Modificari fiscale in cascada. Analizati cu atentie legislatia in varianta finala!

26 ianuarie 2013 | 3 comentarii |

 Anul 2013 a debutat cu o efervescenta de modificari fiscale, anuntate recent si aprobate pe rapid de Guvern, care „i-au luat pe nepregatite” chiar si pe specialisti. Noile masuri fiscale vor contribui intr-o masura importanta la accentul pe care autoritatile il pun pe colectarea veniturilor la buget.

 

Abia am inceput sa ne imprietenim cu sistemul de TVA la incasare si iata, au aparut multimple schimbari in legislatia fiscala.

Ordonanta de Guvern nr. 8/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 54/2013, din 23 ianuarie, modifica Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, incepand cu data de 1 februarie 2013. Noutatile privesc, in principal, modalitatea de stabilire a unor taxe si impozite aferente anului 2013, atat pentru persoanele juridice cat si pentru persoanele fizice.

 

Ce modifica actul normativ ?

1.Modifica impozitul pe profit: amortizarea mijloacelor de transport cu cel mult 9 pasageri este deductibil fiscal pentru fiecare autoturism, in limita sumei de 1.500 lei.

Recomandare: cumpara un autoturism cu valoare maxima de 108.000 lei si alege amortizarea autoturismului in 6 ani (limita maxima), astfel amortizarea va fi deductibila integral (Ex: 6 ani x 12 luni = 72 luni; 72 luni x 1.500 lei -amortizare lunara = 108.000 lei – valoare totala autoturism)

Cheltuielile de cercetare dezvoltare (cine are…) aduc o deducere suplimentara la calculul impozitului pe profit de 50%.  

                    

2.Modifica impozitul pe venitul din salarii: se va considera venit salarial indemnizatia cu diurna ce depaseste de 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul bugetar. Ca urmare, pentru acest tip de venit se datoreaza asigurari sociale. Se modifica  modul de impozitare a veniturilor persoanelor care realizeaza venituri din silvicultura si piscicultura.

 

3.Cea mai discutata modificare este adusa impozitului pe venitul microintreprinderilor.

Daca pana acum statutul de microintreprindere era optional, incepind cu 1 februarie 2013, acesta devine obligatoriu. Trebuie sa plateasca impozitului pe venitul microintreprinderilor toate persoanele juridice romane (nu se include categoaria persoanelor fizice) care la 31 dec.2012 au realizat vanzari (cifra de afacere) sub valoarea in lei a sumei de 65.000 de euro, capitalul social al acesteia este detinut de persoane – altele decat statul si autoritatile locale, si nu desfasoara activitati din domeniul bancar, al asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, (cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii), al jocurilor de noroc, consultantei si managementului. De asemenea, societatea nu poate avea actionar sau asociat o persoana juridica cu peste 250 de angajati.

Impozitul pe venitul microintreprinderilor este de 3%.

Trecerea la aceasta categorie de contribuabil nu se face automat, cum s-ar putea crede, ci trebuie depuse cererei, formulare, declaratii… pana la data de 25 martie 2013.

Recomandare: daca va incadrati in categoria microintreprindere si sunteti obligat sa intrati in acest sistem incepand cu 1 februarie, puteti face solicitarea incepand cu data de 1 ianuarie 2013, pentru a avea un sistem unitar de impozitare pe tot anul. Inainte de asta este insa bine sa va sfatuiti cu contabilul dvs, pentru a vedea implicatiile financiare. Solicitarea se face pana la data de 31 ianuarie 2013 si trebuie sa faceti dovada ca la 31 decembrie 2012 ati avut un numar de minim 1, maxim 9 salariati.

 Firmele infiintate in cursul anului intra obligatoriu in sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor.

Atentie ! Oricare din firme poate sa depaseasca pe parcursul anului  limitele impuse de lege pentru firmele micro si sa treaca la sistemul de impozitare cu 16%. Cifra de afaceri trebuie urmarita lunar, pentru a putea face modificarile sistemului de impozitare, la nevoie. Altfel, se poate ajunge la plata unor amenzi si penalitati pentru calcul eronat al impozitelor.

 

4.Se modifica si impozitul datorat de nerezidenti.

 5.Modificari importante sunt aduse si taxei pe valoarea adaugata, la exigibilitatea accizelor si asigurarilor sociale, inclusiv pentru profesiile libere.

In saptamanile urmatoare vom reveni cu amanunte despre unele dintre modificarile aduse prin OG nr.8/2013.

Puteti consulta OG 8/2013, AICI

 

Recomandare pentru Cabinetele Medicale Individuale: atentie la deductibilitatea cheltuielilor pe cabinet, in special la cheltuielile cu amortizarea autoturismelor si combustibilului.

Recomandare pentru SRL-uri: faceti analiza rapida a cifrei de afaceri pe anul 2012, pentru a sti la ce categorie de impozit va incadrati in 2013 si a lua masurile necesare protejarii societatii de eventualele efecte negative.

*In fiecare sambata, consultantul nostru raspunde intrebarilor din sfera contabilitatii (nu au caracter de consultanta juridica), primite de la cititori pe adresa redactie@sanatateabuzoiana.ro.

 

Juliana STROESCU este expert contabil si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.


Categorii: Business, Economic

Comentarii (3)

  1. Stefanescu Crina spune:

    Intrebare: Cum se face deductibilitatea combustibilului ptr CMI urban,rural? De la Finante mi-au spus sa facem ordin de deplasare ptr fiecare consultatie la domiciliu??? Multumim!

  2. Stefanescu Crina spune:

    Buna dimineata! Realizati o rubrica interesanta si pe intelesul nostru al neprofesionalistilor in finante dar care facem contabilitatea cabinetelor individuale. Va multumim!

    • JuliannaStroescu spune:

      Va multumim pentru aprecieri , dna doctor.
      Legat de intrebarea dvs, cheltuielile cu combustibilul la autoturisme sunt deductibile fiscal in proportie de 50 % , numai pe baza bonului fiscal. Daca doriti deducere 100% , atunci trebuie sa dovediti ca autoturismul este utilizat integral in scopul activitatii economice. Intr-un astfel de caz, justificarea cheltuielilor cu combustibilul se realizeaza cu ajutorul foilor de parcurs plus alte documente contabile. Majoritatea se rezuma la deducerea de 50%.

Adaugati un comentariu


 

*