarea excesiva, imposibilitatea directorilor de a lua decizii corecte au dus la aceasta situatie de insuportabilitate.
    Criza financiara nu a facut decat sa grabesca agravarea starii sistemului a carui evolutie era oricum proasta.

Adaugati un comentariu


 

*