„Doneaza o sansa pentru viata!” Inscrie-te in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem!

6 iunie 2013 | 0 comentarii |

Patru vieti au fost salvate pana in prezent, in urma procedurilor de transplant de celule stem de la donatori neinruditi, realizate in unitatile sanitare romanesti.

 

banca celule stem  FundeniPentru miile de bolnavi care n-au un donator in familie, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) este o adevarata binecuvantare.

Inaugurat in 2009, Registrul donatorilor romani de celule stem a inceput sa functioneze abia acum 4 luni. Intre timp, sute de bolnavi de leucemie ce nu erau compatibili cu nicio ruda au murit asteptand transplantul sau au facut procedura in strainatate.

Astazi, la Ministerul Sanatatii, s-a lansat oficial, in Romania, campania de comunicare pentru promovarea donarii de celule stem hematopoietice Doneaza o sansa la viata, sustinuta de Ministerul Sanatatii si organizata de RNDVCSH in colaborare cu toate unitatile sanitare care desfasoara activitati de recrutare si testare a donatorilor de celule stem hematopoietice.

 

celule stemScopul Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, o institutie publica aflata in subordinea Ministerului Sanatatii si infiintata prin HG nr. 760/2009. RNDVCSH, este de a identifica si asigura, la standarde internationale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neinruditi, tuturor pacientilor din Romania care au nevoie de un transplant si care nu audonatori compatibili inruditi.

Una dintre activitatile de baza ale Registrului o constituie organizarea si mentinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice si, in acelasi timp, cu pacientii care au nevoie de un transplant. Ministerul Sanatatii da asigurari ca „aceasta baza de date este securizata, conform tuturor standardelor internationale existente in domeniu si face posibila procesarea cererilor de donare de celule stem hematopoietice si furnizarea celulelor stem hematopoietice (CSH), atat in tara, cat si in strainatate”.

 

celule stemIn cazul in care un pacient din Romania are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice si nu au fost identificati donatori compatibili in familie, Registrul va incerca sa gaseasca donatori compatibili pentru el.  Registrul isi poate desfasura activitatea, insa, doar daca se gasesc persoane dornice sa ii ajute pe cei care au nevoie. De aceea, misiunea RNDVCSH este aceea de a populariza ideea de donare in randul persoanelor sanatoase, cu varsta intre 18 si 45 de ani, care se pot inscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

Persoanele inscrise in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona pana la varsta de 60 de ani, insa inscrierea in Registru nu presupune automat si donarea celulor stem hematopoietice. Sunt doar inregistrati in baza de date si, la nevoie, pot salva o viata

Cei care doresc sa devina donatori pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), numar apelabil din reteaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntara, anonima si neremunerata. Este un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viata!

 

Dr. Aurora Dragomiristeanu

Dr. Aurora Dragomiristeanu

Copiii si adultii din Romania, diagnosticati cu leucemie sau alte boli grave ale tesutului sanguin sau ale sistemului imunitar, au sansa, cu ajutorul Registrului, de a gasi mai rapid si mai usor donatorii. In plus, nu mai sunt obligati sa plece in strainatate pentru a face transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoana neinrudita, asa cum se intampla pana acum, ci pot apela la unul din centrele de transplant din tara.

 „Avantajul unui Registru National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este acela ca se afla in permanenta legatura cu Registre similare din intreaga lume, au standarde si proceduri de lucru comune, iar baza de cautare pentru potentiali donatori compatibili cu pacienti care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare, a explicat dr. Aurora Dragomiristeanu, directorul RNDVCSH, mentionand ca institutia se bucura de recunoastere la nivelul comunitatii internationale in domeniu si lucreaza la standardele stabilite de Asociatia Mondiala a Donatorilor de Maduva.

 

Dr. Adrian Pana - MS

Dr. Adrian Pana – MS

Standardele la care functioneaza Registrul a facut posibila indeplinirea conditiilor pentru interconectare cu Registrele Internationale (Sistemul Informatic European al Donatorilor de Maduva – EMDIS si Europdonor – Donatorii de Maduva Osoasa de Pretutindeni). Ca membri ai Grupului European pentru Sange si Transplant de Maduva (EBMT – European Group for Blood and Marrow Transplant), Registrul impreuna cu centrele de transplant de celule stem hematopoietice din tara, asigura standardele de calitate si securitate stabilite la nivel european.

In prezent, la nivel mondial sunt inregistrati in registrele internationale peste 22 milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Pentru ca este mai probabila gasirea unei persoane compatibile in grupa populationala sau in regiunea geografica unde isi are originea pacientul, majoritatea tarilor din lume si-au creat registre de donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

 „Cu acest Registru scurtam perioada de asteptare, mai ales ca sunt afectiuni in care pacientii lupta cu timpul… Sunt boli greu controlabile, iar asteptarea lor nu ar trebui sa depaseasca doua luni de zile, a declarat la randul sau, dr. Adrian Pana, secretar de stat in MS.

 

celula stemCelulele stem sunt considerate componentele de baza ale vietii si stau la baza formarii oricarui tip de celula din organism.

Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile sa se transforme in orice tip de celula adulta (functionala) a sangelui si a sistemului imunitar. Aceste celule se gasesc in maduva osoasa si se pot recolta si la nastere, din sangele cordonului ombilical, sau de la adulti, din sange periferic sau din maduva osoasa. Acestea sunt folosite in tratarea si vindecarea unor afectiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sangelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.

Transplantul de celule stem hematopietice este un act medical prin care sunt transferate celule sanatoase de la un donator, la un pacient.

Inainte de transplant, pacientii fac un tratament de chimioterapie si, eventual, de radioterapie, care distruge maduva bolnava si lasa loc liber celulelor stem hematopoietice sanatoase.


Categorii: Eveniment, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*