Doua transplanturi, realizate cu succes in ultimele ore ale lui 2013

Doi pacienti au primit ficatul si rinichii unui aradean aflat in moarte cerebrala. Atat operatiile de prelevare cat si cele de transplant au fost efectuate cu putin timp inainte de trecerea in noul an.

 

transplant hepatic

Mai multe echipe de medici, mobilizate in ultima zi a anului, atunci cand toata lumea era pe ultima suta de metri cu pregatirile pentru noaptea de Revelion, au reusit sa le faca cel mai minunat cadou pentru noul an, unor pacienti cu grave afectiuni renale si hepatice, redandu-le sansa unei vieti normale, dupa o lunga perioada de asteptare si suferinta. Acest lucru nu ar fi fost posibil daca familia unui pacient de 63 de ani, aflat in moarte cerebrala la Spitalul Judetean de Urgenta  din Arad, dupa ce suferise un accident vascular cerebral, nu ar fi inteles sa treaca peste durerea pricinuita de pierderea celui drag  si sa fie de acord cu prelevarea de organe pentru a salva astfel alte vieti.

In privinta pacientului de 63 de ani, medicii s-au declarat neputinciosi in ziua de 31 decembrie, nemaiputand face nimic pentru salvarea barbatului tinut in viata doar cu ajutorul aparatelor. Ficatul si rinichii acestuia nu fusesera insa afectati, pacientul aflat in moarte cerebrala constituind astfel caz eligibil pentru prelevare de organe in vederea transplantului.

Intrucat si familia acestuia a fost de acord, au fost demarate imediat procedurile in vederea prelevarii ficatului si rinichilor si au fost anuntate  echipele de specialisti de la spitalele Fundeni din Capitala si din Cluj-Napoca.

 

organe transplant

Desi multi dintre ei erau alaturi de familii, in asteptarea Revelionului, membrii echipelor medicale de la cele trei spitale s-au mobilizat pentru efectuarea operatiilor ce urmau sa salveze doua vieti. Medicii aradeni, impreuna cu cei veniti de urgenta de la Bucuresti si Cluj-Napoca, au reusit cu succes prelevarea ficatului si rinichilor de la donator, in timp ce pacientii aflati pe listele de asteptare pentru transplant au fost anuntati, fiind identificati cei doi bolnavi compatibili. Imediat ce au fost prelevate, organele au fost trimise catre cele doua centre de transplant de la Bucuresti si Cluj, impreuna cu echipele sosite special la Arad. Ficatul a ajuns la Spitalul Fundeni, iar rinichii la Cluj-Napoca, operatiile de transplant desfasurandu-se fara probleme, in timp ce se scurgeau ultimele ore din 2013. Pacientii au intrat astfel in noul an cu organele primite de la donatorul de 63 de ani si cu speranta ca 2014 le va aduce in sfarsit viata normala pe care si-o doreau atat.

 

dr. Teodora Olariu

dr. Teodora Olariu

A fost cea de-a cincea operatie de prelevare de organe efectuata la spitalul din Arad, incepand din luna mai, atunci cand a fost facuta prima interventie chirurgicala de acest gen. „Aceasta a fost cea de-a cincea recoltare de organe care s-a efectuat la SCJU Arad. Doresc sa le multumesc angajatilor spitalului care au fost implicati in aceasta operatie, pentru daruirea de care au dat dovada. Cu toate ca mai erau cateva ore pana la trecerea in noul an si majoritatea se pregateau de Revelion, ei au venit la serviciu cu totii, facand tot ce le-a stat in putinta pentru a salva vietile unor semeni de-ai lor. In loc sa ne pregatim pentru Revelion, noi muncim pentru a salva vieti. Facem un bine si lasam cheful pentru mai tarziu” a declarat la scurt timp dupa incheierea operatiei, medicul Teodora Olariu, managerul SJU Arad.

In 2013 s-a constatat o crestere semnificativa a numarului de donatori de organe si al transplanturilor efectuate, fapt evidentiat si de ministrul Eugen Nicolaescu. Acesta a decalarat ca, urmare a acestor cresteri, pentru anul 2014 va creste si finantarea programului de transplant, intrucat exista numeroase semnale ca trendul ascendent se va pastra. In Romania, costurile unui transplant sunt cu mult mai scazute decat in alte state, astfel ca se impunea o suplimentare a fondurilor alocate acestui sector.

 


Categorii: Actual, Spitale

Comentarii (1)

  1. Eliade Galdau spune:

    Iata ca avem medici foarte buni si devotati cauzei de viata si de moarte a bolnavului! Ceva ne impiedica sa avem mult mai multi astfel de profesionisti si tare ma tem ca raspunsul nu este in interiorul Romaniei…

Adaugati un comentariu


 

*