Depune imediat Declaratia 392, ca sa eviti amenzi de pana la 14.000 de lei !

22 februarie 2013 | 5 comentarii |

 Declaratiile 392A si 392B trebuie depuse la organele fiscale pana la 25 februarie, adica pana luni! Amenzile pentru nedepunere sunt foarte mari. Pentru persoane fizice intre 2000-3.500 lei iar pentru persoanele juridice intre 12.000-14.000 lei!

 

Toate persoanele impozabile, indiferent de forma de organizare (SRL, PFA, CMI, Intreprindere Individuala)  care in anul precedent au realizat o cifra de afacere sub 220.000 lei, trebuie sa depuna la Fisc, pana pe 25 februarie inclusiv, pentru a nu risca amenzi de pana la 14.000 de lei. Avand in vedere ca majoritatea Cabinetelor Medicale Individuale se incadreaza in aceasta categorie , precum  SRL –urile care au avut cifra de afacere mai mica decat cea prevazuta in lege, asa ca am considerat oportun sa va atragem atentia.

Formularule 392 A si 392 B sunt declaratii informative, care se depun obligatoriu, anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui de raportare. Noile instructiuni de completare pentru aceste formulare au fost aprobate in ianuarie 2013 , prin Ordinul nr.65/2013.

Pana acum, aceste formulare trebuiau depuse pentru contribuabilii a caror cifra de afaceri era inferioara sumei de 119.000 de lei. Odata cu cresterea plafonului pentru trecerea in categoria firmelor platitoare de TVA de la 35.000 EURO la 65.000 EURO, a fost modificat si plafonul pentru depunerea Declaratiei 392.

 

Cine depune Declaratia 392 A si cum se completeaza ?Aceasta declaratie se depune de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Trebuie sa raportam cifra de afaceri pe anul 2012. In continuare, formularul cere sa facem o defalcare a cifrei de afaceri, pe doua categorii: suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, precum si TVA aferenta, catre persoane inregistrate in scopuri de TVA, si suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, precum si TVA aferenta catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA.

 

Cine depune Declaratia 392 B ? Aceasta declaratie se depune de catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA. Avand in vedere ca atat societatiile comerciale cat si cabinetele medicale individuale din domeniul sanitar desfasoara activitati scutite prin lege de TVA, acestea vor intocmi si depune la fisc formularul 392 B.

In vederea completarii formularelor , trebuie avute in vedere datele  din documentele contabile inregistrate, privind veniturile realizate si cheltuielile efectuate.

O prima cifra care trebuie raportata in formularele 392 B este cifra de afacere pe anul 2012. In continuare, formularul cere defalcarea cifrei de afaceri pe doua categorii: livrari sau servicii prestate catre persoane inregistratein scopuri de TVA si  catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA.

In acest formular avem si o categorie de „Achizitii”, iar pentru completarea acestei categorii impartim in doua achizitiile: achizitii de la persoane  inregistrate in scopuri de TVA si achizitii de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA.

Formularul se completeaza pe de o parte cu baza de impozitare si cu TVA, asa cum prevede formularul, pe de alta parte cu baza de impozitare pentru achizitii de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA. In acest caz, coloana TVA nu se completeaza.

 

Cele doua declaratii informative se depun, in format electronic, la ghiseele organelor fiscale  de care apartine contribuabilul sau la posta, prin scrisoare recomandata. Ele trebuie insotite, obligatoriu, de formularele editate cu ajutorul programului de asistenta, semnate si stampilate. Nu se pot transmite online cu semnatura electronica.

Ambele declaratii se editeaza in cate doua exemplare: un exemplar se depune la Fisc, impreuna cu suportul electronic, iar un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.

Programul se descarca de site-ul anaf:

http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsitentaContribuabili_r/programeutile/DF/392.html

Recomandare : Analizati cifra de afacere pe anul 2012,  pentru a lua decizia corecta in legatura cu formularele 392 A si B.

*Nu uita! Afli in fiecare sambata, de la consultantul nostru financiar, tot ce te intereseaza, daca trimiti intrebarile tale pe adresa redactie@sanatateabuzoiana.ro.

 

Juliana STROESCU este expert contabil si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.


Categorii: Business, Economic

Comentarii (5)

 1. Alexandru Sorin spune:

  Buna ziua. Sunt un PFA taxi si am uitat sa depun 392B. Amenzile sunt destul de mari pt nedepunerea la timp. Sa le depun acum sau deja e tarziu? Multumesc.

 2. Puiu P. spune:

  Am mai vorbit cu cativa amici care au PFA sau firma. Nu stiau nimic de declaratia 392. Nu e cam urat ca statul roman face santaj cu amenzi mari asupra cetatenilor ca sa incaseze bani si declaratii de supunere, inainte sa ii informeze pe toti cu privire la legile noi, de pilda prin plicuri adresate lor direct cu instructiuni clare?! Ca pentru campanii turistice de frunza verde, a avut bani…

 3. Puiu P. spune:

  As intelege sa se faca fisc pentru binele cetatenilor. Dar cu asemenea legi si complicatii birocratice, se pare ca e doar ca sa para ca face si fiscul ceva…

 4. Stroescu Julianna spune:

  Asa este, de foarte multe ori nu intelegem motivul pentru care trebuie sa intocmim o raportare sau o declaratie, dar trebuie avute in vedere si sanctiunile. Este adevarat si faptul ca aceasta declaratie solicita niste cifre care nu rezulta din evidenta contabila la un PFA sau CMI si nici la un SRL Trebuie sa intocmesti niste situatii paralele cu evidenta contabila, special in acest scop. De aici rezulta in mare parte si dificultate intocmirii acestei declaratii.

 5. Puiu P. spune:

  Nu prea inteleg ce vrea aceasta noua complicatie fiscala. Adica, daca eu sunt persoana fizica sau PFA, neplatitor de TVA, trebuie sa stiu cine e platitor de TVA si cine nu, dintre toti cei cu care fac afaceri?! In ce scop? Cu ce simplifica asta hatisul fiscal?! Zau, legislatia fiscala ar trebui sa fie simplificata, nu complicata.

Adaugati un comentariu


 

*