Doar pana la 31 ianuarie mai poti depune Declaratia 600
Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii sau Declaratia 600 a fost instituita in 2012, iar din acest an este obligatoriu sa se depuna la Fisc, pana in ultima zi a lunii ianuarie.
Zona contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice a inregistrat o schimbare majora anul trecut. Incepand din luna iulie 2012, contributiile CAS sunt colectate de catre Fisc. Pentru contribuabili, modificarea a inseamnat si o noua procedura de declarare a veniturilor pe baza carora autoritatile fiscale stabilesc suma pe care ei o datoreaza la sistemul public de pensii si un nou formular de completat. Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei Declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii – Formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 874/2012, care se depune pana in ultima zi a lunii ianuarie, inclusiv.
Cine depune Declaratia 600
Toti medicii care au Cabinet Medical Individual si contribuie la fondul public de pensii trebuie sa depuna la organul fiscal din raza de competenta, Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii.
Alte persoane obligate la depunerea Declaratiei sunt : toate persoanele fizice care desfasoara activitate economica , indiferent de forma de organizare : Intreprindere Individuala , profesii libere (avocati, expert contabili), persoane care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla, persoanele fizice autorizate.
Exceptie fac cei care obtin si venituri salariale sau indemnizatii de somaj ori beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii, precum si persoanele care realizeaza venituri lunare sub 741 lei.
Termenul de depunere
Declaratia 600 se depune anual, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale. In cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal, declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se va depune in termen de 15 zile de la inceperea activitatii.
Cum si unde depunem formularul ?
Declaratia 600 se depune pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal, sau la cel mai apropiat oficiu postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusa declaratia este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu.
Ordinul ANAF prevede posibilitatea depunerii formularul online de catre contribubilii care au un certificat digital calificat de semnatura electronica , dar eu nu am gasit varianta electronica care sa permita atasarea semnaturii electronice. Poate o sa apara mai tarziu.
Cota de impunere si plata contributiei
Potrivit Ordinului ANAF nr. 1176/2012, pentru stabilirea obligatiei lunare privind CAS, in baza declaratiei 600 depusa, organul fiscal emite in termen de 10 zile de la data depunerii formularului, decizia de impunere in care stabileste contributia sociala anual datorata si termenele de plata. Cota de impunere este de 31.3 % din venitul declarat, adica venitul pentru care contribuabilul doreste sa se asigure. Trebuie sa stiti ca, potrivit reglementarilor in vigoare, acest venit nu poate fi mai mic de 741 de lei dar nici mai mare de 10585 lei.
Toti contribuabilii care au depus Declaratia 600 trebuie sa primeasca un exemplar din decizia de impunere si termenele de plata. Contributia la pensii se plateste trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Mod de completare
La capitolul I se completeaza datele de identificare a contribuabilului, la Capitolul II se bifeaza categoria de contribuabil de care apartine persoana (medicii se regasesc la punctul 4), iar la capitolul III se vor inscrie, pe fiecare luna in parte, veniturile pe care le declara contribuabilul ca baza de calcul pentru Contributia la Fondul de Pensii. Aceste sume inscrise nu pot fi mai mici de 741 lei si nici mai mari de 10.585 lei.
Formular Declaratia 600 si detalii instructiuni de completare AICI
*In fiecare sambata, consultantul nostru raspunde intrebarilor din sfera contabilitatii (nu au caracter de consultanta juridica), primite de la cititori pe adresa redactie@sanatateabuzoiana.ro.
Juliana STROESCU este expert contabil si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.
Buna seara,
Stiu ca trebuie sa depun declaratia 600 pana la 31.01.2015 dar nu stiu pentru ce an pentru 2014 sau 2015 si poate imi spuneti valorile având in vedere ca au fost modificari de salariu minim.
Mulțumesc!
Buna ziua, Beneficiez de un contract de munca valabil , pe durata determinata, dar cu cuantum variabil ce nu poate fi antecalculat(plata la ora) – dar angajatorul platind contributiile datorate (CAS, CASS), in ce conditii depun declaratia 600, sau nu mai depun?? Sau depun pentru lunile ce nu sunt prinse in acel contract? Va multumesc.
Atata vreme cat aveti un contract de munca , indiferent de cuantumul veniturilor realizate, nu sunteti obligat sa depuneti Declaratia 600.
Declaratia 600 veti depune doar daca realizati venituri din activitati independente, asa cum am mentionat la aliniatul “Cine depune Declaratia 600”
Doamna Expert Contabil, va rog sa aduceti madificari sau completari articolului dumneavoastra cu privire la obligativitatea depunerii acestei declaratii de catre avocati. Precizez ca avocatii nu sunt obligati a se asigura in sistemul pubic de pensii, acestia avand casa proprie de asigurari sociale, respectiv CAA.
Dna avocat are dreptate, nu sunt inclusi in aceste categorii de contribuabili avocatii care platesc exclusiv la Casa de Asigurari a Avocatilor. Asadar, voi face urmatoarea completare: asa cum am mentionat in articol, este vorba despre contribuabilii care se asigura
in sistemul public de pensii. Conform prevederilor din Art.9, alin.(3), din Statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor, avocaţii pot face parte si din alte forme de asigurări sociale, caz in care intra la categoria “persoanele care realizează venituri din profesii
libere” care se asigura in sistemul public de pensii si trebuie sa depuna declaratia 600.
N-am depus declaratia 600 (pt. un CMI) pana acum, 04feb2013. Nu mi-o mai primeste?
Declaratia poate fi depusa oricand, personalul care lucreaza la serviciul de preluari declaratii nu are voie sa refuze depunerea unui document. In schimb, la o verificare, puteti fi sanctionat cu o amenda de la 500 la 1000 lei. Sanctiunea se aplica conform Codului de procedura Fiscala art. 219, privind neîndeplinirea la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege.
Deocamdata, Legea Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat pe anul 2013 este in stadiul de proiect. Urmeaza sa fie aprobata si publicata in Monitorul Oficial. Pana atunci, nu putem vorbi despre calculul, de altfel corect, prezentat de Dl Dr. Simionescu. Vom reveni cu noutati imediat ce se aproba Legea.
Tinand cont de faptul ca in anul 2013 castigul salarial mediu brut, pe baza caruia se calculeaza contributia CAS este de 2.223 de lei, cred ca suma minima pentru care se declara este de 778 de lei.
Cu stima,
Radu Simionescu