Medicul Irinel Popescu a anuntat astazi al 93-lea transplant de ficat din acest an

18 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Asociatia Transplantatilor de Ficat LIVERTRANS, al carei presedinte onorific este prof. dr. Irinel Popescu, a luat, tot astazi, atitudine impotriva scandalului care persista in jurul transplantului actorului Alexandru Arsinel.

 

Prof. dr. Irinel Popescu

Prof. dr. Irinel Popescu

In plin scandal declansat de un ONG din Cluj pe marginea transplantului actorului Alexandru Arsinel, medicii romani continua sa salveze vieti prin transplantarea unor organe vitale, cu acelasi profesionalism si dedicare.

Chirurgul Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a anuntat ca in aceasta seara va fi realizat cel de-al 93-lea transplant hepatic din acest an, in care Romania si-a propus sa ajunga la 100 de astfel de interventii.

Este cea mai buna statistica din istoria transplantului hepatic din Romania. Romania are nevoie de mai multi donatori, pe lista de asteptare aflandu-se aproximativ 350 de persoane pentru transplant hepatic. Ar trebui intarit rolul personalului medical din spitalele implicate in procesul de donare, iar aceste posturi trebuie finantate”, a mai spus prof. dr. Irinel Popescu, considerat „parintele” transplantului hepatic din Romania, care a tinut sa mentioneze ca Ministerul Sanatatii a asigurat finantarea tuturor operatiilor de transplant.

Declaratia a fost facuta in fata reprezentantilor a 90 de state, care participa la lucrarile celui de-al 23-lea Congres International al Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor, organizat anul acesta in Bucuresti, in perioada 18-21 septembrie, la Palatul Parlamentului, sub inaltul patronaj al Primariei Capitalei.

 „Organizam acest Congres pentru marca progresul medicinei romanesti si, in paralel, atentionam Guvernul ca trebuie sa asculte doleantele colegilor mei, iar decidentii din sanatate sa profite de progresul stiintific pe care astfel de manifestari incearca sa-l realizeze si sa le aduca pe amandoua la numitorul comun, care inseamna o sanatate mai buna pentru poporul roman”, a punctat Irinel Popescu.

 

Dr. C. Stefanescu, presedinte Livertrans

Dr. C. Stefanescu, presedinte Livertrans

Tot astazi, Asociatia Transplantatilor de Ficat din Romania, LIVERTRANS, reprezentata de medicul buzoian Crina Stefanescu, in calitate de presedinte, asociatie in cadrul careia medicul Irinel Popescu este presedinte onorific, a luat atitudine impotriva scandalului care persista in jurul actorului Alexandru Arsinel si al transplantului realizat acestuia de catre medicii  Institutului Clinic de Chirurgie, Urologie si Transplant Renal (ICUTR) din Cluj.

„Asociatia Transplantatilor de Ficat LIVERTRANS se simte datoare sa ia atitudine in urma situatiei cel putin triste create in jurul transplantului suferit de actorul Alexandru Arsinel. In loc sa ne bucuram ca acesta inca mai poate reprezenta o valoare in tara asta, asa cum ar trebui sa ne bucuram si pentru ca medicii romani au ajuns la performante uimitoare, transplantul a devenit un subiect de divizare a populatiei. Suntem indignati de declaratiile domnului Emanuel Ungureanu, care a anuntat ca va formula plangere penala impotriva unitatii medicale, doar pe baza suspiciunii sale ca actorul Alexandru Arsinel ar fi fost favorizat,  generand speculatii care nu fac bine nimanui si cu atat mai putin pacientului, care din cauza stresului si-ar putea pierde organul transplantat”, sustine dr. Crina Stefanescu, presedintele  LIVERTRANS, condamnand declaratiile presedintelui Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie „Claudia Safta”, Emanuel Ungureanu.

Medicul buzoian arata ca „aceste speculatii” le fac rau pacientilor transplantati, pacientilor aflati pe liste de asteptare, dar si intregii societati, care in ultima vreme a inceput sa inteleaga necesitatea acceptarii donarii de organe, fapt dovedit de cresterea semnificativa a numarului de transplanturi din acest an.

Nu stim cine are interesul sa afecteze prestigiul profesional si activitatea sustinuta a unui important centru de transplant cum este cel din Cluj, unde s-au inregistrat nenumarate succese, unele chiar in premiera mondiala, sau care este interesul domnului Ungureanu in acest caz, dar cu siguranta aceste speculatii nu fac bine nici pacientilor pe care acesta sustine ca ii reprezinta”, apreciaza dr. Stefanescu.

 

Dr. Irinel Popescu, alaturi de pacienti transplantati

Dr. Irinel Popescu alaturi de pacienti transplantati

Medicul buzoian mai arata ca pacientii transplantati, care au trecut prin emotiile listei de asteptare, stiu cel mai bine ce inseamna ca in fiecare zi, impreuna cu medicii, sa lupte pentru viata, facand tratamente de sustinere si sperand sa apara organul salvator. „Din pacate, nu toti pacientii aflati pe listele de asteptare au si norocul de a ajunge la transplantul de care au nevoie, dupa cum nu toti pacientii cu o insuficienta functionala de organ vital au si indicatie de transplant, din cauza starii medicale in care acestia se afla. Emotional, oricine poate fi tentat sa emita opinii, dar daca acestea nu sunt insotite de argumente si dovezi, sunt doar speculatii ieftine care insa pot face mult rau, multor oameni care se vor resemna in fata bolii”, mai spune presedintele LIVERTRANS, atragand atentia ca pacientii aflati pe listele de asteptare, ca si cei transplantati, au nevoie de sustinere si incurajare, iar intelegerea si valorificarea „protocoalelor” cu privire la transplant este ceea ce trebuie sa faca „fiecare dintre noi”.

Noi, pacientii transplantati hepatic, am urmat aceste etape ale protocolului din cadrul Programului National de Transplant si suntem fericitii beneficiari ai unui act terapeutic considerat pana nu demult imposibil. Suntem dovada vie a muncii dedicate a cadrelor medicale conduse de d-nul prof.dr.Irinel Popescu, ca si a atitudinii generoase a familiilor donatoare si sustinem ca la fel se intampla si in cazul celorlalti medici din cadrul tuturor spitalelor romanesti unde se realizeaza transplant de organe vitale”, explica presedintele LIVERTRANS, indemnand populatiasa nu se lase afectata de astfel de speculatii si sa inteleaga, in continuare, ca a accepta donarea de organe este cel mai mare dar pe care cineva il poate face in fata VIETII si a lui DUMNEZEU”.


Adaugati un comentariu


 

*