O noua lege a Malpraxisului, repusa pe tapet de Ministerul Sanatatii

9 februarie 2013 | 0 comentarii |

De zece ani, autoritatile se „chinuie” sa elaboreze o Lege a Culpei medicale, dar pana acum nu au reusit decat sa genereze dispute, negocieri si amanari nesfarsite.

 

Pacientul roman nu va mai fi umilit si dezinformat, sustine Ministerul Sanatatii (MS), care transmite printr-un comunicat de presa ca vrea o noua Lege a Malpraxisului. Dupa 10 ani de dispute si amanari, mai-marii din sanatate reiau discutiile si negocierile pentru o lege care, de fapt, exista. Ea se afla in Parlament, dar zace blocata de mai bine de o jumatate de an la una dintre comisiile Camerei Deputatilor.

Acum,Ministerul Sanatatii considera ca legislatia privind rezolvarea cazurilor de culpa medicala trebuie revizuita de urgenta, avand in vedere situatiile tot mai frecvente in care medici romani sunt suspicionati sau acuzati de malpraxis”, transmite Biroul de Presa al institutiei.

Potrivit documentului, noile prevederi ar urma sa introduca notiuni si criterii clare, pentru o mai buna gestionare a situatiilor de culpa medicala sau a suspiciunilor de culpa medicala, inclusiv a modului de stabilire si aplicare a sanctiunilor. Guvernele trecute nu au adoptat nici regulamentul european prin care pacientii ar putea fi despagubiti in 90 de zile, daca pot dovedi ca au avut de suferit moral, psihic sau fizic de pe urma unui serviciu medical.

In scopul construirii unei legi coerente si complete, cu valabilitate pe termen lung, MS spune ca intentioneaza organizarea unor ample dezbateri pe marginea noului proiect de act normativ, cu profesionistii din sistemul sanitar, cu societatea civila, asociatii ale pacientilor, Colegiul Medicilor, companiile de asigurari si reprezentanti ai Baroului National. Mai spune ca pana la jumatatea acestui an se va finaliza proiectul de lege pe care ar urma sa-l inainteze Parlamentului, spre aprobare. Asadar, o noua tergiversare, desi in Camera Superioara ar putea fi introduse amendamente care ar putea completa actualul proiect, iar Legea Malpraxisului ar putea deveni functionala mai rapid.

Acum, oricat incearca Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa cosmetizeze situatia, pacientul asteapta de multe ori un tratament care vine prea tarziu, se imprumuta ca sa isi cumpere medicamente asa-zis gratuite sau chiar bunavointa medicului si, daca are ghinionul sa incapa pe mainile unuia care in loc sa-l vindece, il nenoroceste, tot el are de suferit. Avem destule exemple, de la vestitul caz Ciomu, a carui victima si-a gasit cu greu dreptatea in instanta, pana la cel al bolnavului de cancer a carui familie a primit 20.000 de euro in urma deciziei CEDO, la 6 ani dupa decesul pacientului.

Pacientul roman este acum lasat sa se plimbe intre spital, Colegiul Medicilor si Directia de Sanatate Publica si abia dupa luni sau ani afla ca de fapt, instanta de judecata este singura care-i poate face dreptate. Lucrurile s-ar putea imbunatati din aceasta luna in anumite situatii, dar altele vor suferi amanari si mai mari. Peste o saptamana, orice actiune in instanta trebuie sa treaca mai intai pe la mediator, unde se va incerca impacarea partilor pe cale amiabila si abia daca nu se gaseste aici o solutie, judecatorii iau cazul in discutie.

Prin proiectul de anul trecut, lucrurile pareau ca se simplifica: pacientul urma sa ia legatura cu managerul spitalului sau cu medicul, care la randul lor ar fi mers la societatea la care sunt asigurati. Aceasta ar fi stabilit prejudiciul, dupa care ar fi venit cu o oferta, o despagubire banesca facuta pe cale amiabila.

Acum, pacientii cu boli dobandite sau agravate in spital nu primesc bani de tratamente pana nu se termina ancheta penala.

Chiar si Consiliul Europei a remarcat ca in Romania primirea unor despagubiri e o lupta cu morile de vant si a cerut adoptarea accelerata a „legii efectelor adverse din sistemul sanitar”.

In ultimii 10 ani, doar cinci pacienti au primit compensatii de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro.


Adaugati un comentariu


 

*