Amenzi de pana la 2.000 de lei, riscul patronilor care nu majoreaza salariul minim
Salariul minim pe economie a fost majorat incepand cu 1 februarie, la 750 de lei. O noua crestere salariala, care prevede ca salariul minim va fi de 800 de lei este prevazuta de la 1 iulie. Patronii care nu garanteaza acest salariu pentru angajatii lor risca amenzi intre 1.000 si 2.000 de lei.
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Buzau a emis, pe 28 ianuarie, un comunicat de presa referitor la stabilirea salariului minim brut pe tara, conform HGR 23/23 ianuarie 2013.
Documentul specifica faptul ca „incepand cu 1 februarie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat se stabileste la 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru”.
In cazul in care contractul de munca este pe timp partial, atunci salariul de baza se diminueaza proportional. De exemplu, pentru un angajat incadrat cu 4 ore (jumatate de norma ), salariul minim este de 375 lei. In acelasi mod se poate stabili si salariul minim pentru un angajat incadrat cu 2 ore, la 187 lei.
Din acest salariu minim vor fi facute si retinerile personale, iar angajatorul va plati contributia aferenta angajatorului. Asta inseamna ca pentru un salariu minim brut garantat in plata, de 700 de lei, netul este undeva sub 600 de lei, in functie si de deducerile personale pe care le are persoana.
Deasemenea se precizeaza in comunicat ca „incepand cu 1 iulie 2013, salariul minim brut pe tara se stabileste la 800 lei lunar pentru un program complet de lucru”.
Astfel, un salariat cu jumatate de norma va avea obligatoriu un salariu minim de 400 lei, iar cel incadrat cu 2 ore (sfert de norma ), un salariu minim de 200 lei.
Cine aplica actul normatativ privind cresterea salariului minim:
Comunicatul de la ITM Buzau face refeire la HGR 23 /2013, care prevede ca acest act normativ se aplica de catre toti angajatorii, atat din sistemul privat cat si din sectorul bugetar.
Ce documente se intocmesc in aplicarea HG 23/2013:
Modificarea salariului cu data de 1 februarie, pentru cei care au salariul mai mic de 750 de de lei se face, de regula, printr-o Decizie unica pentru toti salariatii. Codul Muncii precizeaza ca orice modificare a salariului se face prin incheierea de acte aditionale la contractul individual de munca, in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii. Tot in Codul Muncii se precizeaza ca atunci cand modificarea este prevazuta in mod expres de Lege, cum este in acest caz, nu este nevoie sa se incheie act aditional.
Termenul pentru operarea modificarilor:
In interpretarea Codului muncii, modificarea salariului minim trebuie facut pana la sfarsitul lunii februarie.
Pana la aceasta data trebuie operata modificarea in REVISAL si totodata recomandam emiterea unor decizii interne prin care se prevede aceasta modificare. Un exemplar din Decizie se inmaneaza salariatului, iar un exemplar se arhiveaza la dosarul personal. In felul acesta aducem la cunostinta si angajatilor modificarea salariala.
„Stabilirea salariilor in contractul individual de munca sub acest nivel minim constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.000 lei, de catre inspectorii de munca” mentioneaza comunicatul ITM.
Recomandare pentru toti angajatorii: Verificati dupa ultimul stat de plata nivelul salariilor. Emiteti o decizie colectiva. Dupa operarea modificarilor in REVISAL, solicitati un extras cu toti salariatii, pe care sa-l pastrati la sediul societatii.
*Modelul de Decizie colectiva si Adresa catre ITM, pot fi descarcate AICI
*Nu uita! Afli in fiecare sambata, de la consultantul nostru financiar, tot ce te intereseaza daca trimiti intrebarile tale pe adresa redactie@sanatateabuzoiana.ro.
Juliana STROESCU este expert contabil si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.