Institutul CPE-CA lanseaza un produs care reface osul uman

22 februarie 2013 | 0 comentarii |

Produsul medical va putea fi folosit cu succes in chirurgia dentara, avand rol osteoconductiv, bioresorbabil si este destinat in special operatiilor maxilofaciale si implantologiei.

 

Cercetare ICPE- CA

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a dezvoltat, in cadrul unui Proiect Nucleu, un produs granular pe baza de fosfat tricalcic beta PG β-TCP, biocompatibil, osteoconductiv, bioresorbabil, destinat chirurgiei dentare, maxilofaciale si in implantologie, se arata intr-un comunicat de presa al institutului.

Produsul medical este indicat a fi utilizat in aplicatii de umplere  si de reconstructie a defectelor osoase: ridicare de sinus, umplerea defectelor alveolare dupa extractie si dupa osteotomii corective.

Prezentat sub forme de granule, acest produs permite dezvoltarea de os biologic in conditii favorabile vindecarii si nu necesita o alta interventie chirurgicala pentru indepartare, fiind inlocuit treptat de osul nou format. Este 100% sintetic, fara transmitere de boli si radio-opac, permitand vizualizarea atat in timpul interventiei cat si post-operatie.

 Specialistii institutului spun ca la acest proiect inovator a lucrat o echipa compusa din cercetatori ai colectivului de Ceramica din cadrul Departamentului Materiale Avansate. Produsul este in cercetare din 2009 si a fost deja utilizat in doua cabinete medicale, avand aceleasi calitati cu produsele similare de pe piata mondiala de profil, dar mult mai ieftin.

Produsul se poate vinde din acest moment catre cabinetele medicale interesate si se va livra in sticle de 0,5 g sau 1 gram, pretul urmand sa fie stabilit in functie de cantitatea dorita. Noul produs medical este contraindicat numai in cazul infectiilor zonei chirurgicale acute sau cronice si in cazul bolilor metabolice: hipercalcemia sau hiperfosfatemia.

Pentru PG β -TCP s-a depus cerere de brevet de inventie in anul 2011, iar in 2012 s-a obtinut certificarea pentru utilizare in chirurgia dentara si maxilofaciala.
 ICPE-CA urmareste obtinerea de brevet si pentru alte utilizari ale produsului, in special pentru chirurgia ortopedica.

*Prezentarea detaliata a produsului, modalitatea de achizitionare si alte date tehnice se va face pe 28 februarie 2013, la sediul Institutului, din Splaiul Unirii nr. 313, sector 3, Corp J, etaj 3, Sala de Conferinte,  incepand cu ora 13.00, se arata in comunicatul de presa amintit.


Adaugati un comentariu


 

*