Primul Centru de Oncogenetica din Romania, inaugurat la Iasi

11 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa” au anuntat, miercuri, 10 aprilie, intr-o conferinta de presa, ca a fost infiintat, in colaborare cu Institutul de Oncologie, primul Departament de Oncogenetica din Romania. Acesta va functiona la parametri maximi in cateva luni, iar activitatea sa va fi concetrata pe diagnosticul molecular si monitorizarea medicala a persoanelor cu predispozitie ereditara la cancer, a anuntat prof.univ.dr. Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina a UMF Iasi.

La eveniment au participat prof. Yves-Jean Bignon si prof. Fabrice Kwiatkowski din Clermont-Ferrand, care au pus bazele departamentelor de oncogentica in centrele din Franta.

Testul de diagnostic oncogenetic molecular va fi efectuat in laboratorul de Diagnostic Molecular al Departamentului de Oncogenetica, pornind de la o proba de sange, o proba suplimentara de sange putand fi solicitata ulterior, pentru confirmarea rezultatului.

Costurile estimative ale unui test de diagnostic molecular sunt de aproximativ 3.000 de euro pentru un test complet si de 300 de euro pentru verificarea rezultatului pentru rudele unui pacient deja investigat. Durata unui test de diagnostic oncologic molecular variaza intre opt si 12 luni pentru un test complet si de una-doua luni pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat. UMF Iasi va suporta cheltuielile pentru primii 11 pacienti, iar  Ministerul Sanatatii a promis sa dezvolte un program national de preventie prin oncogentica.

 

Rezultatele testului arata prezenta sau absenta unei predispozitii ereditare la cancer. Solutiile pentru persoanele cu risc sunt supravegherea intensiva, chimiopreventia si chirurgia profilactica. Persoanele diagnosticate cu un risc ereditar vor intra intr-un Program de Supraveghere Oncogenetica Personalizata.

Cercetarile care s-au facut au demonstrat ca un factor declansator al cancerului o are componenta genetica. In fiecare an, in Romania sunt diagnosticate peste 95.000 de cazuri noi de cancer, majoritatea in stadii avansate. Este relativ putin cunoscut faptul ca un cancer poate fi tratat si vindecat daca este descoperit intr-un stadiu incipient. Prin acest centru, astazi, in Romania, cancerul nu mai este o sentinta la moarte”, a precizat prof. dr. Doina Azoicai, coordonatorul Departamentului de Oncogentica.

Pentru a solicita setul de analize, pacientii care au dezvoltat deja cancerul se pot adresa medicului oncolog al Departamentului de Oncogenetica, iar persoanele sanatoase, dar care au in familie rude cu cancer se vor adresa secretariatului departamentului.

 


Categorii: Eveniment, Institutii

Adaugati un comentariu


 

*