Maestrul Alexandru Arsinel a primit un rinichi nou

30 august 2013 | 0 comentarii |

Indragitul actor se afla la Terapie Intensiva si se simte bine dupa operatia de transplant coordonata de profesorul Mihai Lucan. Interventia a durat patru ore si a fost efectuata cu participarea a sapte medici. Ii uram maestrului multa sanatate si “La Multi Ani! “

 

Alexandru Arsinel a primit un rinichi nou

Alexandru Arsinel a primit un rinichi nou

Actorul Alexandru Arsinel, directorul Teatrului de Revista „Constantin Tanase” din Bucuresti, a suferit ieri, un transplant de rinichi, la Spitalul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, a informat astazi, Biroul de presa al Teatrului, printr-un comunicat.

Astazi, chiar de ziua sa, Sf. Alexandru, maestrul s-a trezit cu cel mai frumos cadou: un rinichi nou, de la un donator de 28 de ani. „Inchipuiti-va ca un om, la o anumita varsta, se naste din nou. Aceasta operatie imi prelungeste viata in modul cel mai decent. (…) Multumesc din tot sufletul echipei conduse de profesorul Mihai Lucan si, bineinteles, lui personal, omul caruia ii datorez, de ieri, viata, a declarat actorul, cu umoru-i binecunoscut, la doar o zi dupa interventia peste care l-a ajutat sa treaca cu bine, profesorul Mihai Lucan, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal de la Cluj si seful catedrei de Urologie a Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”.

Maestrul Arsinel spune ca a inceput sa aiba probleme renale in urma cu zece ani, dar s-a simtit tot mai rau in ultimele trei luni si s-a temut ca va ajunge la dializa, ceea ce i-ar fi fost greu, daca nu chiar imposibil de suportat.

El a apelat la prof. dr. Lucan care, dupa ce i s-a facut un set de analize, l-a pus pe o lista de asteptare. In timp record a avut norocul sa fie anuntat ca s-a gasit un rinichi compatibil pentru el, astfel ca joi, i-a fost facut transplantul.

 

Dr. Mihai Lucan

Dr. Mihai Lucan

Totul a decurs foarte bine, in ciuda varstei actorului si a faptului ca este supraponderal, dupa cum a spus medicul, aratand astfel ca a fost vorba despre o interventie complicata.

Suntem bucurosi ca am putut aduce o raza de fericire in sufletul unui om care a adus atatea bucurii in inimile romanilor. Aceasta operatie am facut-o fara reflex de autoconservare. Pentru a realiza un transplant renal la o persoana de 71 de ani si peste 150 de kilograme iti trebuie determinism, ne-am specializat in determinism si am facut-o si pe asta, merita toate eforturile noastre. Activitatea de transplant este o activitate care sta undeva la mijloc intre minune si activitate medicala, presupune un efort colectiv, nu este doar activitatea unui chirurg. (…) Am facut aceasta operatie pentru ca domnul Arsinel reprezinta o valoare foarte importanta, iar varsta biologica a permis transplantul”, a afirmat profesorul Lucan, mentionand ca interventia a durat patru ore si la ea au „lucrat” sapte medici.

Alexandru Arsinel este a treia persoana din Romania care a suferit un transplant renal desi are peste 70 de ani, primul caz inregistrandu-se in urma cu 15 ani, la un barbat de 80 de ani, iar al doilea, in urma cu trei luni.

El va mai sta cel putin doua saptamani in spital, dupa care, timp de 3-4 luni, se va afla sub tratament specific posttransplant, iar periodic va fi evaluat de medicul care l-a operat. Cu optimismul sau incurabil, indragitul actor spune insa ca si-a propus sa revina pe scena in octombrie.

 

Srela si Arsinel

Stela si Arsinel

Actorul Alexandru Arsinel s-a nascut pe 4 iunie 1939, in localitatea Dolhasca, judetul Suceava. In anul 1962 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” din Bucuresti.

Este vedeta a Teatrului de Revista „Constantin Tanase” din Bucuresti si director al acestei institutii de cultura. A jucat in sute de spectacole pe scena sau in televiziune, dar si in numeroase filme.

Impreuna cu Stela Popescu a format un cuplu artistic celebru in tara si in strainatate, pentru activitatea lor, cei doi actori fiind rasplatiti, in anul 2002, cu premiul special al UNITER pentru teatrul de revista.

In februarie 2004, maestrul Arsinel a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter.

Astazi este Sf. Alexandru. Redactia Sanatatea Buzoiana ii ureaza maestrului LA MULTI ANI CU SANATATE!

 

Prof.dr. Mihai Lucan

Prof.dr. Mihai Lucan

Prof. univ. dr. Mihai Lucan a participat, in 1980, la efectuarea primului transplant renal din Romania, facand parte din echipa condusa de profesorii Eugeniu Proca si profesorul Anghel Popescu. Impreuna cu profesorul Ralph Senner de la Clinica de Chirurgie Robotica din München, in 2003 a realizat prima nefrectomie laparoscopica pentru transplant asistata robotic si de telemedicina din lume. In 2004, profesorul Lucan a efectuat primul transplant combinat de rinichi si pancreas, iar in 2010 a transplantat, in premiera in Europa de Est, primul rinichi de la un cadavru. Studiul sau asupra procedurii  de transplant renal incrucisat bazata pe alocarea stabila a fost citat de savantul american Alvin Roth, premiat Nobel pentru economie in 2012. De-a lungul carierei, el a efectuat zeci de mii de operatii urologice si de interventii endoscopice si laparoscopice, precum si de transplanturi renale. A fost decorat cu Ordinul „Steaua Romaniei” in grad de Comandor in anul 2000, cu ordinul „Meritul Sanitar” in grad de Mare Ofiter in anul 2006 si recent, cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Ofiter.


Categorii: Eveniment, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*