Este sigur: la iarna ne vaccinam cu antigripal produs la Cantacuzino!

27 iunie 2013 | 1 comentariu |

Institutul National de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino a obtinut autorizatie din partea Agentiei Nationale a Medicamentului pentru Laboratorul de Control al Calitatii, ceea ce va permite producerea vaccinului antigripal, anul acesta, in Romania. 

 

Laborator Cantacuzino

Laborator Cantacuzino

Ministrul Sanatatii a precizat, astazi, intr-o conferinta de presa, organizata impreuna cu Mediafax, ca a obtinut certificatul de acreditare a liniei de productie pentru obtinerea vaccinului antigripal, ceea  ce inseamna, de fapt, pe langa repornirea ariei de vaccin antigripal, „mai ales salvarea Institutului Cantacuzino.

La sfarsitul lunii mai 2013, Guvernul Romaniei, la initiativa Ministerului Sanatatii, a redat rolul strategic Institutului Cantacuzino, oferindu-i statutul de serviciu de interes economic general. Astfel, pentru prima data, prin Hotarare de Guvern, Institutul Cantacuzino a devenit Laborator de referinta regional pentru supravegherea gripei.

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat ca este un pas extraordinar de imporant pentru repunerea in functiune a Institutului National de Cerceare Dezvolare pentru Microbiologie si Imunologie «Canacuzino»”, explicand insa ca, din nefericire, in anul 2010, toate licentele institutului au fost depuse la Agentia Nationala a Medicamentului (ANM), acesta declinandu-si posibiliatea de a mai continua productia de vaccinuri.

In aceste conditii, pentru reluarea productiei este nevoie de reluarea procedurii de acrediare, care dureaza intre unu si trei ani. In acest scop, ministrul spune ca a vorbit „atat cu reprezenantii ANM, cat si cu cei ai Institutului Canacuzino si o luam pe etape: intai cu vaccinul antigripal si apoi cu celelalte vaccinuri”.

 

bebe vaccinConsilierii municipali din Bucuresti vor sa aloce insa 700.000 de lei pentru reluarea productiei vaccinului antituberculos (BCG) la Institutul Canacuzino, potrivit unui proiect care va fi discuat in sedina de vineri a Consiliului General al Capitalei.

La sfarsitul lunii mai, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu declara ca are in vedere ca, dupa reluarea capacitatii maxime de productie a Institutului Canacuzino, sa inceapa si fabricarea vaccinului BCG si a Canastimului.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a tuberculozei si se administreaza gratuit, nou-nascutilor, in maternitate, fiind inclus in calendarul national de imunizare al Ministerului Sanatatii.

Institutul de Cerceare Dezvolare pentru Microbiologie si Imunologie Canacuzino este un producator autonom, cu gestiune financiara si economica independenta, care are ca obiect de activiate productia de vaccinuri si activitate de cerceare-dezvolare.

In anul 2009, Institutul Canacuzino si-a incetat productia de vaccinuri, intrucat doarea, organizarea si desfasurarea productiei nu corespundeau normelor internationale si nationale in materie. Guvernul din perioada respectiva nu a alocat bani in acest scop, ceea ce a determinat recurgerea la importuri, achizitia serurilor si vaccinurilor facandu-se la preturi si de 20 de ori mai mari decat cele cu care se produceau la Cantacuzino.Comentarii (1)

  1. Roza Mihalache spune:

    Un lucru extraordinar, dar acest lucru trebuie sa continue cu motivarea financiara a sistemului medical

Adaugati un comentariu


 

*