Ministrul Sanatatii s-a intalnit din nou cu sindicatele

29 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Astazi, Eugen  Nicolaescu s-a „confruntat” cu liderii SANITAS, ai Federatiei AMBULANTA, ai Solidaritatea Sanitara si ai CNS SAN ASIS.

 

Dupa ce, pe 16 ianuarie, ministrul Sanatatii a avut o intrevedere cu Biroul Executiv al SANITAS, astazi, echipa Ministerului Sanatatii s-a intalnit cu reprezentantii SANITAS, ai Federatiei „Ambulanta”, ai sindicatelor Solidaritatea si C.N.S SAN ASIS, transmite Biroul de presa al Ministerului Sanatatii, printr-un comunicat remis redactiei Sanatatea Buzoiana. 

In timpul discutiilor, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a prezentat liniile principale privind bugetul pe anul 2013 pentru Sanatate si a adus la cunostinta participantilor principalele prevederi pe care MS le-a conturat pentru a fi introduse in continutul noului contract-cadru privind acordarea asistentei medicale in perioada 2013-2014.

Modalitatea de finantare a spitalelor, prin cresterea finantarilor pentru plata pe caz rezolvat pentru unitatile strategice, cu activitate complexa, a fost un alt punct important pe care ministrul Sanatatii l-a abordat in discutiile cu sindicalistii. De asemenea, Nicolaescu a reiterat anuntul pe care l-a facut la intalnirea pe care a avut-o cu reprezentantii Asociatiilor de Pacienti (APCR), anume ca in anul 2013, finantarea serviciilor oferite de medicii de familie si din ambulatoriile de specialitate va creste cu 50%. Totodata, ministrul a aratat ca in cadrul Ministerului Sanatatii se va infiinta o Agentie Nationala pentru Programele Nationale de Sanatate, iar fiecare program va avea un manager distinct, astfel incat sa nu se mai creeze blocaje si sa nu se mai inregistreze discontinuitati in accesul bolnavilor la medicamente.

  Ministrul Sanatatii a anuntat de asemenea ca in acest an, asa cum s-a stabilit cu organismele internationale, vor fi achitate arieratele existente ale unitatilor sanitare catre furnizori.

 Am avut un dialog eficient, astazi. Ne dorim pentru anul 2013 un parteneriat cu toti reprezentantii sindicatelor din Sanatate, deoarece vom trece un an greu si avem nevoie de spijin pentru reasezarea componenetelor sistemului medical, astfel incat sa putem oferi servicii medicale de calitate si ieftine pentru cat mai multi asigurati, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, dupa intalnirea de astazi cu reprezentantii principalelor sindicate din sanatate.

La randul lor, reprezentantii SANITAS au prezentat, printre altele, un set de propuneri privind modificarea metodologiei de organizare a concursului de ocupare a posturilor vacante pentru personalul contractual din unitatile din sectorului bugetar, platit din fonduri publice.

In acceptiunea sindicalistilor, este necesara „modificarea art. 7, sectiunea a 3-a <Publicitatea concursului> din H.G.R. nr. 286/2011, astfel incat posturile sa se publice la concurs fara a se preciza gradul profesional, apreciind ca fiind necesara aceasta ajustare din urmatoarele considerente:
      1. In statul de functii posturile vacante raman prevazute la nivelul si gradul profesional detinut de titular inainte de vacantare (ex.: asistent medical, asistent medical principal, asistent medical debutant), specificandu-se de asemenea nivelul studiilor (ex.: PL, M, SSD sau S).
      2. Nu exista posibilitatea reala de a previziona nivelul si gradul profesional al candidatilor care vor fi declarati admisi la concurs, in functie de punctajul obtinut si de optiunea acestora pentru ocuparea posturilor vacante.
       3. Transformarea posturilor vacante din statul de functii implica aprobarea statului de functii de catre ordonatorul principal de credite, procedura care este de lunga durata.
      4. Se ingradeste mult adresabilitatea, in conditiile in care sistemul sanitar se confrunta cu un deficit major de personal.

O decizie similara a fost deja luata de secretarul de stat Raed Arafat, pe vremea cand ocupa portofoliul de la sanatate, printr-un ordin de ministrului   Sanatatii din decembrie 2012, in ceea ce-i priveste pe medici, medici dentisti si farmacisti.


Adaugati un comentariu


 

*