Fii la curent cu noutatile fiscale intrate in vigoare la 1 februarie!

2 februarie 2013 | 0 comentarii |

 Luna februarie a debutat cu modificari foarte importante in legislatia romaneasca: de la schimbari substantiale la Codul fiscal, pana la majorarea salariului minim sau cresterea cuantumului amenzilor de circulatie.

 

Dupa modificarea  Codului Fiscal s-a extins lista contribuabililor supusi impozitarii pe venit. V-am prezentat, saptamana trecuta. Astazi, continuam sa aflam ce ne-a mai pregatit Fiscul, pentru a nu avea probleme la eventualele controlale…

S-au  stabilind noi venituri pentru care se datoareaza cota de 16%.

Mai exact, prin OG nr. 8/2013, Guvernul a extins impozitarea pe venit si la anumite activitati agricole care pana acum nu erau supuse impunerii, si anume  cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea, cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

De asemenea, veniturile din silvicultura si piscicultura vor fi impozitate cu 16%, nici acestea nefiind incluse pana acum in sfera impozitarii pe venit.

Pentru veniturile obtinute din toate aceste activitati se va plati o cota de impozit de 16%, indiferent daca sunt obtinute individual s-au intr-o forma de asociere.

 

Incepand cu 1 februarie 2013, toate firmele care realizeaza venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numarul de salariati, trebuie sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca pana acum ele erau platitoare de impozit pe profit. O alta categorie obligata la plata impozitului pe venitul microintreprinderilor sunt societatile noua infiintate.

Regimul fiscal al microintreprinderilor presupune plata unui impozit de 3% pe veniturile realizate.

Sunt si cateva exceptii, pe care le-am mentionat in articolul de saptamana trecuta.

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar. In 2012, cursul din 31 decembrie a fost de  4,4287 lei/euro. Practic, limita maxima a venitului pentru plata impozit microintreprindere este in valoare de 287,866  lei. La un venit realizat in suma de 287,867 lei, societatea devine platitor de impozit pe profit.

 

Ce ai de facut daca veniturile tale depasesc 65.000 de euro?

Potrivit Codul fiscal actualizat, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plati, incepand cu trimestrul in care a depasit plafonul, impozit pe profit, luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

Impozitarea se extinde si asupra veniturilor din indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, precum si orice alte sume de aceeasi natura, pentru partea care depaseste 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice; mai mult decat atat, va fi considerat venit salarial, astfel ca se calculeaza si se platesc contributii sociale.

 

Recomandare pentru SRL-uri : Sa nu uite sa depuna Declaratia 010 privind Vectorul fiscal, pana la data de 25 martie, daca se incadreaza la microintreprindere; sa nu uite sa inregistreze cu regularitate si rigurozitate toate cheltuielile societatii in contabilitate – este posibil sa treaca in cursul anului la categoria platitorilor de impozit pe profit.

Recomandare pentru Cabinetele Medicale Individuale: Acordarea unei  atentii sporita documentelor care stau la baza inregistrarilor cheltuielilor in contabilitate, cum ar fi facturi de telefonie, intretinere, transport, materiale diverse. Impozitul se calculeaza si se plateste la diferenta intre venituri si cheltuieli deductibile.

Puteti consulta OG 8/2013, AICI

 

*Nu uita! Afli in fiecare sambata, de la consultantul nostru financiar, tot ce te intereseaza daca trimiti intrebarile tale pe adresa redactie@sanatateabuzoiana.ro.

 

Juliana STROESCU este expert contabil si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.


Categorii: Business, Economic

Adaugati un comentariu


 

*