Fisele fiscale. Mai sunt sau nu mai sunt valabile in 2013?
Daca nu se mai depun fisele fiscale, cum se declara impozitul anual pe venitul din salarii? Sau nu se mai declara? Sunt doua dintre intrebarile pe care dumneavoastra le-ati adresat redactiei Sanatatea Buzoiana, referitor la fisele fiscale, si la care incercam sa raspundem astazi.
Cei care au rasuflat usurati, crezand ca nu se mai depun fisele fiscale, pot sa-si ia adio de la relaxare! De fapt, nu se mai depun sub aceasta denumire. Angajatorii nu mai sunt obligati sa completeze si sa depuna fisele fiscale, dar a aparut o noua obligatie de raportare la Fisc. Incepand din 2013, informatiile din fisele fiscale se declara in formularul 205, care se depune pana in ultima zi a lunii februarie.
Declararea venitului impozabil si impozitul retinut pe fiecare beneficiar se face prin intermediul formularului 205. In acest formular se mai declara si alte categorii de venituri care se impoziteaza, de catre angajator (cu retinere la sursa), cum ar fi dividendele, venituri din drepturi de proprietate intelectuala , venituri din activitati desfasurate in baza contractelor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent, venituri din arendare si altele.
Eliminarea fiselor fiscale este prevazuta in OG 30/2011, act normativ care a modificat Codul Fiscal. Formularul 205, pana la aceasta data servea pentru declararea altor categorii de venituri impozabile la sursa, acesta fiind modificat prin Ordinul ANAF nr. 1913/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 850 din 17 decembrie 2012. Asadar, formularul 205 inlocuieste fisele fiscale, astfel ca acestea devin doar o amintire…
Atentie! Formularul se depune in 2013 pentru veniturile realizate in 2012, termenul limita pana la care se poate depune fiind 28 februarie.
Un lucru bun este ca noul formular poate fi depus online, cu semnatura electronica, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii online, existent pe portalul e-guvernare.ro.
Formularele vechi, respectiv fisele fiscale si vechiul formular 205 se depuneau doar la ghiseuul Fiscului, pe suport de hartie si suport magnetic. Consideram ca este un castig depunerea online a acestor formulare. Tot ce aveti de facut este sa completati corect toate informatiile din formular, tinand cont de instructiunile de completare, si sa-l transmiteti, cu ajutorul semnaturii electronice.
Cei care nu detin o semnatura electronica pot depune in continuare declaratia direct la registratura organului fiscal la care platitorii de venituri sunt inregistrati in evidenta fiscala sau prin posta, prin scrisoare recomandata. In cazul in care aveti sedii secundare sau salariati detasati, sunt prevazute reglementari suplimentare in OG.30/2011, de care trebuie sa tineti cont.
Atentie! Amenzile pentru nedepunerea Declaratiei 205 in termenele stabilite de lege au valori cuprinse intre 12.000 si 14.000 lei.
Ce se intimpla cu salariatii care doresc sa faca un credit bancar? Dupa cum stim, pana acum prezentau fisa fiscala la institutiile de credit, ca dovada a venitului realizat.
Raspunsul gasim in aricolul 59 alin.2) din OG 30/2011, privind modificarea Codului Fiscal , articol care prevede alte obligatii ale angajatorului fata de angajati. Angajatorul este obligat sa elibereze angajatilor, la cererea acestora , un document care sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: datele de identificare (nume , prenume, CNP), venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut. Nu exista un formular tipizat, forma si continut sunt la latitudinea angajatorilor, dar trebuie sa contina minim de informatii (cele precizate mai sus).
Asadar, a disparut un formular, dar au aparut doua: unul pentru fisc si unul pentru salariati.
Recomandare pentru toti angajatorii: Asigurati-va ca Declaratia 205 a fost depusa la termen. Solicitati contabilului dvs. o copie dupa confirmarea depunerii la fisc. Astfel, puteti economisii banii de amenda
*Formularul 205 poate fi descarcat AICI
*OG 30/2011 poate fi consultata AICI
*Nu uita! Afli in fiecare sambata, de la consultantul nostru financiar, tot ce te intereseaza daca trimiti intrebarile tale pe adresa redactie@sanatateabuzoiana.ro.
Juliana STROESCU este expert contabil si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.