Locuri mai multe la rezidentiat si salarii minime de 2.400 de lei pentru medici

19 octombrie 2012 | 1 comentariu |

Ministerul Sanatatii a acceptat solicitarea absolventilor medicinisti de a  suplimenta numarul de locuri la rezidentiatul din noiembrie. Colegiul Medicilor cere suplimentarea bugetului Sanatatii si salarii de minim 2.400 de lei in mana pentru medici, incepand de anul viitor, amenintand in caz contrar cu boicot.

 

 Locurile disponibile la rezidentiatul din luna noiembrie 2012 vor fi suplimentate cu 48, astfel incat numarul acestora sa fie similar cu cel din anul precedent, sustine secretarul de stat Raed Arafat, mentionand ca „in momentul in care acestea vor fi aprobate si de Ministerul Educatiei, acestea vor fi publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii, pe specialitatile si centrele carora le vor fi alocate”.  

In prezent, Ministerul Sanatatii (MS) face demersurile necesare la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) pentru ca cele 48 de locuri sa fie aprobate .

In urma cu o saptamana, studentii medicinisti au adresat premierului Victor Ponta un memoriu prin care aratau ca sunt nemultumiti de numarul redus al locurilor si posturilor scoase la concursul de rezindentiat din aceasta toamna, in comparatie cu numarul mare de absolventi si cu lipsa de specialisti din sistemul sanitar romanesc. Ei mentionau printre altele, ca suplimentarea numarului de locuri si posturi scoase la concurs ar mari si numarul medicilor care vor ramane in tara, in caz contrar ei intelegand ca Guvernul ii indeamna la exod. Se pare ca motivele invocate de studenti au dat rezultate.

 

Salarii de 2.400 de lei din 2013

 

Dr. Vasile Astarastoae

O alta veste buna pentru rezidenti si care i-ar putea determina sa ramana in tara este propunerea Colegiului Medicilor de a li se mari salariile.

In cadrul adunarii Generale a Colegiului Mediclor din Romania, care a avut loc ieri, s-a propus printre altele ca „rezidentii sa primeasca in mana salarii de 2.400 de lei, incepand de anul viitor. CMR a propus in acest scop ca suma alocata ca anvelopa salariala la Ministerul Sanatatii sa treaca la Ministerul Educatiei, astfel incat sa se transforme in burse pentru rezidenti si sa fie scutita de taxe si impozite”, a precizat dr. Mircea Citrea, reprezentantul Colegiului Medicilor Buzau la Adunarea Generala a CMR.

Intr-o prima faza, venitul rezidentilor ar creste de la 800 la 1.600 de lei in mana, in ultimele doua luni ale acestui an, urmand ca in bugetul pe anul viitor sa fie prinse sumele care permit acordarea salariilor de 2.400 de lei, care sa constituie si baza de calcul pentru salariile medicilor specilaisti si primari.

Solicitam Ministerului de Finante o crestere a bugetului Ministerului Sanatatii de la 3,7 la suta la 5,5 – 6 la suta din PIB. Oricum, si cu aceasta crestere, ne vom clasa pe ultimul loc din tarile din Europa in ceea ce priveste procentul din PIB alocat sanatatii”, a declarat prof. Vasile Astarastoae, presedintele CMR, mentionand ca daca aceste solicitari nu vor fi luate in seama de Guvern, se va recurge la greva generala sau la demisia medicilor in bloc

 

Spitalele clinice, noutatea la rezidentiatul pe post

 

MS a scos la concurs 2.552 de locuri, din care 2.210 in domeniul medicina, 248 in domeniul medicina dentara si 94 de locuri pentru absolventii facultatilor de farmacie.

Noutatea pe care o aduce rezidentiatul din acest an este aceea ca se organizeaza concurs pe post si pentru spitalele clinice, nu numai pentru celelalte spitalele, ca in anii precedenti. Decizia a fost luata pentru a determina tinerii medici sa-si continue cariera profesionala in tara.

Examenul are loc la fel ca si anul trecut, descentralizat, atat pentru candidatii pe post cat si pentru cei care concureaza pe locurile scoase la concurs de Ministerul Sanatatii, in centrele universitare Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.

Pentru spitalele din Buzau, la rezidentiatul din noiembrie sunt 40 de locuri pentru care medicii tineri pot opta. In Romania exista 14.000 de medici rezidenti.Comentarii (1)

  1. stefanescu crina spune:

    Era si timpul de a face ceva ptr ca tinerii medici sa ramana in tara si sa profeseze pe salarii decente!

Adaugati un comentariu


 

*