Transplantul cu numarul 1 milion cu celule stem, eveniment medical istoric

9 februarie 2013 | 0 comentarii |

Transplantul de celule stem cu numarul 1 milion a fost realizat cu succes de medicii elvetieni din Berna si a fost anuntat la sfarsitul lunii trecute de Worlwide Network for Blood and Marrow Transplantation (WBMT) – Reteaua Mondiala pentru Transplant Sangvin si Medular.

 

Dr. Tudor Panu, Dr Bogdan Ivanescu, Dr. Dorin Pirciog

Transplantul de celule stem cu numarul 1 milion a fost anunţat, pe 30 ianuarie, la Berna, capitala Elvetiei. Evenimentul marcheaza o piatra de hotar in istoria medicinei si a rasei umane.

Crestera exponentiala din ultimii ani a utilizarii acestui tip de transplant face acum posibile o multitudine de solutii medicale care pot prelungi si imbunatati viata intr-un mod cu totul spectaculos, sunt de parare specialistii.

Este intr-adevar un moment istoric si il salutam cu tot entuziasmul si cu toata fericirea. Avem inca o data parte de o recunostere internationala, la nivelurile cele mai inalte, a faptului ca tratamentele cu celule stem reprezinta viitorul medicinei si ca impreuna, prin educatie, implementare si eforturi sustinute, vom putea imbunatati in mod semnificativ sanatatea populatiei si vom putea oferi o viata mai buna”, a declarat dr. Bogdan Ivanescu- Stem SURE.

Procedura s-a dovedit esentiala pentru numerosi pacienti din intreaga lume, in lupta lor cu unele forme de cancer, dar si in cazul altor maladii cu grad ridicat de pericol. Datele procesate pentru acest rezultat au fost colectate de la toti operatorii de transplanturi cu celule stem, de catre WBMT International, promotorul excelentei in transplantul de celule stem, donarea de celule stem si terapie celulara.

Acest fapt istoric vine si intareste importanta pe care trebuie sa o acordam acestei ramuri a medicinei. Multa lume este inca sceptica si respinge transplantul sau chiar prelevarea de celule stem, dar noi credem cu tarie ca acesta va fi viitorul medicinei si al unei societati sanatoase, dezvoltate si cu cetateni care au o speranta din ce in ce mai mare de viata”, spune la randul sau dr. Tudor Panu – Cord Blood Center.

Astazi, mai mult de 70 de tipuri de tumori maligne si benigne sunt supuse terapiei prin transplant de celule stem in tari din Asia, Orientul Mijlociu sau America Centrala.

Tot mai multe tipuri de cancer sau de boli cu grad mare de pericol vor putea fi vindecate prin transpalntul de celule stem, oamenii au inceput sa inteleaga din ce in ce mai mult importanta domeniului nostru de activitate si sa ia masurile cuvenite, pentru un viitor fara griji”, explica la randul sau dr. Dorin Parciog – Biogenis.

In ceea ce priveste Romania, Alex, un baietel de 3 ani cu paralizie cerebrala provocata de un stop respirator cauzat de un inec cu mancare intamplat in urma cu doi ani, este beneficiarul primului transplant cu celule stem proprii, recoltate la nastere si stocate la Cord Blood Center, in Statele Unite ale Americii. Interventia fusese programata pe 5 februarie, la Spitalul Universitar Duke (SUA), care are in derulare un studiu clinic de tratare a paraliziei cerebrale prin transplant cu celule stem. Procedura s-a amanat insa pentru luna martie, pentru ca baietelul a contractat intre timp o pneumonie care face imposibil transplantul.

Costul interventiei si al transportului pentru Alex si parintii lui este suportat de compania Cord Blood Center, prima banca de celule stem din tara noastra, care in 2010 a initiat programul „Suport pentru transplant”, prin care isi sprijina clientii si le ofera, in caz de necesitate, sprijin financiar de pana la 185.000 de euro pentru efectuarea unui transplant in strainatate.


Categorii: Eveniment, Medici

Adaugati un comentariu


 

*