La multi ani, FEMEIE!

8 martie 2014 | 0 comentarii |

Fie ca spunem „La multi ani, mama!” sau „La multi ani, iubito!”, ne exprimam admiratia, recunostinta, dragostea si respectul, atribuind sexului frumos, cel putin in aceasta zi, cel mai important rol in viata noastra.

 

La multi ani, femeie!In fiecare an, in ziua de 8 Martie este sarbatorita Ziua Internationala a Femeii. In multe state aceasta zi este declarata sarbatoare oficiala, dar si in multe alte tari in care sarbatoarea nu a fost oficializata, ea constituie un prilej in care ne aratam dragostea si recunostinta fata de sexul frumos.

Pentru noi, romanii, aceasta zi pare sa fie ziua in care atribuim FEMEII un statut special. O sarbatoare care pare sa existe de cand lumea si careia-i atribuim o semnificatie dubla: pe 8 Martie ne sarbatorim mamele si pe toate femeile din prejma noastra.

Ieri, in Buzau, orasul, magazinele de cadouri si mai ales florariile aratau ca un furnicar in care aproape fiecare barbat avea in mana o floare sau un cadou, asa ca astazi, indiderent ca vor spune  „La multi ani, mama!” sau „La multi ani, iubito!” pare sa fie la fel de important.

Spunem si noi, barbatii din Redactia Sanatatea Buzoiana, cu tot respectul, cu toata dragostea si recunostinta LA MULTI ANI, FEMEIE!

 

floriSa facem, impreuna, o incursiune in istoria Zilei Femeii. In anul 1908, peste 15.000 de femei au marsaluit in New York, cerand un program de lucru mai scurt, salarii mai bune si dreptul la vot. In 1909, printr-o declaratie a Partidului Socialist din America, Ziua Internationala a Femeii a fost stabilita pentru prima data pe 28 februarie.

In 1910, la cea de-a doua Conferinta Internationala a Femeilor Muncitoare din Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 tari, s-a hotarat ca Ziua Femeii sa fie sarbatorita in aceiasi zi peste tot in lume.

Dupa Primul Razboi Mondial, data de 8 Martie  a fost stabilita pentru a  fi sarbatorita Ziua Internationala a Femeii.

Anul 1975 a fost proclamat de ONU, Anul International al Femeilor, iar perioada 1976–1985 a fost declarata Deceniul ONU pentru conditia femeii. Ziua Internationala a Femeilor a fost adoptata, dupa 1975, de multe dintre guvernele tarilor care pana atunci nici nu aflasera de existenta ei.

Ziua Femeii este sarbatoare oficiala in state precum Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kargazstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia, dar este sarbatorita si in Croatia, Serbia, Bulgaria, Romania si Letonia.

 

copil pentru mamaPana in anul 2009, Romania era printre putinele state ale lumii in care nu era adoptata o zi a mamei, asa ca Ziua Femeii – 8 Martie, a fost marcata cu dubla semnificatie de sarnatoare a mameli si a femeii. Aceasta zi a fost folosita si ca instrument de propaganda a regimului comunist, care organiza petreceri pentru femei la cluburile angajatorilor sau la unele localuri din orasele mari, la care participa si personalul din conducerea institutiei/societatii, fiind un bun prilej de socializare intre sefi si subaltern, de la care nu lipseau muzica si dansul.

Ziua mamei era marcata insa intr-un fel special, odata cu Ziua Copilului, cand mamelor le erau dedicate, la cluburile societatilor, mici serbari la care  salariatii veneau cu copiii care recitau poezii, cantau si apoi se ofereau cadouri.  Fiind institutionalizata, sarbatoarea avea scopul de a afisa umanismul sistemului fata de oamenii muncii si copii acestora, copii care aveau rolul de a desavarsi societatea multilateral dezvoltata.

Ziua Mamei si Ziua Tatalui au fost legiferate ca sarbatori in Romania incepand cu anul 2010, atunci cand Parlamentul a adoptat Legea nr. 319/2009, care stabileste ca Prima duminica a lunii mai se instituie ca Ziua mamei. A doua duminica a lunii mai se instituie ca Ziua tatalui”.

In constiinta romanilor este insa fixata Ziua Femeii, deja consacrata, iar  8 martie pare a fi data care se muleaza cel mai bine starii de sarbatoare, chiar daca incepand cu 2010, Romania sarbatoreste oficial si cele doua sarbatori ale parintilor.


Categorii: Eveniment, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*